Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
Kérdése van? Ajánlatot kérne? Segítünk!
06 83 340 183

Csontfelépítés a száj és az állkapocs területén

„Miért nem tart már a protézisem?” Ezt kérdezik sokan, ha a „harmadikak” az évek során elvesztik tartásukat. Ennek sok esetben az állkapocscsont visszahúzódása az oka, hiszen a fogak hiányos gyökérzete miatt nincs a csont megfelelően igénybe véve az állkapocsban, mint ahogy egy nem megterhelt izom is lassan elsorvad.

Kíméletes csontfelépítés a Gelencsér Dental Fogászati KlinikánAz állcsont újraformálása egyike a fogorvoslás és a fog- és szájsebészet különböző területén alkalmazott kezeléseknek. Az állkapocscsont újraépítése a Gelencsér Fogászati Klinika egyik speciális területe.

Amikor fogbeültetésre kerülne sor, az állkapocsban gyakran nem áll rendelkezésre elegendő csontanyag a mesterséges foggyökér rögzítéséhez.

Ez megtörténhet például abban az esetben, ha valaki évekig hagyományos protézist hordott, és ez által az állkapocscsont elsorvadt.

A csont újraépítésének sok lehetősége vanAz állcsont elsorvadásának további oka az előrehaladott fogágybetegség (parodontitis). Egy baleset miatti fogvesztés is hosszabb távon az állkapocscsont leépüléséhez vezet. Amennyire sokféle oka van a csontsorvadásnak, annyira változatos lehet a csontújraépítő eljárás.

A csontpótló anyag, amivel a csont újraépítését végezzük, kinyerhető saját csontból, állati csontból, vagy szintetikus anyagokból.

A megfelelő eljárás választása a beteg egészségi állapotától függ.

A Gelencsér Fogászati Klinikán egy részletes diagnózis során tervezzük meg az optimális kezelést - a legmodernebb vizsgálati eljárások, mint például a digitális röntgentechnológia segítségével.

Az állkapocscsont felépítéseAz állkapocscsont újraképzése ma már különböző módszerekkel lehetséges. Utólagos felépítéséhez a szervezetben keletkező, vagy testidegen csontanyagot ültetnek be az állkapocscsontba.

Ezt vagy őrölt formában, vagy elemként helyezik be a kívánt helyre. A pontos eljárási módszer a kezelés okához és a csonthelyzethez igazodik.

Diagnózis és kezeléstervezésAz anyagkinyerés és - bevitel lehetőségei sokfélék lehetnek. Hogy melyik módszer a legjobb, arról minden esetben Dr. Somlai Károly szájsebész szakorvos dönt.

Fontos, hogy más beavatkozást is, mint például egy fogbeültetés, el kell-e végezni, mert ezeket a kezeléseket gyakran az implantációs kezeléssel egy időben el lehet végezni.

Szakorvosunk megvizsgálja ezután az állkapocscsont szilárdságát és állagát, s alapos diagnózis felállítása után a kezelést megtervezi, és sikeresen elvégzi.

Az anyagkinyerés lehetőségeiMajd minden csontfelépítő eljárás során mindenekelőtt megfelelő csontpótló anyagokat kell a csontépítéshez kinyerni. Ha csak kevés csontanyag hiányzik, akkor az úgynevezett csontliszt a szájüreg egy másik helyéről egy egyszerű orvosi fúróval eltávolítható, amit közvetlenül oda illesztenek, ahol a csontanyag hiányzik.

Csontliszt helyett szintetikus és állati csontból előállított csontfelépítő anyag is felhasználható. Ha az anyagszükséglet nagyobb, akkor egy kisebb csonttömbbel kell dolgozni. Ez az alsó állkapocsból nyerhető ki. Ha ez nem lehetséges, a tömb a medencecsontból is kivehető. Ehhez viszont egy további műtét szükséges.

Bio-Oss® - Természetes csontásvány a csontpótláshozA Bio-Oss® egy természetes eredetű csontásvány. A rendkívül tiszta, oszteokonduktív ásványszerkezetet természetes csontból, egy többlépcsős tisztítási folyamat során állítják elő és használjuk fel a Gelencsér Fogászati Klinikán.

A Bio-Oss® természetes eredete alapján kémiailag leginkább a mineralizált emberi csontszerkezettel hasonlítható össze.

A csontpótló anyag beviteleA csontpótló anyag bevitele helyi érzéstelenítés mellett történik. Itt az állkapcsot a kívánt helyen egy kis metszéssel feltárják, hogy a csontpótló anyagot ott bevezethessék.

Ha csonttömböt használnak, akkor ezt apró csavarokkal rögzítik az állkapocshoz, amiket a begyógyulás után ismét eltávolítanak.

A sinuslift egyedi esete (az arcüreg alapjának megemelése)Egyedi módszert kell alkalmazni a fogimplantátum behelyezéséhez, ha a csontréteg a felső állkapocs oldalsó fogainak területén túl vékony - ami elég gyakran előfordul. Ilyen esetekben használjuk az úgynevezett sinusliftet.

Ekkor az állcsonti öböl irányában megnyitják a felső állkapcsot. Az állcsonti öböl felszínéről sebészetileg kibontják az azt borító nyálkahártyát, majd finoman felfelé leemelik, ezáltal egy üreg keletkezik, ahova behelyezik a csontépítő anyagot.

Ezt gyógyulási idő követi, miközben a felső állkapocs csontrétege megvastagodik. A sinuslift egy fajtája lehetővé teszi a fogimplantátum közvetlen behelyezését.

Itt a csonthelyettesítő anyagot közvetlenül az implantátum részére fúrt nyílásba helyezik be, mely így a mesterséges foggyökeret körülburkolja.

Gyakori kérdések - Csontfelépítés, csontpótlásFelmerülhetnek-e problémák a csontpótló anyagok beépülése során?A saját csont rendkívül jól alkalmazkodik az állkapocscsont felépítéséhez, mert a test könnyedén befogadja azt.

Néhány esetben azonban, amennyiben a páciens egészségi állapota nem engedi meg, vagy nem nyerhető ki elegendő mennyiségű és minőségű csont, testbarát (testhez hasonló) csontpótló anyagokat (Bio-Oss®) is felhasználhatunk.

A manapság használatos csontpótló anyagok nagyon jól beépülnek az egészséges emberi szervezetbe és serkentik a természetes csontújraképződést.

Lehetséges-e javítani az állkapocscsont-felépítéssel egy már hosszú ideje viselt protézis tartását?Egy hagyományos protézis, ami a száj nyálkahártyájára simul és nincs fogimplantátumokkal rögzítve, bizonyos idő elteltével elveszítheti tartását. Ebből adódóan a protézis olykor kilazulhat és elmozdulhat a helyéről, például harapáskor, rágáskor vagy akár beszéd közben is.

Sok esetben az állkapocscsont visszahúzódása a felelős a tartás elvesztéséért, amit azt jelenti, hogy egy állkapocscsont-felépítés valóban segíthet abban, hogy visszaadja a protézisnek eredeti tartását. Az csontfeltöltés után azonban feltétlenül ajánlatos, hogy meglévő protézisünket egy implantátumok által tartott fogsorra cseréljük.

A fogimplantátumok egyenletesen terhelik az állkapocscsontot, ezáltal elkerülhető, hogy a csont újból visszahúzódjon, ami a régi protézis további viselése által mindenképp bekövetkezne.

Elvégezhető-e a csontfelépítés és az implantátumok beültetése egy kezelés során?A csontfelépítést bizonyos körülmények között az implantációval egyidejűleg, egy kezelés során is elvégezhetjük. Ez a csont anyagától és a választott felépítési eljárástól függ.

Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Csontfelépítés, csontpótlás
8380 75 Vörösmarty Heviz Balaton Hungary
+3683340183 €€€
Balaton
Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Május 30.