Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

COVID-19 specifikus antitest (ELISA) vizsgálat Hévízen

Utolsó módosítás: 2022. Április 19.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Ön is szeretne megbizonyosodni róla, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen? Ennek megállapítására az egyik legjobb módszer a szerológiai vizsgálat!


A Gelencsér Dental Fogászati Központban 2021. februárjától bevezettük a szerológiai teszt mintavételi lehetőséget, melynek segítségével eldönthető, hogy a COVID-19-en átesett alanyban jelen vannak-e olyan antitestek, amelyek nagy valószínűséggel a betegség elleni védettséget jelentik.

A pácienstől levett vénás vérből preparált szérumból ki lehet mutatni, hogy a páciens szervezetében megjelent-e olyan antitest (total immunoglobulin), amely a SARS-CoV2 vírus S, azaz tüske fehérjéjének azt a részét semlegesíti, amely a vírus sejtbe jutásáért felelős.

A teszt előnye, hogy az erre a fehérjére adott immunválasz hosszabb távú (akár több hónap) védettséget is jelenthet a betegséggel szemben.

Gyorsnavigáció

Kinek ajánlott elvégeztetni a SARS-CoV-2 IgG antitest (ELISA) tesztet?



Sportolók esetében kimondottan ajánlott ezen vizsgálat elvégzése, mert a tünetmentes szívizom-gyulladás edzés hatására komoly tünetekkel járó, akár igen súlyos szívizom károsodáshoz vezethet.

Azoknak is javasolt, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen. Mivel a vírus a tünetmentes fertőzötteknél szintén nagy arányban okozhat szövődményeket, így számukra szintén fontos lehet ez a szerológiai vizsgálat.

Miért érdemes megcsináltatni a SARS-CoV-2 IgG ellenanyag (ELISA) tesztet?



Mindamellett, hogy nem árt tisztában lenni azzal, vajon átestünk-e a koronavírus-fertőzésen, az egyik módja a védettségi igazolvány megszerzésének az ellenanyag-vizsgálat elvégzése lesz.

A Magyar Közlöny 21. számában (amely 2021. február 12-én jelent meg) olvasható rendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:
  • ha valaki megkapta a védőoltást (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), vagy
  • ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), illetve
  • ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton, vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Forrás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-legfontosabb-tudnivalok-a-vedettsegi-igazolvanyrol

Melyik koronavírus-teszt mire jó?




Mi az a szerológiai vizsgálat?



A szerológiai vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak.

A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen, vagy olyanoknál, akiknek korábban voltak tünetei (láz, izomfájdalom, köhögés, rossz közérzet, orrfolyás), de nem került sor PCR alapú koronavírus vizsgálatra.

A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek a betegség 7-10. napjától képesek kimutatni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, például a beteg rossz általános állapota, láz, köhögés, fulladás esetén. Ilyen esetben sürgősen értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról.

Mint általában a szerológiai diagnosztikában, a koronavírus esetében is szükség lehet a vizsgálat megismétlésére, körülbelül 2-4 hét időkülönbséggel. Az egy alkalommal elvégzett szerológiai vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre - például egy egészségügyi intézménybe való belépés előtt nem alkalmas; azonban megfelelő időzítéssel a tervezett beavatkozás előtt ismételten elvégzett két negatív eredményű teszt már igen nagy valószínűséggel képes kizárni az infekciót.


A szerológiai vizsgálat előnyei



  • A páciens információt kap arról, hogy a betegségen átesve kialakult-e már a vírust semlegesítő immunválasz a vírusfertőzéssel szemben.
  • A mérésből származó eredmény igen/nem választ ad, így az ELISA vizsgálatokkal szemben nincs meg az a szürke mérési zóna, amelyet határértéknek nevezünk.
  • Az eredmény szemi-kvantitatív, így a kapott adat egyezést mutat a vérszérum mintában lévő semlegesítő antitestek mennyiségéről.

Különbség a hagyományos ELISA (és gyors antigén teszt) méréssel szemben:
  • Nincs határérték eredmény a kit vizsgálati módszerének kialakítása miatt.
  • A hagyományos ELISA kit-ek többsége a vírus N (nukleokapszid) fehérjéjére vagy a teljes S tüskefehérjére adott immunválaszt mutatják ki, amely nem ad információt a védettséggel kapcsolatban, csak a fertőzés múltbeli eseményét igazolja.


SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat (ELISA IgG teszt)



A SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat a fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki, melyek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg.

A specifikus IgG antitestek a betegség tünetes stádiumában már kimutathatóak, sőt azután is, hogy a PCR technikával kimutatható RNS már nem detektálható. Emellett az IgG antitestek perzisztenciája lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá.

Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

Fontos, hogy a jelenleg zajló és a lezajlott fertőzés fennállása között a PCR-vizsgálat tud pontosan dönteni.

Hogyan kell készülni a tesztre? A vizsgálatra nem szükséges külön készülni.

Hogyan zajlik a teszt? A vizsgálat vénás vérből történik.

Mennyi idő alatt van eredmény? Az elvégzett vizsgálatok eredménye leghamarabb 5 munkanap, legkésőbb 7 munkanapon belül készül el. A tesztet végző labor felteszi a vizsgálat eredményét az EESZT rendszerébe.

Milyen eredményt mutathat a teszt? Az eredmény negatív vagy pozitív lehet. Pozitív eredmény esetén a páciensnek lehetősége nyílik a védettségi igazolvány megszerzésére. További információ itt!

Mennyibe kerül az ELISA IgG teszt?
SARS-CoV-2 specifikus IgG antitest kimutatására irányuló szerológiai vizsgálat: 9.000 Ft
Mintavétel a SARS-CoV-2 specifikus antitest kimutatására irányuló szerológiai vizsgálathoz: 2.000 Ft
Összesen: 11.000 Ft

Szeretné megcsináltatni az ELISA IgG tesztet?
Hívjon minket, kérjen időpontot most: +36 83 900 162


Mit jelentenek és mire utalnak a különböző tesztek eredményei?



Ha a szerológiai antitest teszt eredményei és a PCR teszt eredménye negatív lett, megnyugodhat: nagy valószínűséggel kizárható, hogy fertőzött lenne a vírussal. Ugyanakkor védettséggel nem rendelkezik, így kiemelten figyelnie kell a megelőzésre! (maszk viselés, fizikai távolságtartás, kontaktus lehetőségek csökkentése, rendszeres kézfertőtlenítés stb.)

Ha a PCR teszt eredménye és az IgM eredménye negatív, míg az IgG pozitív, akkor nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal és rendelkezik védettséggel. Megnyugodhat, de továbbra is legyen óvatos!

További információ és időpontfoglalás az alábbi telefonszámon:
+36 83 900 162



COVID-19 specifikus antitest (ELISA) vizsgálat Hévízen
Elisa teszt Ön is szeretne megbizonyosodni róla, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen? Ennek megállapítására az egyik legjobb módszer a szerológiai vizsgálat!
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2022. Április 19.