Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Miért lehet szükség csontpótlásra?

Utolsó módosítás: 2022. Június 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

"Miért nem tart már a protézisem?" Ezt kérdezik sokan, ha a műfogsoruk az évek során elveszti tartását, és lötyög, billeg, kényelmetlen. Ennek sok esetben az állkapocscsont visszahúzódása az oka, hiszen a természetes foggyökerek hiányában az állkapocscsont nem kap terhelést, nincs megfelelően igénybe véve, s mint ahogy egy nem megterhelt izomnál is megfigyelhető, lassan sorvadni kezd.


Csontpótlás a Gelencsér Dental Fogászati Központban



Az állcsont újraformálása egyike a fog- és szájsebészet különböző területein alkalmazott speciális kezeléseknek. Az állkapocscsont újraépítése a Gelencsér Fogászati Klinika egyik speciális szakterülete.

A fogbeültetés tervezésekor a legfontosabb kritérium a megfelelő csontállomány, amely képes a beültetett műgyökeret és a rajta rögzített fogpótlást stabilan rögzíteni.

Ám az állkapocsban gyakran nem áll rendelkezésre megfelelően magas vagy széles csontanyag az implantátum hosszútávú rögzítéséhez.

Ez megtörténhet például abban az esetben, ha valaki évekig hagyományos protézist hordott, és ez által az állkapocscsont sorvadásnak indult.

Egyéni problémák - egyéni csontpótlási megoldások



Az állcsont elsorvadásának további oka az előrehaladott fogágybetegség (parodontitis). Egy baleset miatti fogvesztés, illetve a hosszú távon fennálló foghiány is az állkapocscsont leépüléséhez vezet. Amennyire sokféle oka van a csontsorvadásnak, annyira változatos lehet a csontújraépítő eljárás.

A csontpótló anyag, amivel a csont újraépítését - szélesítését, magasítását - végezzük, kinyerhető saját csontból, állati csontból, vagy állhat szintetikus anyagokból.

A megfelelő eljárás minden esetben személyre szabottan, a páciens egészségi állapotának függvényében kerül kiválasztásra.

A Gelencsér Fogászati Klinikán egy részletes diagnózis során tervezzük meg az optimális kezelést - a legmodernebb vizsgálati eljárások, mint például a digitális röntgentechnológia segítségével.

Szájsebészeti beavatkozás



A csontpótlásos eljárás a csontsorvadás mértékétől függően zajlik, és ma már több különböző módszer alkalmazásával lehetséges.

Kismértékű pótlás esetén a természetes vagy mesterséges, biokompatibilis csontpótló anyagot granulátum formájában helyezik az állkapocsban megfelelően előkészített ún. csontablakba. Nagyobb mértékű csontveszteség esetén csontblokk átültetésre is sor kerülhet.

A beavatkozást követő néhány hónapos gyógyulási idő alatt a környező élő csontszövet behálózza és átjárja a beültetett csontpótló anyagot, és teljesen összenő azzal.

Diagnózis és kezeléstervezés



Hogy egy adott helyzetben melyik módszer a legideálisabb, és hogy végezhető-e egyidejűleg az implantátum beültetésével, arról minden esetben a szájsebész szakorvos dönt.

BoneAlbumin - Élő donációból származó csontpótló



Az élő donáció azt jelenti, hogy a természetes csontpótló anyag ebben az esetben nem a hagyományos sterilizált, ásványi anyagokkal dúsított állati szövetekből készül, hanem a csípőprotézis beültetésekor eltávolított combcsont fejéből.

Ebből a kb. 5 cm átmérőjű, szivacsos csontállományú csontgolyóból csontőrlemény, granulátum, csontblokk, illetve bizonyos esetekben CT alapján személyre szabott, 3 dimenziós térformák készülnek.

Hol készül a BoneAlbumin?



A BoneAlbumin a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházhoz tartozó Nyugat-Magyarországi Szövetbank által előállított készítmény.

A BoneAlbumin készítmény lényege a humán csontszövet és a vérszérumból kivont albumin szinergikus hatása. Külön-külön mindkét készítmény a hazai és nemzetközi gyakorlatban is évtizedek óta ismert és az orvosi gyakorlatban kiterjedten alkalmazott megoldás, amelyek kiváló tulajdonságait ötvözve született meg a BoneAlbumin önálló csontpótló készítményként.

A felhasznált csontot szövetbank biztosítja, az albumin pedig a gyógyszertári forgalomban is megtalálható nagyon magas tisztaságú infúzió.

A csontpótló anyag bevitele



A BoneAlbumin granulátum egy csepp vérrel összekeverve jól formálható pasztát eredményez, amely könnyen beültethető a csontüregbe.

A humán csont morfológiája és összetétele optimális vázat alkot, míg a magas helyi albumin koncentráció elősegíti az őssejtek, és ezzel az új szövet növekedését.

A BoneAlbumin kristályos váza lassú lebomlás során végig kitölti az üreget, amíg az újonnan képződő csontszövet teljesen át nem veszi a helyét.

A teljesen átépült, saját szövetté alakult csontpótló erős és jól terhelhető csontállományt eredményez, amely a gyógyulást követően már optimális tartást képes biztosítani az implantátumoknak, és a rajtuk rögzített fogpótlásnak.

Speciális eset - arcüreg emelés



Az ún. sinus lift egy speciális, ám elég gyakori csontpótló eljárás. Akkor kerül sor erre a szájsebészeti beavatkozásra, ha a felső állcsont csontállománya nem bizonyul elég magasnak ahhoz, hogy a tervezett tartós fogpótláshoz implantátumot helyezhessenek bele.

Ilyenkor az őrlő fogak területén csontpótló anyag beültetésével megnövelik a felső állkapocs magasságát, azaz megemelik ("lift") a felső állkapocs üregét ("sinus maxillaris").

Gyakori kérdések



Felmerülhetnek-e problémák a csontpótló anyagok beépülése során?



A manapság használatos csontpótló anyagok - mint például az általunk használt BoneAlbumin - nagyon jól beépülnek az egészséges emberi szervezetbe és serkentik a természetes csontépítő folyamatokat.

Lehet-e javítani csontpótlással egy már hosszú ideje viselt protézis tartását?



Egy hagyományos protézis, ami a száj nyálkahártyájára simul és nincs fogimplantátumokkal rögzítve, természetes élettani folyamatok hatására bizonyos idő elteltével elveszíti stabil tartását. Ebből adódóan a protézis olykor elmozdulhat a helyéről, például harapáskor, rágáskor vagy akár beszéd közben is.

Sok esetben az állkapocscsont visszahúzódása a felelős a stabilitás elvesztéséért, ezért egy korrekciós csontpótlás valóban segíthet abban, hogy a protézis újra tökéletesen illeszkedjen és ellássa feladatát. A csontpótlásos beavatkozást követően azonban feltétlenül érdemes megfontolni, hogy a meglévő, újra kényelmes protézist egy implantátumokkal rögzített fogsorra cseréljük.

Az implantátumok kiválóan alkalmasak arra, hogy egyenletesen vezessék a rágáskor ható erőket az állcsontba, amely az így visszanyert terhelés hatására megőrzi egészséges életfolyamatait, így nem fog idővel újra leépülni.

Elvégezhető-e a csontpótlás és az implantátumok beültetése egy kezelés során?



Alapos diagnosztizálást követően a szájsebész minden esetben a hosszútávú célt szem előtt tartva ítéli meg, hogy eredményes lehet-e a két beavatkozás egyidejű elvégzése. Az egyéni egészségi állapot, a rendelkezésre álló csontállomány, illetve csontpótlás mértéke döntően befolyásolják, hogy a csontosodási folyamat kielégítően zajlik-e az implantátum hosszútávú rögzítéséhez.

Optimális esetben sor kerülhet csontpótlásra és implantálásra egyidejűleg is, de gyakran célszerű kivárni, míg a csontpótló anyag szervesül.


Miért lehet szükség csontpótlásra?
Csontpótlás "Miért nem tart már a protézisem?" Ezt kérdezik sokan, ha a "harmadikak" az évek során elvesztik tartásukat. Ennek sok esetben az állkapocscsont visszahúzódása az oka, hiszen a fogak hiányos gyökérzete miatt nincs a csont megfelelően igénybe véve az állkapocsban, mint ahogy egy nem megterhelt izom is lassan elsorvad.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2022. Június 20.