Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Állkapocs-ciszta kezelése

Utolsó módosítás: 2019. Március 29.

Az állkapocs-ciszta egy folyadékkal telt üreg az állkapocscsontban. Az esetek kb. 2/3-ában a ciszta egy elhalt idegekkel rendelkező vagy gyökértömött fog gyökércsúcsának gyulladása következtében alakul ki. Egyéb esetekben legtöbbször a fog fejlődése felelős a ciszta kialakulásáért, például, ha a bölcsességfog nem tud rendesen kibújni.

Az állkapocs-ciszta fejlődéseA ciszta jóindulatú elváltozás, de mivel folyamatosan növekszik, körülfogja az állkapocs-csontot, és gyengíti azt, egészen addig, amíg törés veszélye áll fenn, és kiszoríthatja helyükről az egészséges fogakat és az állkapocs- vagy orrüregfalat is.

Ha a ciszta begyullad, gyakran fekély is kialakul belőle. Az állkapocsciszta csak ritkán fejlődik rosszindulatú tumorrá.

Az állkapocs-ciszta tüneteiNormális esetben a ciszta önmagában nem okoz fájdalmat. Mindazonáltal jelentkezhetnek panaszok, ha az állkapocsciszta a növekedése során kiszorítja a szomszédos fogakat.

A cisztát általában véletlenül fedezik fel egy, a fogorvosi megelőző vizsgálatok keretében készített röntgenképen. Kívülről csak egy bizonyos méret elérése után, az állkapocscsont kidudorodásaként tapintható. Ennek enyhe megnyomásánál egy sercegő hangot lehet hallani.

Az állkapocs-ciszta megakadályozása és kezeléseMivel az állkapocs-ciszta a foggyökércsúcs-gyulladásából alakul ki, legjobban rendszeres szűrővizsgálattal – különösen gyökérkezelt fog ellenőrzésével – akadályozható meg. Ha a gyulladásokat időben kezelik, egyáltalán nem alakul ki ciszta.

A cisztaképződésnek kedveznek a különböző fogfejlődési rendellenességek is, mint a fogak eltolódásai, melyek felismerhetőek a korai szűrővizsgálatok során. Ha felfedeznek egy állkapocscisztát, azt sebészeti úton kell eltávolítani.

Az állkapocsban lévő cisztát legtöbbször véletlenül fedezik fel
Az állkapocs-ciszta diagnosztizálása általában véletlenül történik, vagy egy szűrővizsgálaton készített röntgenképen látható, vagy egy fogászati operáció során fedezik fel. Mivel a ciszta alig okoz fájdalmat, tünetek alapján csak ritkán diagnosztizálják.

A műtéti kezelés két lehetőségeHa felfedeznek egy cisztát az állkapocsban, nincs más megoldás, mint a műtéti beavatkozás. Ez a legtöbb esetben helyi érzéstelenítéses, ambuláns operációt jelent – mély altatásban végzett nagyobb beavatkozás ritkán szükséges.

A ciszta eltávolítására nagysága szerint, vagy más fennálló betegségtől függően két kezelési lehetőség van: a cistectomia (a ciszta eltávolítása) vagy cistotomia (hólyagmetszés).

Cistectomia: a ciszta eltávolításaÁltalánosságban elmondhatjuk: a két centiméteres átmérőt meg nem haladó állkapocscisztát egyszerre el lehet távolítani. Ehhez felnyitják a fogínyt, és az állkapocscsontból annyit távolítanak el, amennyi ahhoz szükséges, hogy a cisztát egészben ki tudják venni.

Ugyanebben az operációban általában a cisztaképződés okát is kezelik, például, kihúzzák a meg nem menthető fogakat, vagy gyökércsúcs rezekciót végeznek. A ciszta eltávolítása után az állkapocscsonton egy kisebb vagy nagyobb mélyedés alakul ki.

A csont normális esetben magától regenerálódik, nagymértékű csontvesztés esetén azonban a regeneráció csontfelépítő anyaggal elősegíthető.

Cistotomia: a ciszta gyógyításaNagyon nagy ciszta esetén, vagy ha gyulladás áll fenn, a cistectomiát cistotomiával helyettesítik. Ekkor a cisztát nem távolítják el, hanem csak felnyitják, és antibiotikummal kezelik. Ezáltal a csontra gyakorolt nyomás csökken, és a csont folytathatja a növekedést.

Ideális esetben a ciszta ezzel az eljárással fokozatosan felszívódik – de a teljes gyógyulásig két-három év is eltelhet. Ez a kezelési módszer egy kíméletes eljárás, de csak egészséges csontnövekedés mellett folytatható. Ha a ciszta nem húzódik vissza a kívánt mértékben, esetleg egy második műtétre is sor kerülhet.

UtókezelésA műtéti sebet a kezelés után nem varrják össze teljesen, mert a csontban lévő kezelt üreget ezután antibiotikummal átitatott tamponnal látják el. Csak ennek az eltávolítása után varrják össze teljesen az érintett területet.

A varratokat 8-10 nap elteltével távolítják el. Az ezt követő időszakban az állkapocscsont növekedését rendszeresen röntgenfelvételekkel ellenőrzik. Így a ciszta újraképződése is időben felismerhető.

Gyakori kérdések - Állkapocs-cisztaHogyan előzhető meg az állkapocscsontban lévő ciszta kialakulása?Az állkapocsciszta legtöbbször a foggyökér csúcsának gyulladása következtében alakul ki. A rendszeres szűrővizsgálatokkal, amely során a foggyökereket is ellenőrzik, a gyulladások időben felismerhetőek és kezelhetőek. A (bölcsesség-) fogfejlődési rendellenességek okozta cisztaképződés kockázata is csökkenthető rendszeres fogászati vizsgálatokkal.

Mikor alkalmazható a cistostomia helyett cistectomia?A cisztát cistostomiánál - a cistectomiával szemben – nem távolítják el teljesen, hanem csak felnyitják, ezáltal a ciszta a csontnövekedés során visszafejlődhet. Sőt, ez a módszer kíméletesebb, mint a cistectomia, viszont nem mindig alkalmazható. Az alkalmazás feltétele az egészséges csontnövekedés, ezért a cistostomia idősebb embereknél kevésbé alkalmas eljárás. Náluk annak a veszélye, hogy a ciszta nem fejlődik vissza, nagyon nagy.

A kezelés után újból képződhet ciszta?Az állkapocsciszta újbóli kialakulása a már kezelt helyen, azaz az ún. visszaesés nem zárható ki. Ezért a kezelt területet röntgenfelvételek segítségével folyamatosan ellenőrzik.

Állkapocs-ciszta kezelése
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Állkapocs-ciszta kezelése
8380 75 Vörösmarty Heviz Balaton Hungary
+3683340183 €€
Balaton
Az állkapocs-ciszta egy folyadékkal telt üreg az állkapocscsontban. Az esetek kb. 2/3-ában a ciszta egy elhalt idegekkel rendelkező vagy gyökértömött fog gyökércsúcsának gyulladása következtében alakul ki. Egyéb esetekben legtöbbször a fog fejlődése felelős a ciszta kialakulásáért, például, ha a bölcsességfog nem tud rendesen kibújni.
Utolsó módosítás: 2019. Március 29.