Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

A fogászati implantátumra épülő leghatékonyabb fogpótlások

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Képzelje el, milyen lehetett élni több mint száz évvel ezelőtt! Az esetek többségében egy fogvesztés szinte végzetesnek tűnő problémát jelentett, és az elhagyott rágószervek pótlása közel sem volt olyan egyértelmű, mint manapság.


A fogászati koronák és hidak még igencsak gyerekcipőben jártak, Dr. E.J. Greenfield pedig javában dolgozott a 24 karátos fogászati aranyimplantátumokon. Erről már tudjuk, hogy hiába volt gyakorlati haszna az alkalmazott protokollnak, a megoldás maga kudarcot vallott.

Persze korrekt fogsorokat már a 19. században kaphattunk, de mi nem akarunk megelégedni a kivehető megoldásokkal. A protézisnek ugyanis hiába vannak meg a maga előnyei, a hátrányokkal nem szívesen élünk együtt.

100-200 évvel ezelőtt még elfogadtuk volna, de ma már fix, stabil és erős pótlást szeretnénk, nem pedig egy folyamatosan billegő-mozgó, bizonytalanság- és szégyenérzetet keltő megoldást.

Főleg, hogy a 21. században egyre fontosabb az egészséges és az esztétikus fogazat. Nem túlzás azt állítani, hogy sosem még akkora szerepe egy hófehér, megnyerő mosolynak, mint napjainkban.

A technológia fejlődése pedig lehetővé tette, hogy megvalósítsuk azt, amiről álmodunk.

Hogy mi az, amire vágyunk?


  • Hibátlan;
  • Egészséges;
  • Esztétikus mosoly.

A leghatékonyabb fogpótlást, amire akár életünk végéig számíthatunk, és amelynek alapja minden esetben: a fogászati implantátum.

Érdemes ezért megismerni a fogászat egyik legjobb fegyverét, amit évente több mint félmillió páciens választ világszerte.

A fogászati implantátumok története



Sok páciensünk meglepődik, amikor elmeséljük, hogy bár a modern fogászati implantátumok csak néhány évtizedes múlttal rendelkeznek, maguknak a műgyökereknek gazdag történelme van.

Hogy mi ennek az oka?

Az, hogy az igény mindig is megvolt az elveszített fogak pótlására, de az előző évszázad közepéig még nem rendelkeztünk a megfelelő technológiával és tudással ahhoz, hogy tartós rendszereket készítsünk.
Képzeljük el ismét, hogy milyen lehetett akkor élni: a folyamatos kísérletezés korában, amikor még senki nem volt biztos a dolgában. Amikor az elveszített fogak pótlásához nem volt aduász a fogorvosok kezében.

Persze az implantátumokra hasonlító megoldásokkal nemcsak az ókori egyiptomiak, hanem az etruszkok és a főníciaiak is próbálkoztak, sőt, találtunk erre vonatkozó leleteket a majáknál is.

Az 1700-as években még az elhunytakból próbáltak meg átültetni fogakat az élő páciensekbe, de a következő évszázadban, az 1800-as évek elején már rájöttek arra, hogy mesterséges anyagot kell alkalmazni, ha sikerrel akarnak járni.

Ettől kezdve a kutatások azt próbálták megfejteni, hogy melyik forma, kialakítás és melyik alapanyag jelentheti a legjobb választ a kérdésre.

Az 1930-as években már megjelentek a csavarimplantátumok, de az áttörést egy svéd ortopéd professzornak, Per- Ingvar Branemarknak köszönhetjük.

A modern fogászati implantátumok atyjának is tartott kutató rájött arra, hogy a titán képes képes összenőni a csonttal, ezáltal egy olyan stabil kapcsolat jön létre az implantátum és a csontállomány között, amihez hasonlót addig nem láttak.

Ez a felfedezés vezetett el a napjainkban használt módszerhez, amely az osszeointegrációval, vagyis a csontos összenövés folyamatával éri el, hogy egyedülálló módon pótolhassuk az elveszített fogakat.

Mit kell tudni a modern fogászati implantátumról?



A fogászati implantátum egy bionyagból készülő pótlás, ami az elveszített fog gyökerét helyettesíti, és annak helyére, közvetlenül a csontba kerül beültetésre.

A műgyökér anyaga általában nagy tisztaságú, ötvözetlen orvosi titán, ennek pedig két oka van:
  • Az első ok: a csontos összenövés a titánimplantátum esetében a legbiztonságosabb és leghatékonyabb. Komoly kutatások bizonyítják hatékonyságát, és szerteágazó szakirodalom dolgozza fel a témát.
  • A második ok: a titán nem oldódik a testnedvekben, vagyis a belőle készült fogászati implantátum az immunrendszerrel sem lép kapcsolatba, ezáltal nem okoz allergiás reakciót.

Tiszta, biztonságos és eredményes megoldás. Olyan, amilyenre napjaink embere vágyik.

A Gelencsér Dental minden esetben titánimplantátumokat használ, és csak olyan rendszerek termékeit ülteti be, amelyek kutatásokkal bizonyították saját maguk hatékonyságát.

A fogbeültetésre steril körülmények között és teljes érzéstelenítésben kerül sor, a beavatkozást pedig tapasztalt szájsebészek végzik. A műtétet minden esetben alapos tervezés és állapotfelmérés előzi meg, hogy kizárják a kontraindikációkat, és hogy a fogbeültetés eredményes legyen.

Egy teljesen biztonságos, 95 százalékos sikerességi rátával rendelkező megoldásról beszélünk, ami ma már rutineljárásnak számít. A műtét elvégezhető altatásban és éber szedálással is, de a páciensek a hagyományos érzéstelenítéssel sem éreznek semmilyen fájdalmat.

A gyógyulást antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal segítjük, a felszívódó varratok pedig 2-3 héttel később teljesen eltűnnek, ezáltal a fogászati implantátum tünetmentesen gyógyulhat egészen addig, amíg elkészül a látható pótlás.

Az osszeointegráció 3-6 hónapot vesz igénybe, ennyi idő kell a csontszöveteknek, hogy körbenőjék a csavaros kialakítású fogászati implantátumot. Amikor ez megtörtént, a műgyökér megterhelhető, vagyis a fogorvos gond nélkül hozzáláthat a protetikai munkához.

A professzionális magyar klinikák önállóan is több száz vagy ezer implantátumot ültetnek be évente, a megfelelő oktatás és a folyamatosan bővülő szakirodalom miatt pedig biztos orvosi háttér várja a Magyarországot választó külföldi pácienseket.

A fogászati implantátum beültetésének feltételei:


  • Elegendő csontállomány a fogbeültetés helyén;
  • Megfelelő szájhigiénia;
  • Általánosan jó egészségügyi állapot;
  • Kontraindikációk hiánya (bizonyos betegségek kizáró tényezők, így például a vérképzőszervi betegségek, a kezeletlen cukorbetegség vagy a rákos megbetegedés);
  • A páciens kerülje az olyan szenvedélybetegségeket, mint a dohányzás (jelentősen növeli a rizikófaktort a napi 5-nél több cigaretta elszívása), az alkoholizmus és a drogfogyasztás.

A lehetőségekről és az esetleges kontraindikációkról a szájsebészek minden esetben tájékoztatják a pácienseket.

A Gelencsér Dentalnál mi odafigyelünk arra, hogy az előzetes állapotfelmérés és konzultáció során a páciensek minden létfontosságú információt megkapjanak a fogászati implantátumokkal kapcsolatban.

A fogászati implantátum előnyei



A fogbeültetés megfelelő szájhigiéniával élethosszig tartó megoldást biztosít a hiányok pótlására, ezáltal bármelyik korosztálynál elvégezhető a beavatkozás.

A fogászati implantátum legnagyobb előnyei a következők:
  • Nem jár foganyagveszteséggel: a fogászati híddal szemben nem kell lecsiszolni a hiányt határoló szomszédos fogakat. Amikor hidat készítenek, akkor a foghiány melletti eredeti fogakra pillérként funkcionáló koronát kell készíteni, vagyis egyetlen fog pótlása érdekében két továbbit is beáldozunk.
    A fogászati implantátum esetében erre nincs szükség, a hiány áldozatok nélkül is pótolható.
  • Javítja az életminőséget: a fogászati híd jó megoldás, de közel sem olyan erős és esztétikus, mint a fogászati implantátum. A teljes vagy részleges fogsort össze sem hasonlíthatjuk az eredeti fogaknál is erősebben tartó fogászati implantátumokkal, amelynek beültetése miatt véget érhet a bizonytalanság- és szégyenérzet, a helyére pedig felhőtlen mosolygás és jóízű étkezések léphetnek. A páciensek boldogan harapnak bele egy almába vagy egy finom steakbe, és nem kell aggódniuk, hogy nem tudják az ételt elrágni.
  • Többfajta látható pótlás is készíthető rá: a fogászati implantátum sosem tapasztalt variációs lehetőségeket biztosít a fogorvosoknak, akik egyedülálló módon pótolhatják a kisebb és a nagyobb foghiányokat. A fogászati implantátumra készülhet korona, híd, teleszkópprotézis vagy stégprotézis.
  • Lassítja vagy megakadályozza az állcsont sorvadását: nemcsak a foghiányos állapot, de még a fogászati híddal pótolt fogvesztésnél is előfordul, hogy a terhelés hiánya miatt az állcsont érintett területe és az íny is sorvadni kezd. A fogászati implantátum a csontra közvetíti a rágóerőt, ezáltal megakadályozza vagy lelassítja az oly fontos csontállomány eltűnését.
  • Esztétikus, sőt, talán a legszebb: a foghiány műgyökérrel történő pótlása nemcsak a leghatékonyabb, de a legszebb módszer is egyúttal.

Számunkra most mégis az egyik legfontosabb tény, hogy a fogászati implantátumra egy sor kiváló protetikai munka készülhet, ezáltal mindegyik generáció megtalálhatja vele a maga számítását.

A fogászati híd és korona



Fogászati koronának nevezzük azt a pótlást, amely beborítja rágószervünk látható részét. Eredeti fogak esetében nagyobb fogszuvasodás vagy sérülés miatt használják, a fogászati implantátumnál viszont azért van rá szükség, mert a műgyökér csak az elveszített fog gyökerét pótolja.

De mi a helyzet a koronai résszel? Azzal, amivel rágunk, és amit mosolygáskor látunk? Ennek pótlásához van szükség a fogászati koronára.

A fogászati implantátumot és a koronát egy felépítmény köti össze, ami a lecsiszolt fog felszínéhez hasonlítható. Ez a köztes elem pontosan illeszkedik a fogászati implantátumba, és megfelelően rögzítve nem mozdul el a helyéről. A fogászati koronát végül a becsavart és lecsiszolt felépítményre ragasztják.

Több összeragasztott fogászati koronát hídnak nevezünk; mivel stabil kialakításról van szó, a fogászati híd alkalmazható a foghiányok pótlására, de ehhez a hiányt határoló szomszédos fogakat is le kell csiszolni.

A fogászati híd az, amit a neve is mutat: eredeti fogakra vagy fogászati implantátumokra rakva a segítségével hatékonyan hidalhatunk át egy, két vagy akár három foghiányt, de az esztétikum és a tartósság érdekében célszerű, ha minél kisebb rés fölött alkalmazzuk.

Stabilabb és szebb, ha a fogászati implantátumok a lehető legközelebb helyezkednek el egymáshoz, és ha legfeljebb csak egyetlen foghiányos helyet kell áthidalni a híd segítségével.

A fogászati implantátumra bármilyen korona készülhet:
  • fémkerámia;
  • teljes porcelán;
  • préskerámia,
  • vagy cirkon.

Fogászati híd ellenben csupán fémkerámiából vagy cirkonból készülhet, mivel csak ezek a kialakítások képesek elviselni azt a megterhelést, amelyet a hídtag a mindennapi használat során kap.

Szintén alapszabály, hogy az őrlőfogakra sem kerülhet más, csak a fentebb említett két anyag (fémkerámia, cirkon), hiszen ezek a rágószervek extrém terhelésnek vannak kitéve, és egy „puhább” kialakítás a (teljes porcelán például) nem bírná el a rágáskor ható erőket.

A különböző fogászati koronák és hidak előnyei:
  • A fémkerámia olcsó, tartós és erős;
  • A tiszta porcelán esztétikus, és hatása megegyezik az eredeti foggal;
  • A cirkonkorona a tiszta porcelánhoz hasonló esztétikummal rendelkezik, de erősebb és tartósabb még a fémkerámiánál is. Cserébe ez az egyik legdrágább típus.


Körhíd



Körhídnak nevezzük azt a megoldást, amely teljes foghiányt pótol, vagyis egy állcsonton belül az összes szükséges fogat pótolja.

A hangsúly azon van, hogy szükséges (mennyiségű) fogat, hiszen amíg egy felnőtt embernek akár 16 foga is lehet egy állcsonton, addig a körhíd elég, ha csak 12 tagból áll. A lényeg az, hogy a végeredmény megszüntesse a teljes fogatlanság állapotát.

Úgy képzeljük el, mint egy hidat, ami jobb oldalról bal oldalig, az egyik hátsó fogtól/implantátumtól a másik fogi/implantátumig összeköti fogainkat egy egybefüggő híddal.

A körhíd abban különbözik a kivehető fogsortól, hogy fix választ ad a foghiányra, és mindezt egyetlen összemerevített rendszer használatával teszi. Készülhet eredeti fogakra és fogászati implantátumokra, a lényeg minden esetben az, hogy a pillérként funkcionáló fogak vagy műgyökerek elég stabilak legyenek.

Az egybeöntött megoldáshoz állcsontonként 8 implantátumra van szükség, de az alsó állkapocsnál már 6 darab esetén is megvalósítható.

Eredeti fogaknál nehéz konkrét számot mondani, hiszen számít a rágószervek állapota, elhelyezkedése, valamint hogy melyik a legutolsó fog, amire még felépíthetjük.

Ideális esetben a körhíd fogtól fogig vagy implantátumtól implantátumig tart, és egyfajta zárt rendszer.

Néhány fontos tudnivaló, amit a körhíd esetében tudni kell:
  • A 3-as fog (szemfog) helyén mindig kell, hogy legyen pillér.
  • Fogászati implantátumot az 1-es fogak helyére legfeljebb alapos előzetes tervezés és sablon használatával érdemes rakni, hiszen egy rosszul beültetett műgyökér megköti a fogorvos kezét a később felragasztott koronák esetében. A páciens esztétikai hátrányt szenvedhet.
  • Hátulra készülhet úgynevezett lengő tag, ami azt jelenti, hogy a fogorvos ilyenkor az utolsó meglévő fog vagy fogászati implantátum utánra még berakhat egy hídelemet, amit a szokásostól eltérően nem két, hanem csak egy oldalról támasztunk meg.
    Erre azért van lehetőség, mert az összemerevített körhíd elég erős, hogy a lengő tagot megtartsa. Ha valakinek csak az 5-ösök helyére lehet implantátumot beültetni, akkor ezzel a megoldással lehet 6-tól 6-ig zárt a páciens harapása.


Stégprotézis



A stégprotézis, vagy ahogy még nevezik, a fix fogsor egy olyan megoldás, amelyet a kevés csontállománnyal rendelkező pácienseknek ajánlják.

Mint ahogy azt fentebb írtuk, a fogászati implantátumok beültetésének egyik legfontosabb feltétele az, hogy a páciensnek legyen elég csontja a fogbeültetés helyén.

Leegyszerűsítve egy 6-tól 6-ig tartó zárt harapás elérése körhíddal így néz a felső állcsont esetében:
  • Fogászati implantátum beültetése a 16-os, 14-es, 13-as, 12-es, 22-es, 23-as, 24-es és 26-os fog helyére.
  • A gyógyulási időszak letelte után felépítmény használata mindegyik fogászati implantátumhoz.
  • Körhíd beragasztása.

Csakhogy az idősebb, őrlőfogaikat régebben elvesztő pácienseknél legfeljebb a 14-es és 24-es fogak helyéig van elég csont, márpedig erre körhidat nem lehet építeni, hiszen a nehéz protetikai munkát nem lesz, ami megtámasztja hátul.

A fogászati technológia viszont kitalált egy univerzális megoldást, amivel sok idős páciens élete könnyíthető meg.

Ez az úgynevezett fix fogsor cvagy stégprotézis, aminek lényege, hogy a frontfogak helyére beültetett 2, 3 vagy 4 darab implantátum meg tud támasztani egy kivehető fogsort.

A fogászati implantátumokat egy speciális köztes elemmel, úgynevezett stéggel kötnek össze. Ez a stég egy rúd, amire a fogsort rá lehet pattintani.

Akár két patent, úgy kapcsolódik egymáshoz a protézis és a stég. A kapcsolat köztük csak egy speciális mozdulattal bontható meg, tehát

A stégprotézis előnyei:
  • Az esetek többségében megvalósítható (2 implantátum szinte mindegyik páciensnek beültethető, az esetek többségében 4 is) – tehát univerzális megoldás;
  • Stabilizálja a rágást, a fogsor nem fog mozogni és billegni;
  • Nincs szükség fogsorragasztó használata;
  • Megbízható és tartós;
  • Esztétikus (felhőtlen mosolygásra ad lehetőséget, és van lehetőség arra, hogy változatos fogszíneket és fogformákat érjünk el);
  • Életminőséget javít (a páciens elfelejtheti a szégyenérzetet, és végre bátran mosolyoghat);
  • Kedvezőbb az ára, mint a körhídnak;
  • Stabilitása és élettartama erősíthető fémmel.


Teleszkópprotézis



A stégprotézis mellett a teleszkóprotézist is leginkább az idősebb pácienseknek ajánljuk, nekik viszont ez a módszer kiváló, tartós és megbízható megoldást biztosít.

A kialakítás alapját az úgynevezett teleszkópkoronák adják, amelyekre felültetik a fogsort. A kombinált munka egy fix és kivehető részből áll:
  • A fogakra vagy implantátumokra belső koronák kerülnek;
  • A fogsorba külső koronák építenek, amelyek pontosan illeszkednek a belső koronákra.

A megoldás lényegében azt jelenti, hogy a fogsor a benne lévő külső koronák miatt ráhúzható a belső koronákra. A stégprotézishez hasonlóan a teleszkópprotézis is stabilan tart.

A teleszkópprotézis előnyei:
  • Könnyen kezelhető és kényelmes;
  • További fogvesztés esetén az újabb elemeket egyszerűen hozzá lehet illeszteni a meglévő fogsorhoz;
  • Elegáns és magas minőséget képvisel;
  • Jól tart és jól működik;
  • Bármennyi hiányzó fogat képes helyettesíteni.

A teleszkópprotézist éppen ezért a fogorvosok egy olyan befektetésnek tartják, amely a fix fogsorhoz hasonlóan gyorsan megtérül.

All-on-4 és All-on-6



A fentiek mellett létezik még egy vitatott megoldás, az úgynevezett All-on-4 (vagy All-on-6), amelyet egy portugál fogorvosnak, Paolo Malónak köszönhetünk.

A „minden négy vagy hat implantátumon” egy papíron működőképes, de a gyakorlati megvalósítás során számtalan kockázatot tartalmazó módszer, amelyet az Gelencsér Dental nem javasol saját pácienseinek.

Hogy megértsük pontosan, miért, érdemes megnézni, miképp működik az All-on-4 (All-on-6).

Ahogy fentebb is írtuk, egy körhíd megvalósításához 8 db, ideális esetben 6 db fogászati impantátum szükséges, csakhogy ehhez elég csontállománya sajnos nem mindegyik páciensnek van.

Számukra az egyetlen lehetséges opció az 2, 3 vagy 4 fogászati implantátumra rögzített kivehető fogsor, vagyis a stégprotézis, illetve a teleszkópprotézis lehet.

De mi a helyzet azokkal, akik mindenképp fix megoldást szeretnének, de az őrlőfogaik helyén már jelentős mértékben elsorvadt a csont? Mi a helyzet azokkal, akik fogászati implantátumhoz rögzítve sem akarnak fogsort hordani?

Az All-on-4 lényegében nekik kínál egy középutas megoldást: a módszer lényege, hogy 4 vagy 6 speciális módon beültetett fogászati implantátumot használnak a fogorvosok, amelyeket a rá készülő pótlás összemerevít, és papíron stabilan tart.

Ki kell hangsúlyozni, hogy csak papíron, hiszen bár Malo a Nobel Biocare-rel együtt dolgozott ki a módszerre egy protokollt, az All-on-4 kapcsán mégis rengeteg a kockázati tényező.

Ne felejtsük el, hogy a fogsor azért rakható négy implantátumra, mert közel sincs akkora súlya, mint a körhidat alkotó fémkerámiának vagy cirkonnak. Ha viszont ezzel a két fajtával kezdünk el dolgozni 4 vagy 6 implantátum beültetésénél, akkor óhatatlanul is csökkentjük a fogbeültetés sikerességi rátáját.

A szakma nem véletlenül ragaszkodik a 8 db fogászati implantátumhoz, hiszen csak ennyi beültetésével érezhetjük magunkat biztonságban,

Hasonló a helyzet az azonnal megterhelhető fogászati implantátumokkal (immediate load implants), amelyekkel a Gelencsér Dental ugyanúgy nem foglalkozik, mint az All-on-4-ral.

Ennek a módszernek az a lényege, hogy az implantátum beültetése után azonnal elkészítik a protetikai munkát, sőt, egy előre levett lenyomattal ez akár aznap is megtörténhet.

Csakhogy kihagyni a képletből a gyógyulási időszakot hatalmas kockázat, és számunkra mindig az a legfontosabb, hogy a páciens ne csak elégedett legyen az eredménnyel, de sokáig is élvezze a szép és egészséges mosolyt.


A fogászati implantátumra épülő leghatékonyabb fogpótlások
Implantátumra épülő fogpótlások Képzelje el, milyen lehetett élni több mint száz évvel ezelőtt! Az esetek többségében egy fogvesztés szinte végzetesnek tűnő problémát jelentett, és az elhagyott rágószervek pótlása közel sem volt olyan egyértelmű, mint manapság.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.