Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Teleszkópos protézis – rögzített, de kivehető fogsor

Utolsó módosítás: 2021. Január 29.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A teleszkópos megoldással rögzített protézis, amely lehet részleges vagy akár teljes fogsor is, olyan fogpótlás, amely nem csak stabilan, rejtett elemekkel rögzíthető, hanem ár-érték arány szempontjából is kiváló.

Teleszkópos protézis
Teleszkópos protézis

Mivel ezt a fogpótlást a még meglévő, saját fogakra rögzítik, további nagyszerű előnye, hogy fogvesztés esetén az újonnan kialakult helyzethez alakítható. Bizonyos extrém esetekben akár csupán két saját fog is elegendő lehet ahhoz, hogy megbízhatóan rögzítse a műfogsort.

De hogy is kell elképzelni egy ilyen teleszkópos megoldást? Mire kell gondolni? Vajon a csillagászati távcsőre, ami talán az árára utal? Vagy mit keres a teleszkóp a szájban?

Az elnevezésnek inkább a menő gyerekkori biciklikhez van köze. Mert akinek gyerekkorában vagány bringája volt, annak teleszkópok voltak az első villáján. Ezek a rugós villák tompították az út egyenetlenségeiből adódó rázkódást.

A kerékpároknál ez a teleszkópos villa tulajdonképpen két egymásba csúszó csőből áll – a külső szárból és a becsúszó szárból, amelyek a bukkanóknál, gödröknél és más úthibáknál arra hivatottak, hogy a kormányra, és a kormányt tartó kezekre és ízületekre továbbított ütéseket csillapítsák, miközben stabilizálják a kerékpár úttartását.

Nyilván második gyermekkorunk küszöbén már kisebb bajunk is nagyobb annál, hogy menő-e a biciklink. Az évek előrehaladtával egyre több fogproblémánk adódik, és egyre több fogunkat veszítjük el, amelyeket nem csak azért kell mihamarabb pótoltatni, hogy újra szépek legyünk, hanem sokkal inkább egyéb egészségügyi okokból.

Ha ugyanis nem pótoltatjuk elvesztett fogainkat, annak nem csak az önbizalmunk, a privát és egyéb szociális kapcsolataink, vagy akár karrierünk látják kárát, de rengeteg negatív hatása lesz az emésztésünkre, a hangképzésre, de még az állkapocscsontunk egészségére nézve is. A hiányzó fogakkal együtt jár a hiányzó rágóterhelés, hiszen a foghiány területén nincs, ami továbbítsa azt a csontba.

A megváltozott nyomáseloszlás hosszú távon a rágóízületet is fájdalmasan megterhelheti, de az ínyvisszahúzódás és a csontleépülés egészen biztosan elkerülhetetlen.

Egy személyre szabott fogpótlással tehát nem csak a megjelenésünkön segítünk. Pedig gondoljunk csak bele, hogy a nem is annyira távoli múltban, a fogászat berkeiben az esztétikum, mint olyan, nem igazán számított, minden a rágófunkció visszaállítása körül forgott.

A technika szédületes fejlődése és az egyre újabb, egyre strapabíróbb fogászati anyagok megjelenése azonban ma már azt is lehetővé teszi, hogy olyan fogpótlások készülhessenek, amelyeket még a gyakorlott szemek is csak nehezen tudnak megkülönböztetni a saját, természet alkotta fogaktól.

Ha tehát bármi okból is jó ideje jó nagy ívben elkerültük a fogorvost, és belekerültünk egy olyan ördögi körbe, ahol a fogaink állapota miatt érzett szégyenünk, vagy félelmeink még inkább távol tartanak attól, hogy orvosi segítséget kérjünk, akkor pont itt az ideje, hogy ezt egy kicsit átgondoljuk, és átértékeljük.

Mindezekkel egy jó fogorvos teljesen tisztában van. Sőt azzal is, hogy a szégyenérzet és a fájdalomtól való félelem legtöbbször egy harmadik aggállyal is kiegészül, mégpedig az anyagiak tekintetében.

Éppen ezért, hogy minden aggodalmat eloszlassunk, rendelőinkben a konzultációs időpontok, a tanácsadás és az árajánlat ingyenesek, illetve diagnosztikai (röntgen) költséggel járnak csupán. Ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb módja annak, hogy konkrétan megtudjuk, mi az, ami még menthető, milyen lehetőségek vannak, és hogy ehhez milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni.

A hagyományos kapcsos fogpótlásokon és teljes kivehető protéziseken kívül, amelyek ugyebár se nem feltétlenül esztétikusak, sem viselésük nem túl kényelmes, léteznek sokkal szemrevalóbb, időtálló megoldások, amelyek tökéletesen ellátják funkciójukat, mégsem keltik idegen test érzését a szájban.

Azokban az esetekben, amikor vannak még megtartásra érdemes saját fogak, a teleszkópos protézis a legoptimálisabb megoldás a fogak pótlására. A kivehető fogsort ugyanis nem csak kapcsokkal lehet a saját fogakon rögzíteni. És itt jön képbe a klassz bicikli. Az egymásba csúszó teleszkópok mintájára rejtett elhorganyzással, külső és belső teleszkópokkal a megmaradt fogakon bombabiztosan rögzíthető a fogpótlás.

Így olyan kivehető fogpótlásról beszélhetünk, amely egyben rögzített is. A bicikli teleszkópjának elvén a rögzítési mechanizmust megbízható fogászati rendszerré dolgozták át, amelynek lényege a duplakorona. Az egymásba csúszó csövek itt az ún. primer és szekunder koronák.

Meghatározás



A teleszkópos protézis tehát egy olyan részleges vagy teljes fogsor, amelyet teleszkópkoronák rögzítenek. Ez a kombinált fogpótlás egy fix (primer koronával ellátott saját fogak) és egy kivehető (fogsor szekunder koronákkal) részből áll.

Míg korábban a részleges foghiányra a műanyag fogakkal ellátott kapcsos protézis számított standard megoldásnak, ma ezt a verziót inkább csak ideiglenes fogpótlásként alkalmazzák.

Manapság már sokkal elterjedtebb a megbízható teleszkópos megoldás, amely a saját fogakon, rejtett rögzítéssel teszi lehetővé a fogív helyreállítását, amennyiben négynél több fog hiányzik állcsontonként.

Mik azok a duplakoronák?



A megmaradt, saját fogak ún. pillérfogként funkcionálnak a fogpótlásban. Az ép, vagy akár gyökérkezelt fogakat lecsiszolják, és teljesen beborítják egy vékony, sapkaszerű koronával (primer korona), amely majd a fogsorba épített negatívjába (szekunder korona) csúszik.

Ez a kettős korona szenzációs, rejtett rögzítő elemként működik. A protézis behelyezésekor a párhuzamos falú koronák pontosan úgy csúsznak egymásba, mint a teleszkóp, és a tapadási súrlódásnak köszönhetően megbízható stabilitást biztosítanak.

A duplakorona tehát valóban két koronát takar, amelyet ugyanarra a fogra készítenek. Mivel ennek elkészítése valóban munkaigényes, nem a legjutányosabb alternatíva, ám a viselési kényelem és kifogástalan megjelenése miatt felső középkategóriás megoldásnak számít.

Miért jó a teleszkópos protézis?



Senkinek sem kell elbujdosnia, még akkor sem, ha csupán néhány foga van csak, és azok sem a legjobbak már. Egy teleszkópos fogpótlás rengeteg meggyőző előnyt biztosít:

Mutatós fogpótlás, amelyen a kapcsos megoldással ellentétben rejtve maradnak a rögzítő elemek. Egy kapcsos fogsor ugyan kedvezőbb áron érhető el, mivel nincs szükség a fogak csiszolására, hiszen itt a rögzítést nem duplakoronákkal oldják meg, hanem látható fém kapcsokkal, amelyek egyébként nem tesznek jót az érintett fogaknak. A duplakoronákkal viszont, amelyek, mint az eldobható műanyag poharak, egymásba csúsznak, tökéletesen természetes hatás érhető el. A műfogsor így nem tűnik fogpótlásnak.

Az esztétikum mellett a fogpótlások másik sarkalatos pontja az, hogy mennyire kényelmes a mindennapi viselésük. Míg a felső állcsontra készülő hagyományos, teljes kivehető fogsorok zavaró szájpaddal kerülnek kialakításra, a teleszkópos megoldásoknál ez a kiterjesztés sokkal szűkebbre, kényelmesebbre vehető, vagy akár el is hagyható.

A szájpados vagy lemezes merevítő részeknek fontos szerkezeti jelentőségük van, de sajnos számos kellemetlenséget is okoznak: zavaróak evésnél, meggátolják a hideg, meleg és az ízek érzékelését, folyamatos idegentest érzetükkel sokaknál öklendezést váltanak ki, másoknál kellemetlen szájszagot okoznak, mert a folyamatos viseletük és az alájuk kerülő ételmaradékok a nyálkahártya gombásodásához vezet.

A teleszkópos protézisek ezzel szemben a duplakoronák tapadási súrlódásának köszönhetően szájpad nélkül is kialakíthatók, amennyiben a rendelkezésre álló pillérfogak helyzete ezt lehetővé teszi.

A kapcsos megoldással ellentétben, amely erősen koptatja a pillérfogakat, és hosszú távon fogvesztéshez vezethet, a teleszkópos protézis fogvesztéskor is egyszerűen átalakítható.

Itt ugyan a maradék fogak nem a fémkapcsok állandó irritálásának vannak kitéve, ám a primerkoronákkal ellátott pillérfogakra is leselkednek veszélyek. A müncheni egyetem fogpótlástani klinikája egy hosszú távú tanulmány keretein belül azt vizsgálta, melyek azok a leggyakoribb okok, amelyek a teleszkópos pillérfogak elvesztéséhez vezetnek.

Egy 11 éves intervallumban éves kontrollok alkalmával összesen 364 teleszkópos pillérfogat vizsgáltak több mint 100 részleges protézisben. Foghúzásokra elsősorban szuvasodás, törés, gennyképződés és csontleépülés miatt került sor.

A protézisjavítások gyakoriságának tekintetében olyan beavatkozásokra volt szükség, amelyek a protézist támasztó szövetek természetes változásaiból adódtak. A leggyakoribb, korral járó változást az íny sorvadásával járó harapási magasság csökkenése okozza, amit a protézis rendszeres alábélelésével lehet orvosolni, hogy a fogsor ne törje az ínyt és ne billegjen. A pillérfogak pótlására irányuló módosítások a 4. helyen állnak a szükséges protézisjavítások listáján.

Nem kevésbé elhanyagolható szempont a gazdaságosság sem. Való igaz, hogy a teleszkópos megoldás nem a legolcsóbb fogpótlás, de ha az ár-értékarányát vesszük figyelembe, akkor a hosszú élettartam költséghatékony tényezővé módosul.

Egyrészt valóban relatív magas az előállítási költsége, hiszen egy fogra két precízen illeszkedő korona szükséges, és az esetek többségében a pillérfogak parodontológiai kezelésére is szükség van, másrészt azonban maga a meglévő részleges fogsor fogvesztés esetén gyorsan és egyszerűen módosítható a fogtechnikai laborban.

Akár csak kettő, stratégiailag megfelelő helyen lévő fog elegendő lehet ahhoz, hogy sokkal hatékonyabban rögzítse a fogpótlást, mint mondjuk egy kapcsos megoldás, és nagyobb stabilitást biztosítson, mint a hagyományos, teljes kivehető fogsor.

Fent említett tanulmány 130 teleszkópos fogsor élettartamát is vizsgálta, ami szintén rendkívül fontos kritérium. A számok itt is meggyőzőek, hiszen csupán 9 olyan fogsor volt, amelyet annyira át kellett alakítani, hogy végül már nem teleszkópos fogsorok voltak.

A tanulmány 18 teleszkópos fogpótlásról számol be, amelyek nem szorultak semmiféle módosításra, a többi, nagyjából 85%, át lett alakítva. A fogpótlások harmada a vizsgált 5-15 éves periódusban teljesen ép maradt.

A leggyakoribb módosítás az alábélelés volt, amelyre már a fogpótlás fogívbe történő illesztését követő első néhány évben sor került, ezt követte a műanyag részek törésének javítása. A megfigyelés első 10 évében a fogsorok 10% lett fogvesztés miatt átalakítva.

A pillérfogak elvesztése különböző okokra vezethető vissza, melyek közt nem csak olyan biológiai tényezők szerepelnek, mint a szuvasodás, hanem az ezt előidéző páciensmagatartás is. Hogy mennyire hosszú életű maga a fogpótlás, azt ugyanis maga a viselője is nagyban befolyásolja. Alapos szájhigiénia mellett a teleszkópos fogsor akár 15-20 évig is kiszolgálja viselőjét.

Ehhez szorosan kapcsolódik egy további fontos szempont: a teleszkópos fogsor a mindennapi száj- és fogsorápoláshoz könnyen kivehető. A fogak, a fogsor és a szájüreg tisztán tartására ugyanis érdemes nagy gondot fordítani annak érdekében, hogy a fogpótlás tartós és hosszú életű legyen.

Sokan nem is gondolnák, pedig a kivehető fogpótlás ugyanolyan alapos és rendszeres tisztítást igényel, mint saját, élő fogaink. A műfogak valóban nem tudnak megbetegedni vagy szuvasodni, azonban a lepedék ugyanúgy megtelepszik a felületükön, életteret kínálva ezzel a benne megtelepedő baktérium kolóniáknak.

A lepedék ugyanis nem csupán a szuvasodásnak biztosít kiváló táptalajt, hanem az íny gyulladásos megbetegedéseinek is, amelyek aztán fogágybetegséghez, ínysorvadáshoz és a fogak meglazulásához vezetnek.

Melyek a teleszkópos fogsor hátrányai?



Ennyi előnyös tulajdonság mellett nyilván felmerül a kérdés, hogy mik lehetnek a hátrányok. A kombinált fogpótlások alapvetően két részből állnak: egy szájban rögzített és egy kivehető részből, ami természetesen bizonyos költségeket generál.

A magas előállítási költségek esetünkben pont az egyik pompás előnyből, a duplakoronás rögzítésből adódnak, hiszen minden pillérfogra két külön, egymásba illeszkedő koronát kell elkészíteni.

A primerkoronák felhelyezéséhez a fogakat le kell csiszolni, és sok esetben akár gyökér- vagy parodontológiai kezelésre is szükség van. A duplakoronák helyigénye értelemszerűen nagyobb, ezért a lecsiszolt fogcsonkok elhalási aránya is nagyobb, mint az egyszerű koronák alatt. A rossz szájhigiénia és az elégtelen protézistisztítás ezért jelentős mértékben hozzájárulnak a primerkoronával ellátott pillérfogak elvesztéséhez.

A teleszkópos fogsor elkészítése nem csak költség-, hanem időigényes is. A végleges beillesztés előtt több lenyomatra és kezelési időpontra is szükség van.

Hogy készül a teleszkópos fogsor?



A teleszkópos fogpótlás valójában egy befektetés a jövőnkbe. Ha a rögzített megoldások nem kivitelezhetők, de van még pár saját fogunk, érdemes pénzt és időt áldozni, hiszen mindez majd a jobb életminőséggel megtérül.

A teleszkópos protézis akár 10-14 munkanap alatt is elkészül, és az alábbi kezelési fázisokból szükségesek hozzá:
  • A fogorvos megvizsgálja, hogy a megtartható fogak parodontális állapota lehetővé teszi-e, hogy teleszkópkoronát helyezzenek rájuk. A sérülés és szuvasodás nem feltétlenül kizáró okok, alapfeltétel viszont a teljesen gyulladásmentes állapot.
  • A kezelés megkezdése előtt lenyomatot vesznek, amely majd a fogtechnikusnak alapul szolgál az ideiglenes fogpótlás és a koronák kialakításához.
  • A megtartandó fogakat, amelyekre a primer teleszkópok kerülnek, általában előkezelik. A professzionális fogkőeltávolítás megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy a maradandó fogak valóban még sokáig megmaradhassanak. Aztán helyi érzéstelenítésben a fogorvos lecsiszolja a pillérfogakat. Az így kialakult állapotról újra lenyomatot vesznek, majd átadják az ideiglenes fogpótlást.
  • A fogtechnikus elkészíti a primerkoronákat és egy ún. egyéni lenyomatkanalat.
  • A primerkoronák bepróbálása után a fogorvos újabb lenyomatot vesz az egyéni kanállal.
  • A fogtechnikus elkészíti a szekunderkoronákat és a részleges fogsort a műfogakkal, először viaszból.
  • Fogpróba: a fogorvos beilleszti a fogsort, hogy ellenőrizze a fogszínt, a fogak állását és a harapást, hogy ha kell, a készre égetés előtt még módosítani lehessen.
  • A fogtechnikus elkészíti a végleges fogsort.
  • A fogorvos beilleszti az elkészült teleszkópos fogpótlást, és néhány kontroll időpont alkalmával ellenőrzi és korrigálja az esetleges helyeket, ahol a protézis tör. Megmutatja és elmagyarázza, hogy kell kivenni a fogpótlást a mindennapi szájápoláshoz.

Kérjen időpontot, hogy megtudja, Önnek is a teleszkópos fogpótlás a legmegfelelőbb megoldás-e!



Fenti kezelési lépések ismeretében már talán nem annyira meglepő, miért is van szükség legalább 10 munkanapra. Fogászatunkon általában ennyi idő alatt tudjuk vállalni egy teleszkópos munka elkészítését, de ez persze más helyeken, saját fogtechnikai labor hiányában lehet sokkal több idő is.

A saját fogtechnikai labor, amely ráadásul helyben van, a fogorvos és fogtechnikus szoros, zökkenőmentes kommunikációja és együtt-működése által hatékonyan leegyszerűsíti, áthidalja és egyben felgyorsítja a munkafolyamatokat.

Mindezen munkafolyamatok célja nem kevesebb, mint a rágófelszínek megfelelő illeszkedésének rekonstruálása a helyes rágáshoz, a fogsor megfelelő kialakítása a tiszta kiejtéshez, és nem utolsó sorban mindezek megfelelő kivitelezése oly módon, hogy esztétikailag se hagyjon kivetnivalót maga után.

Ezen szempontokat mérlegelve megérthetjük, hogy a mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről nagy precizitást igénylő munka nem csak rendkívül összetett, de rendkívül időigényes is. Minden esetre biztosan tervezhetünk hosszabb és rövidebb székben töltött időpontokkal is akár ugyanazon a napon.

Mennyibe kerül egy teleszkópos fogsor?



A teleszkópprotézis bizonyára nem a leginkább pénztárcabarát modell a fogpótlások között, viszont ha minőségi, kényelmes, szükség szerint bővíthető, esztétikus és hosszú élettartamú fogsorra vágyunk, ebbe a megoldásba valóban megéri invesztálni.

Mint az élet más területein is, érdemes több árajánlatot beszerezni, hiszen nem létezik fixösszegű átalányár egy-egy adott fogműre. Az árképzést minden egyéni esetben befolyásolja a koronázandó fogak száma és az esetleges előkészítő kezelések szükségessége (foghúzások, parodontológiai kezelések).

Fog- és protézisápolás



A tapasztalat azt mutatja, hogy sokak úgy gondolják, egy műfogsor nem igényel különösebb odafigyelést és alapos napi tisztítást. Ez azonban óriási tévedés, hiszen különösen olyan fogpótlásoknál, amelyek saját fogakon vannak rögzítve, a rendszeres tisztítás igenis nagyon fontos. A kivehető fogpótlás egyik előnye éppen az, hogy a napi fogmosáshoz ki lehessen, és ki is kell venni.

Teleszkópos fogsor esetén javasolt a protézist éjszaka is viselni, ugyanis ha hosszabb időn át nem kerül a helyére, a teleszkópkoronákkal ellátott fogak akár el is mozdulhatnak. A fogak legkisebb elmozdulása is óriási sokkot okoz reggel, amikor bárhogy próbálkozik az ember, a protézis nem megy a helyére, hiszen már nem passzol.

A napi kétszeri fogmosás műfogsort viselőknek is továbbra is a napi rutin része kell, hogy maradjon. Természetesen még jobb volna, ha a kivehető fogsort minden étkezés után folyó víz alatt átöblítenének, hogy ne maradhassanak alatta ételmaradékok.

A protézistisztításnál azonban különösen oda kell figyelni a fogsor kivételére. Két fontos dolog van, ami gyakori problémaforrás: az egyik az, hogy kerüljük az egyoldali erőkifejtést, amikor a fogsort megpróbáljuk kivenni, a másik pedig, hogy ezt a tevékenységet mindig úgy végezzük, hogy ha véletlenül kiesik a kezünkből, ne kemény felületre essen.

Legjobb, ha a mosdót megtöltjük vízzel, vagy törölközőt teszünk bele, ha nem akarjuk, hogy a fogsor eltörjön. Eleinte ezek a procedúrák biztosan különös odafigyelést igényelnek, és tudatosan oda kell figyelni, mit hogyan csinál helyesen az ember.

Legalább az esti fogmosáskor érdemes a műfogsort is alaposabban áttisztítani, esetleg speciális protézisekhez kialakított fogkefével. Mindig a rózsaszíntől a fehér felé haladva, hagyományos mosogatószerrel érdemes használni, mert a fogkrémekben található mikroszemcsék nem kifejezetten a műfogak felszínére lettek kitalálva.

Mivel a teleszkópos fogsorok saját fogakon rögzülnek, ezekről sem szabad megfeledkezni. A szlogen, mely szerint nem kell minden fogunkat megmosni, csak azokat, amelyeket meg akarunk tartani, itt már még nagyobb súllyal esik latba, hiszen ezeken a fogakon múlik a fogpótlás élettartama.

Baktériumok, gombák és egyéb nem kívánatos kórokozók előszeretettel telepednek meg a koronaszéleken és a fogközökben, és ha hagyjuk őket békében kibontakozni, először határozottan kellemetlen szájszagot okoznak, később fogíny- és fogágygyulladást, fogszuvasodást a primerkorona alatt, és mindezek végül a saját és egyben a fogsort rögzítő fog elvesztéséhez vezetnek. Nem érdemes tehát kockáztatni.

Fogorvosaink szívesen megmutatják majd a helyes tisztítási technikát, ajánlanak a protézistisztításhoz speciális termékeket, amelyeket akár fogászatunkon is be tudnak szerezni.

Összegzés – Miért jó a teleszkópos fogsor?



A részleges és teljes teleszkópos fogsorok akár kedvezőtlen elhelyezkedésű vagy károsodott fogak esetén is tökéletes fogpótlási megoldást biztosít.

Jelentősen javítja az életminőséget – a rágás, ízlelés, beszéd és mosolygás mind olyan intenzív érzelemtöltetű tevékenység, amelyeket az ember szeret úgy kiélvezni, hogy közben ne kelljen a kezével takargatni a száját.

Az esztétikus megjelenés és kifogástalan komfortérzet mellett kedvezőnek bizonyul az ár-értékaránya is, hiszen megfelelő száj- és protézistisztítás mellett hosszútávon megbízhatóan pótolja a foghiányt.

További fogvesztés esetén átalakítható.

Kérjen időpontot személyes konzultációra, és kérje kötelezettségmentes árajánlatunkat! Lépjen át a szégyenérzeten, amelyet a foghiány okoz, hiszen elegendő csupán néhány saját fog ahhoz, hogy szép, új mosolyt varázsolhassunk Önnek!


Teleszkópos protézis – rögzített, de kivehető fogsor
Teleszkópos protézis A teleszkópos megoldással rögzített protézis, amely lehet részleges vagy akár teljes fogsor is, olyan fogpótlás, amely nem csak stabilan, rejtett elemekkel rögzíthető, hanem ár-érték arány szempontjából is kiváló.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2021. Január 29.