Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Modern csontpótló eljárások a fogászatban

Utolsó módosítás: 2022. Június 20.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt az elveszített fogakat kapcsos vagy a saját, lecsiszolt fogakon rögzített hídpótlásokkal, illetve teljes foghiánynál kivehető, billegő, lötyögő, kényelmetlen és kellemetlen protézisekkel lehetett csak pótolni, addig manapság az implantátumon rögzülő megoldások rutineljárásnak számítanak.

De ez sem volt mindig így.

Korábban gyakran és sok esetben el kellett tekinteni az implantátum beültetéstől, ha a meglévő csontállomány magassága, szélessége vagy minősége túl kevésnek, nem megfelelőnek bizonyult.


Ahogy a természetes foggyökerek, úgy a fogászati implantátumok is az íny alatt található csontban rögzülnek, ahol biokompatibilis, speciális felületkiképzésű anyaguk lehetővé teszi, hogy a gyógyulási időszakban a csontszövet sejtjei megtelepedjenek rajta, szoros, szövettani vizsgálattal igazolható oldhatatlan kötést hozva létre. Ezt nevezik osszeointegrációnak, vagyis csontosodási folyamatnak.

Az orvostudomány lendületes fejlődése ma már azokban az esetekben is kínál megbízható, biztonságos eljárást, amelyekben nem is olyan régen a nem megfelelő csontállomány miatt még el kellett tekinteni a fogászati implantátum beültetésétől.

A különböző, egyre inkább szövetbarát csontpótlási eljárások az utóbbi évtizedekben felülírták az implantációs lehetőségeket.

Manapság már szinte minden egyedi esetre alkalmazható személyre szabott csontpótló eljárás. Fogászati központunkban több évtizedes tapasztalattal több különböző rendszert is alkalmazunk, melyek mindig az egyéni kiinduló helyzet, illetve a modern képalkotó diagnosztika függvényében kerülnek kiválasztásra.

A csontpótló anyagok, amelyeket a szájsebészeti eljárások során alkalmaznak, különböző eredetűek lehetnek: emberi (allograft), állati (xenograft) illetve a páciens saját szövet- vagy csontanyaga (autograft).

A mai modern technikák és anyagok különböző, egyre hatékonyabb lehetőségeket kínálnak az elvesztett csontmennyiség rehabilitására. Az implantálást lehetővé tevő műtéti technikák a csontvesztés mértékétől függően történhetnek egy- vagy kétlépcsős formában.

Csontpótlás fehérjekoktéllalA svájci Straumann cég nem csak sokoldalúan alkalmazható implantációs rendszereiről ismert, de több mint két évtizede piacra dobott egy Emdogain nevű anyagot, amely képes bizonyos sejttípusok regeneratív folyamatait stimulálni. A lágy- és csontszövetek újraképződését, gyorsabb gyógyulását ösztönző fehérjekoktél számos esetben egyszerűen alkalmazható.Elérhető azonban fogászati központunkban is egy olyan forradalmian új eljárás, melynek során könnyen és egyszerűen nyerhető olyan saját autograft anyag, amely természetes módon támogatja a szervezet csontképző folyamatait – mégpedig saját vérből.

Csontpótlás saját vérrelAz angol PRF mozaikszó magyar fordításban vérlemezkékben gazdag rostanyagot (Platelet Rich Fibrin) jelent. Ez egyszerű vérvételt követően egy speciális hightech centrifugában keletkezik, miközben a vér saját alkotóelemeire bomlik. A centrifugálás hatására a vér természetes alkotóelemei elkülönülnek egymástól, így egyszerűen hozzáférhetővé válik a kicsapódott kocsonyaszerű, nyúlós, plazma, amely rendkívül gazdag regenerációs és növekedési faktorokban.

Különböző konzisztenciái vágható, formálható membránként vagy kötőanyagként önmagukban is kiválóan alkalmazhatók szövethiányos területek kipótlásához, de komolyabb csonthiány esetén különböző csontpótló rendszerekkel is vegyíthetők, hogy mennyiségileg és minőségileg is jobban szervesülő csont keletkezzen.

Kisebb és nagyobb csontdefektek is egyszerűen és hatékonyan korrigálhatók ezzel a megbízható módszerrel. Csontpótló anyagként klinikánkon egyrészt az orvostudomány egy korszakalkotó felfedezését alkalmazzuk, amely nem más, mint a BoneAlbumin, amely élő donációból - pontosabban a csípőprotézis beültetéskor felszabaduló combcsont fejéből - származó csontgranulátum, másrészt a lehető legoptimálisabb csontregenerációt elősegítve saját szájüregből származó saját csont is vegyíthető saját vérrel.Mi a módszer sikerességének titka?A saját vérrel támogatott csontpótlások esetében az eredeti szövetben található hajszálerek gyorsan behálózzák a szövetpótló anyagot, felgyorsítva ezzel az új csontszerkezet kialakulását. A saját vér természetes antibakteriális és gyulladáscsökkentő mechanizmusai továbbra is természetes védelmet nyújtanak a fertőzések ellen, és gyorsítják a sebgyógyulást.

A technológia egyszerű, és gyors – a beépülési folyamat hatékony, a végeredmény természetes.

Milyen esetekben alkalmazható?
  • fog-, ciszta-eltávolítást követő szövetpótló, regenerálódást segítő vérdugóként
  • csontállományt növelő csontpótló blokként
  • implantátumok beültetésénél
  • arcüregemelésnél

Irányított csontregenerációKiterjedtebb csonthiány esetén steril, teljesen szövetbarát, állati vagy emberi, élő donációból származó csontpótló granulátumot helyeznek a membránnal megerősített üregbe. Kiegészítésképp indokolt lehet saját csont vagy saját vérből nyert plazma alkalmazása is.

ÖsszegzésAkár rendkívül nagy kiterjedésű csontpótlások esetén is speciális, gyors és teljesen fájdalommentes megoldást kínálunk egyénre szabottan, a legmegfelelőbb csontpótló rendszerek hatékony kombinálásával, amelyek fogászati, szájsebészeti és implantációs központunkban napi rutineljárásnak számítanak.

A beavatkozások helyi érzéstelenítésben teljesen fájdalommentesen történnek, ám igény szerint szakképzett altatóorvos felügyelete alatt éber szedációban is végezhetők.

Csontpótlás
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
8380 75 Vörösmarty Heviz Balaton Hungary
+3683340183 €€
Balaton
A mai modern technikák és anyagok különböző, egyre hatékonyabb lehetőségeket kínálnak az elvesztett csontmennyiség rehabilitására.
Utolsó módosítás: 2022. Június 20.