Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

A protézis javítása, és a módszer, amivel stabilizálható a kivehető fogpótlás

Utolsó módosítás: 2017. Október 24.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Kényelmetlen a protézis viselése? Lötyög, billeg vagy szorít az eszköz, esetleg bizonytalan érzés viselni?


Egy (hosszabb ideje használt) kivehető műfogsor több ok miatt szorulhat javításra, de álljon bármi is a háttérben, mindig hozzáértő segítséget kell kérnünk a probléma megoldásához.

Merthogy a fogsor hiába tűnik egyszerű eszköznek, valójában egy precíz szerkezet, amit pontosan a páciens szájához és annak állcsontjára terveznek, és amit otthoni barkácsmódszerekkel nem lehet megjavítani.

Legyen szó az egyik műfog kieséséről, a kényelmetlenné vagy bizonytalanná váló viselésről, esetleg kisebb-nagyobb törésről, a műfogsor javításához minden esetben fel kell keresnünk fogorvosunkat vagy egy témában tapasztalt fogtechnikust.

A kivehető műfogsor és használata



A protézis egy több száz éve használt fogpótlás, amelynek legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy
  • szinte bárkinél megvalósítható, mert nincs szükség hozzá fogbeültetésre vagy meglévő eredeti fogakra;
  • a páciens fogorvosi segítség nélkül el tudja azt távolítani, ezáltal egyszerűen tisztítható és kezelhető;
  • olcsóbb, mint a többi fogpótlás.

Kivehető műfogsort általában az idősebb, súlyos csonthiánnyal küzdő pácienseknek készítenek a fogorvosok, mert náluk ez az univerzális megoldás jelenti a legjobb választ a foghiányból fakadó problémákra.

Sokan azonban úgy gondolják, hogy a fogsor átadása után hátradőlhetnek, és nem kell foglalkozniuk a pótlás ápolásával, tisztításával. Sajnos ez nem igaz: a protézis megköveteli, hogy tisztán tartsuk, és hogy odafigyeljünk rá. Hogy ne sérüljön meg a használat, ápolás, tárolás során.

A műfogsor ugyanis attól kezdve szerves része lesz a mindennapjainknak, és segít abban, hogy étkezéskor, mosolygáskor vagy beszélgetéskor teljes értékű életet élhessünk. Éppen ezért megérdemli a kitüntetett figyelmet.

A műfogsor ápolása, tisztítása



Rendszeres és alapos fogsortisztítás nélkül a szájüregben elszaporodnak az egészségre és a fogpótlásra egyaránt veszélyes kórokozók, ezért a pácienseknek ugyanúgy be kell tartaniuk az alapvető szájhigiéniás teendőket, mintha csak eredeti fogainkról gondoskodnánk.

Ne feledjük: bár a szuvasodás nem fenyegeti a fogpótlásokat, de a fogkő ugyanúgy kialakulhat azok felszínén, és a meszes plakk ugyanolyan komoly gondokat okozhat a későbbiekben.

Hogy megakadályozzuk a szájüreg elfertőződését és gyulladását, valamint a kellemetlen szájszagot és a szervezetünk más pontjaira is kiható következményeket, ügyeljünk a szájápolási szokások betartására.

Ehhez szükségünk van
  • egy (speciális) fogkefére,
  • fogkrémre,
  • fogsortisztító tablettára,
  • és egy pohárra.

A fogsort érdemes minden étkezés után kivenni és alaposan, folyó víz alatt átöblíteni.

A mindennapos tisztításhoz használjunk speciális, műfogsorokhoz kifejlesztett (puha sörtéjű) fogkefét, ami kétféle fejrészt is tartalmaz, és amivel nemcsak az eszközt takaríthatjuk meg a lepedékektől, de még az ínyünket is átmasszírozhatjuk. Ennek hosszú távon jótékony hatása van, mivel serkenti az íny vérellátását.

Modern és kényelmes megoldás a műfogsortisztító tabletta, amivel érdemes néhány naponta vagy egy héten legalább egyszer lefertőtleníteni a protézist, így még a makacs szennyeződésektől is megszabadulhatunk.

Amikor pedig nincs a szánkban a fogsor, akkor tegyük egy pohár (tiszta, hideg) vízbe, hogy mindig nedves maradhasson az eszköz.

Billegés, lötyögés: természetes probléma?



A fogsor hosszabb ideje tartó viselésekor a billegés, lötyögés az egyik leggyakrabban tapasztalt probléma a páciensek részéről. A normál esetben az ínyünkhöz tökéletesen passzoló protézis idővel mozogni kezd, és úgy érezzük, hogy az bármikor kieshet. A bizonytalanság egyre gyakoribbá válik, és az rombolni kezdi az önbizalmunkat.

Egy idő után mind erősebbé válik az érzés, hogy étkezéskor, mosolygáskor és beszélgetéskor is ki akar esni a fogsor. Az étel a pótlás alá kerül, és az állandó szorongás miatt nemcsak az önbizalmunk csökken, de folyamatossá válik a szégyenérzet is.

Mi ennek az oka?



Az íny visszahúzódása. Legyen bármilyen tökéletes is a szájhigiénia, a műfogsor viselése miatt ínyünk elkezd visszahúzódni, az alatta található csontréteg pedig felszívódik. Ezt sajnos természetesnek is nevezhetjük, mivel a fogsor által kifejtett erős nyomás felgyorsítja a sorvadási folyamatot.

Ennek köszönhető, hogy a fogsor elkészítésekor még pontosan illeszkedő pótlás idővel billegni kezd, hiszen az íny, amire addig felült, folyamatosan változik a viselés első pillanatától kezdve.

Szerencsére ez a minden páciensnél fennálló probléma nem jelenti azt, hogy azonnal új fogsort kellene készíteni. A fogorvosok (vagy akár a fogtechnikusok) ugyanis felkészültek arra, hogy megoldják ezt a kellemetlenséget, és ilyenkor alkalmazzák a rutinszerű alábélelést.

Az alábélelés lényege, hogy a fogsorhoz használt anyagból (általában akrilból vagy más rugalmas anyagból) hozzátesznek még a protézis alaplemezéhez, ami a javítást követően ismét pontosan fog illeszkedni a páciens ínyéhez. Mondhatni, az elveszített ínyt kipótolják, és annyi anyaggal bélelik alá a protézist.

A munka 1 nap alatt megvan, és ehhez csak egy lenyomatvételre van szükség, hogy a fogtechnikai labor elkészíthesse az eredetivel egyenértékű, javított változatot.

Az alábélelés egy olcsó fogorvosi munka, és általában 1-2 évente van szükség rá, attól függően, hogy a páciens ínye milyen gyorsan sorvad.

A rendszeres (féléves vagy éves) fogászati kontroll során azonban a fogorvosok mindig ügyelnek arra, hogy felmérjék a fogsor és az íny állapotát, így ha szükséges, már a sorvadás kezdeti szakaszában gondoskodnak az alábélelésről, és a páciensnek egy pillanatra sem kell átélnie, milyen az, amikor egy fogsor viselése igazán kényelmetlenné válik.

Ha ezt elmulasztjuk, akkor az instabil fogsor miatt nemcsak kényelmetlenné válik a pótlás viselése, de romolhat az ízérzékelésünk és az emésztésünk, valamint megváltozhat a hangképzésünk is.

Mitől és hogyan sérülhet meg egy protézis?



A fogsor javítására nemcsak akkor van szükség, amikor az íny sorvadni kezd, hiszen előfordulhat, hogy a pótlás megsérül annak használata során. Ne gondoljunk látványos dologra, hiszen elég egy ügyetlen mozdulat a tisztítás vagy az eltávolítás során, és a fogsor máris földre vagy a mosdókagylóba esik.

A legtöbb baleset fogsortisztításkor történik, amikor a nedves protézis kicsúszik a páciens kezéből. A fogorvosok ezért gyakran elmondják, hogy érdemes ilyenkor egy törölközőt tenni a kezünk alá, hogy egy ügyetlen mozdulatnál puhára essen a műfogsor.

A legfontosabb szabály ebben az esetben is érvényes: legyen szó bármilyen sérülésről (akár egy egészen kicsiről és jelentéktelennek tűnőről), ne próbáljuk meg mi magunk megjavítani a pótlást, hiszen sosem lehetünk olyan hatékonyak és pontosak, mint egy fogtechnikai labor. Az avatatlan kéz ráadásul nagyobb problémákat is okozhat, mint ami addig fennállt.

Amennyiben egy fogsor megsérül vagy viselése kényelmetlenné válik, keressük fel mihamarabb fogorvosunkat. A javítási folyamat ugyanaz, mint az alábéleléskor: fogorvosunk felméri a fogsor és az ínyünk állapotát, lenyomatot vesz, majd a fogsort és a lenyomatot leküldi a fogtechnikai laborba, ahol befejezik a korrekciót.

Fontos, hogy erről időben gondoskodjunk, hiszen nemcsak a bizonytalanságérzettel, hanem egészségügyi következményekkel is számolnunk kell.

Hogy miért? Azért, mert amikor nem tudjuk a fogsor megfelelően használni, akkor a rágás hiányában emésztési zavarok is felléphetnek.

Sőt, ha a fogsor felsérti az ínyünket, akkor a szájüreg baktériumai még a véráramba is bekerülhetnek, és más szerveknél is okozhatnak kellemetlen szövődményeket.

Mikor javítható, és mikor kell új protézist csináltatnom?



Kisebb sérülések miatt a műfogsor még nem válik használhatatlanná, hiszen a korszerű fogászati technológia ismeri a megfelelő lépéseket a tökéletes javításhoz.

A műfogsor sérülését ugyanazokkal az anyagokkal és technikával hozzák helyre, mint amivel a pótlás maga is készült, ezért tartós, minőségi eredményre számíthatunk a korrekciót követően is.

A következő problémák kockázat és gond nélkül javíthatók:
  • valamelyik (vagy akár több) műfog kiesése a helyéről;
  • ínysorvadás miatt kialakuló kontakthiány (vagyis a nyálkahártya formájának módosulása);
  • a fogsor törése vagy repedése.

A kisebb sérüléseknél ragasztót használnak a fogtechnikusok, komolyabb törésnél viszont már a fogsort saját anyagával (leginkább akrillal) polimerizálják, hogy a pótlást eredeti állapotában lehessen használni.

A javításokat semmi esetre se odázzuk el, hiszen annak egészségügyi és pszichés következményei is lehetnek, márpedig ennél olcsóbb, kényelmesebb és okosabb dolog gyorsan felkeresni a fogorvosunkat vagy fogtechnikusunkat.

Főleg, hogy a műfogsor visszaállítható a javítás előtti állapotra, és nem kell félnünk attól, hogy a korrekció után egy olyan protézis kerül vissza hozzánk, amit már nem lehet olyan jól hordani. A javítás ráadásul nem drágább, mint egy új fogsor készítése, és a költségek viszonylag alacsonyan tarthatók.

Természetesen más a helyzet, ha a fogsor nagyon öreg vagy nagyon rossz állapotban van, hiszen ilyenkor célszerűbb egy teljesen újat készíteni, amivel jobb kontakt és kényelmesebb viselet érhető el.

Mi a helyzet a garanciával?



Egy költséges és komplex fogászati munka esetében a páciensek joggal várják el, hogy a kifizetett pótlásokra széles körű garanciát kapjanak. Ebben az esetben mindegy, hogy fogászati implantátumról vagy kivehető műfogsorról beszélünk, hiszen a jótállás minden pácienst megillet.

Műfogsorra 1 éves garanciát kínálunk, és ez megfelelő biztonságot ad a pácienseknek, akik ez alatt az időszak alatt jogosultak arra, hogy a protézis sérülése esetén visszakapják a javítás költségét.

A garancia érvényesítéséhez persze szükség van arra, hogy a páciens is megtegyen mindent a fogsor megóvása érdekében, vagyis ügyelnie kell a megfelelő szájhigiéniára és a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatok betartására.

Rendeltetésszerű használat és a szájápolási szokások betartása esetén a Gelencsér Dental ingyenesen kijavítja az egyéves garanciális időszakban a fogsor sérüléseit, ezáltal a páciensek biztonságban érezhetik magukat.

A garancia viszont nem vonatkozik arra az esetre, ha a fogsor egy baleset, valamint a helytelen tárolás és az orvosi utasítások be nem tartása során sérül meg.

Alternatívák, avagy hogyan lehet fix egy fogsor?



Bár a fogsor egy univerzális és bizonyított eljárás, ami rengeteg páciensnek visszaadta már a megfelelő életminőséget, azt mégsem képes mindenki hosszabb távon elviselni.

Egyes páciensek szenvednek a fogsor viseléséből fakadó kellemetlenségektől, és olyan megoldásokat keresnek, amivel hatékonyan stabilizálható a pótlás.

De vajon létezik-e olyan fogászati módszer, amivel egy fogsor fix lehet? Amivel kiváltható a fogsorragasztó, és amely tartósan a helyén tudja tartani a protézist étkezéskor, mosolygáskor és beszélgetéskor?

A korszerű fogászati technológiának köszönhetően a válasz szerencsére az, hogy igen. Ha egy páciens a fentebbi problémákkal küzd, akkor neki találták ki
  • az implantátumokkal stabilizált (fix) fogsort
  • vagy a teleszkópos fogsort.

Az első esetben a fogsort a beültetett műgyökerek, a második esetben pedig 2, 3 vagy 4 megmaradt eredeti fog felhasználásával teszik stabillá, hogy az ne mozduljon el a helyéről egyetlen pillanatban sem.

Az idősebb, teljes foghiánnyal küzdő páciensek körében rendkívül népszerű a fix fogsor, amit gyakran stégprotézisnek hívnak. A fogászati munka ilyenkor két lépcsőből áll:
  • első körben egy alapos állapotfelmérés után titánimplantátumokat ültetünk be az állcsontba,
  • második körben (3-6 hónappal később) pedig (egy stég segítségével) összekötjük a csonttal összenőtt implantátumot és magát a fogsort.

A végeredmény egy erős, stabil megoldás, amivel bátran kiélvezhetjük a legrágósabb ételek ízét is, és ami egyetlen pillanatban sem mozdul el a helyéről.

A fix fogsor akkor is megvalósítható, ha egy páciens sokáig viselt sima (hagyományos) fogsort, hiszen a frontfogak helyén, ahova a műgyökerek kerülnek, általában idősebb korban is jó minőségű a csontállomány.

Legyen szó ugyanakkor hagyományos vagy fix fogsorról, pótlásunk csak abban az esetben tarthat ki hosszú ideig, ha nemcsak a tisztításkor és ápoláskor, hanem a gondoskodáskor is a legmagasabb minőséget és biztonságot tűzzük ki magunk elé.

A Gelencsér Dental ennek elérésében minden segítséget megad az őt választó pácienseknek.


A protézis javítása, és a módszer, amivel stabilizálható a kivehető fogpótlás
Műfogsor javítása Egy műfogsor több ok miatt szorulhat javításra, de álljon bármi is a háttérben, mindig hozzáértő segítséget kell kérnünk a probléma megoldásához.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Október 24.