Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Láthatatlan tömések

Utolsó módosítás: 2019. Március 29.

A fogfájás szinte mindenki számára ismeretes. Ezért legtöbbször a fogszuvasodás, a nyugati ipari országok egyik legjobban elterjedt betegsége, tehető felelőssé. Ebből kifolyólag a fogszuvasodás megszüntetése mindennapos munkának számít a fogászati rendelőkben.

A kezelt fogak tömésének azonban számos módja van, melyek alkalmazása egyéni tényezőktől függ. A sötét és gyakran rondának tűnő amalgámtöméseknek mára már számos stabil és esztétikai szempontból is kiváló alternatívája van.

Napjainkban műanyagból és kerámiából készítenek töméseket (ún. „inlay”-ket), amelyek rendkívül jól harmonizálnak a meglévő fogainkkal. Abban az esetben is ezeket a modern anyagokat használjuk, ha a régi tömések kiesnek, vagy ha egyéb okokból el kell távolítani őket.

A fogszuvasodás kialakulásaAki lelkiismeretesen ápolja fogait és legalább évente egyszer elmegy szűrővizsgálatra, annak jó esélyei vannak arra, hogy a fogait érintő és kialakulóban lévő fogszuvasodását felismerjék, mielőtt az még nagy károkat okozhatna.

A betegség előhírnökeinek azok a fogzománcon található apró, fehér helyek számítanak, amelyek a fogban lévő ásványi anyagok csökkenése által alakulnak ki. Ezeket a helyeket nagy hatásfokú fluoridtartalmú készítményekkel lehet kezelni, így a fogszuvasodás nem tud kialakulni.

Ha a fogszuvasodás már áthatolt a fogzománcon és előretört a puhább állagú dentinbe, akkor a beteg fogállományt a lehető leggyorsabb módon el kell távolítani, hogy a további károsodásokat, mint például a fogidegnél, megakadályozzuk.

A foganyag eltávolítása és feltöltéseA fogzománc és a dentin szétesése veszélyes lehet, mindezt megakadályozni azonban korántsem egyszerű.

A fogszuvasodás-detektorral, egy speciális színanyag-oldattal, történő befestés után rendkívül alaposan el lehet távolítani a fogszuvasodást, miközben az egészséges foganyagot megkíméljük.

A szuvasodást fúróval távolítjuk el, majd tömőanyaggal pótoljuk. A beavatkozás során különböző anyagokat használhatunk fel.

Anyagok és módszerekA fúrt helyek újbóli lezárásának alapvetően két módszere létezik: a klasszikus tömés valamint az inlay. A klasszikus tömést közvetlenül a fúrás után építik be a fogba.

Ezzel szemben az inlayt saját fogászati laborunkban állítjuk elő, melyet egy második kezelés során teszünk a fogba. A két kezelés közötti időszakra provizóriummal zárjuk le a fogat. Az inlayk aranyból, kerámiából vagy műanyagból készülnek.

Ha a fogszuvasodás következtében nagyon sok foganyag veszett el, akkor egy tömés vagy egy inlay nem elegendő a fogpótláshoz. Ilyen esetekben a kezelt fogat egy koronával kell ellátni.

Láthatatlan tömések és inlay-ekKülönböző okai lehetnek annak, hogy milyen anyagot választunk a töméshez.

A kisebb hibákat műanyagtöméssel lehet kijavítani. A modern műanyagok illetve a kerámiatartalmú tömőanyagok napjainkban már lényegesen keményebbek és stabilabbak, mint évekkel ezelőtt. Jól modellezhető és kiváló tömőanyagnak számítanak.

A nagyobb hibák kijavításához rendkívül stabil és testbarát anyagnak számít az arany, ami azonban színe miatt csak a zápfogak kezelésére alkalmas.

A kerámiaalapú inlayk rendkívül nagy teherbírásúak és egyben a legesztétikusabb megoldásnak számítanak. Ez az anyag rendkívüli hasonlóságot mutat a természetes foganyaghoz.

Egy professzionálisan kezelt, kerámiával ellátott fogsor úgy néz ki, mintha soha nem lett volna fogszuvasodásnak kitéve!

Tanácsadás és kezeléstervezésA kezelés módjának illetve a leginkább alkalmas tömőanyag kiválasztásának eldöntésekor a páciens személyes helyzete számít a legfőbb szempontnak, ezért minden kezelés előtt sort kerítünk egy részletes beszélgetésre a pácienssel, majd az alapos diagnózis felállítása után megtervezzük a kezelés folyamatát.

DiagnózisA fogorvos gyakran még akkor sem ismeri fel első pillantásra a hibákat, ha a páciensek fájdalmakra panaszkodnak.

Sok esetben csupán röntgenfelvétellel lehet megállapítani a fogak közti, a koronák szélén található, a fog alatti vagy például egy korábban beépített tömés alatt található fogszuvasodást.

A fog színének meghatározása és a lenyomat elkészítéseA kezelés előtt fogorvosunk meghatározza a természetes fogszínt, hogy megfelelő színű kerámia- vagy műanyagalapú anyagot válasszon ki a tömés elkészítéséhez.

Amennyiben egy inlayt kell készíteni, akkor a fogorvos még egy lenyomatot is vesz a szemközti állkapocsról, hogy a fog a kezelés után is összhangban legyen a fogsorral.

A fogszuvasodás megszüntetéseA fogszuvasodás megszüntetése általában helyi érzéstelenítés alatt történik, mivel a dentin nagyon érzékeny. A kezelendő fog körüli területet egy speciális gumikendővel fedjük le, azért, hogy a nyálképződés ne zavarja meg a kezelést.

Ezután egy úgynevezett fogszuvasodás-detektorral beszínezzük a fogszuvasodás által érintett területeket. A fogszuvasodás-detektor egy olyan folyadék, amelyet közvetlenül a fogra viszünk fel, és ami a szuvas helyeket pirosra festi. Az egészséges foganyag így jól elkülöníthető lesz a szuvas területektől, melyeket ezt követően fúróval távolítunk el.

A fogszuvasodás-detektorral történő befestés nagyon alapos munkavégzést tesz lehetővé. Ez nagyon nagy fontossággal bír, mert amennyiben baktériumok maradnak a fogban és egy töméssel bezárjuk őket, akkor a fogszuvasodás újból kiterjedhet a fogakra.

Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Láthatatlan tömések
8380 75 Vörösmarty Heviz Balaton Hungary
+3683340183 €€
Balaton
Utolsó módosítás: 2019. Március 29.