Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Így lehet karbantartani a műfogsort

Utolsó módosítás: 2019. Szeptember 4.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Bár a fogpótlásnak ma már számtalan formája létezik, és rengeteg modern anyag és technológia áll a szakemberek rendelkezésére, bizonyos esetekben a kivehető fogpótlás marad az egyedüli megoldás. Például teljes fogatlanság esetén, de akkor is, ha a páciens rendelkezik még saját fogakkal, vagy a részleges kivehető protézist implantátumok tartják a helyükön.


Miután a páciens megkapja az új műfogsorát, annak megszokása jelenthet némi problémát, illetve azt is meg kell tanulnia, hogyan használja, tisztítsa a protézist.

Mennyire illeszkedik jól a műfogsor?



Ha valaki hosszú időn keresztül él fogak nélkül, vagy nagyon hiányos fogsorral, akkor az új műfogsorát eleinte kényelmetlennek fogja érezni. Ez nem is csoda, hiszen egyszer csak „tele lesz” a szája valamivel, ami nem csak a hangképzést változtatja meg, de az arc is más lesz tőle.

A műfogsor ráadásul bizonyos fizikai hatásokra – nevetés, rágás, beszéd – el is mozdulhat a helyéről, amennyiben nincs rögzítve egy implantátumhoz, vagy saját fogakhoz, hiszen csupán a páciens nyálkahártyája tartja a helyén, gyakran nem túl stabilan.

Ahhoz, hogy a műfogsor tökéletesen illeszkedjen a szájba, akár egy-két hétre is szükség lehet. Ez alatt az idő alatt sajnos el kell viselni a kellemetlenséget, amivel a megszokás folyamata jár, de ha ezen túl van a páciens, már felszabadultan tudja majd viselni a fogművet.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a műfogsor viselése komoly fájdalommal jár, azt nem szabad félvállról venni. Ez ugyanis nem a normál megszokási folyamat része, hanem arra utal, hogy gondok vannak az illeszkedéssel, amit a szakember helyre tud hozni.

Hogyan tehető stabilabbá a műfogsor?



Idővel a műfogsor egyre jobban illeszkedik a nyálkahártyához, és a páciens is egyre inkább hozzászokik a hordásához, de a bizonytalanság érzése sokaknál megmarad, ami miatt kevésbé lesznek magabiztosak.

Ebben az esetben egy műfogsorrögzítő jelenthet megoldást, amiből jó néhány márka található az üzletekben. Ezzel a praktikus ragasztóval érhető el, hogy a műfogsor akár 12 órán át is stabilan tartson, sőt, bizonyos esetekben ennél hosszabb időn át is tarthat a rögzítő hatása.

A műfogsorrögzítők hatásfoka megnövelhető, ha a protézist a felhelyezés előtt alaposan megtisztítja a páciens, ami kicsit időigényes, és plusz költséggel is jár abban az esetben, ha üzletekben kapható tablettát szerez be, de mindenképpen megéri az erőfeszítést.

Milyen ételek fogyasztására figyeljen, aki műfogsorral él?



Műfogsorral élni nem egyszerű. Nem csupán ezért, mert a protézis tisztítása és tárolása plusz feladatokat ró az emberre, hanem azért is, mert használjon bármilyen erős rögzítőt a páciens, mégsem fogyaszthat kedve szerint mindenféle ételt – bizony, oda kell figyelni, hogy mit és hogyan eszik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a műfogsor viselőinek csak pépes ételeket szabad fogyasztaniuk, de léteznek problémás táplálékok, mint a diófélék, illetve ez olyan ragadós édességek, mint a gumicukor vagy a karamella, amik beleragadhatnak a protézisbe, és elmozdíthatják azt.

A műfogsorrögzítő használata javíthat a helyzeten, bár, ahogy az idő múlásával a ragasztó hatása csökken, jobb, ha a páciens kerüli az olyan ételeket, amik túlontúl kemények, és elmozdíthatják a protézist.

A megfelelő stabilitás hiánya miatt, és mert a tökéletes illeszkedés csak nehezen érhető el, könnyen előfordulhat, hogy ételmaradék kerül a műfogsor alá. Hogy ez miért problémás? Leginkább azért, mert a fogpótlás alá beszoruló táplálék idővel erjedni kezd, ami a nemkívánatos baktériumok elszaporodáshoz vezethet.

A műfogsor alá szoruló ételmaradéktól legkönnyebben úgy lehet megszabadulni, ha az illető kiveszi a protézist, míg a részleges kivehető fogpótlások esetén fogselyem, vagy fogköztisztító kefe is használható erre a célra.

Miért kell a műfogsort tisztítani?



A napjainkban készülő műfogsorok, hála a modern fogtechnikai anyagoknak, valamint a technológia fejlődésének, már akár egész nap viselhetőek, vagyis a vizespohárnak, amiben éjszakára tárolni kellett a protézist, búcsút lehet inteni.

A műfogsorok tisztítását azonban soha nem szabad elhanyagolni, mert a rajtuk megtelepedő baktériumok, gombák, és a lepedék az íny gyulladásához, és rossz lehelethez vezethetnek. Ezért érdemes minden étkezés után szánni némi időt a tisztításra, hogy sokáig tartson a protézis, és elkerülhetőek legyenek a fogászati megbetegedések.

Hogyan történhet a műfogsor és a szájüreg tisztítása?



A műfogsorok tisztítása kétféle módon történhet: mechanikai úton, amihez egy speciális fogsortisztító kefére van szükség, de egy puha sörtéjű fogkefe is megteszi. Ebben az esetben csak annyit kell tennie a páciensnek, hogy langyos folyóvíz alatt a kefével megtisztítja a fogművet.

Ez önmagában azonban még nem elég, mert így csak a nagyobb ételmaradékokat, szennyeződéseket lehet eltávolítani. A teljesebb hatáshoz műfogsortisztító tabletta szükséges, ami a baktériumok szinte 100%-át elpusztítja, és abban is segít, hogy a lepedék, valamint az elszíneződések eltűnjenek a protézisről, mindemellett pedig még fehérít is, így a mosoly valóban sokáig ragyogó marad.

A műfogsortisztító tabletta alkalmazása hetente egyszer mindenképpen ajánlott, ám a protézis mellett a szájüreg tisztításáról sem szabad megfeledkezni, hiszen az ép, egészséges fogíny megőrzése, és a szájban megtelepedő kórokozók elpusztítása egyaránt szükséges a megfelelő szájhigiénia fenntartásához.

A szájüreg tisztításához a különféle szájvizek javasoltak, amikkel naponta kétszer elegendő öblögetni a megfelelő hatásért.

Tiltott szerek és házi praktikák



A boltban kapható műfogsortisztítók mellett sokan házi módszerekhez folyamodnak a protézis tisztításakor. Jó tudni, hogy van néhány anyag, amivel soha nem szabad a fogmű tisztításához kezdeni.

Ilyen szerek a hypo, valamint a fehérítők, ezek ugyanis károsítják a protézis anyagát, de a szemcséket tartalmazó fogkrémeket is kerülni kell, mert lassan, de biztosan felsérthetik a fogpótlás felszínét.

A házi módszerek között a szódabikarbóna, valamint az ecet is szerepel, mondván, hogy olcsók, és nem tesznek kárt a műfogsorban, valamint allergiás reakciókat sem váltanak ki. Azonban mégsem javallott ezen szerek használata, mert lassan, de biztosan porózusabbá teszik a protézis anyagának felületét, ezáltal a fogkő jobban megtapad, ami pedig idővel tönkreteheti a műfogsort.

A protézis tárolása



Mint már szó volt róla, a mai modern fogtechnikai anyagoknak köszönhetően a műfogsorokat nem kell éjszakára kivenni, ha a páciens nem akarja, illetve, ha megszokta már annyira, hogy aludni is tud benne.

Ha azonban a páciens nem használja éppen a protézist, akkor mindig vízben kell tartani a kiszáradás megelőzésének érdekében.

A rendszeres fogorvosi kontroll fontossága



A rendszeres fogorvosi ellenőrzés akkor is szükséges, ha a páciensnek műfogsora van. Ez különösen a kezdeti időszakban nagyon fontos, amikor akár hetente is fel kell keresni a szakembert a kontroll miatt.

Ahogy a páciens egyre inkább megszokja a műfogsort, és semmiféle probléma nem jelentkezik nála, az ellenőrzések gyakoriságát fokozatosan csökkenteni lehet, míg végül félévente is elég felkeresni a rendelőt.

Ha a műfogsor viselése fájdalommal jár, vagy valamilyen más gond lép föl, ami nem múlik el magától, akkor azonnal szakemberhez kell fordulni!


Így lehet karbantartani a műfogsort
Műfogsor tisztítása Érdemes étkezések után szánni némi időt a tisztításra, hogy sokáig tartson a protézis, és elkerülhetőek legyenek a fogászati megbetegedések.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2019. Szeptember 4.