Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Így készül a fogászati híd

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A fogászati koronák és a fogászati hidak a hagyományos fogpótlási megoldások közé tartoznak, és a szakorvosok már több száz éve készítik őket, hogy helyreállítsák a sérült, illetve pótolják a hiányzó fogakat.


A korona és a híd közötti különbség egyszerű: a korona egyetlen fogművet jelent, amit az eredeti foggyökérre vagy egy implantátumra készíthetnek el; ezzel szemben a híd több korona összessége, és ugyanúgy funkcionál, ahogy azt a neve is mutatja.

Úgy is mondhatjuk, hogy a korona az egyes szám, a híd pedig a többes szám.

Mikor használnak a fogorvosok hidat?



A fogászati híd legfontosabb célja, hogy mint összemerevített rendszer tartósan pótolja a foghiányokat.

Lényegében két fontos eleme van: a foghiányt határoló két pillérkorona, illetve a hiányt fedő hídelem. A pillérek gondoskodnak a stabilitásról, a hídelemek pedig rágófunkcióról és az esztétikáról.

A fix megoldás akár két-három fognyi hiányzó területet is pótolhat, sőt, a lengetéses megoldással még egy hátulról kihúzott vagy elveszített rágószervünket is helyettesíthetjük.

Hogyan készül a fogászati híd?



A fogászati híd indirekt fogmű, ami azt jelenti, hogy elkészítése nem a rendelőben és nem egyetlen ülésben történik, ahhoz precíz lenyomatvételre és egy fogtechnikai labor közreműködésére van szükség.

Az első lépés minden esetben a páciens alapos fizikális vizsgálata, a diagnosztikai képalkotás és a tényleges diagnózis, amelyek alapján végül elkészülhet a precíz kezelési terv. Ha minden adott a fogászati híd megvalósításához, akkor a fogorvos előkészíti a meglévő fogakat (lecsiszolja őket, és ha kell, gyökérkezel és csonkot épít).

Az ezt követő munkafázisok során a fogorvos és a fogtechnika több lépésben elkészíti a végleges fogművet. A páciens természetesen kiválaszthatja a pótlás színét, formáját és méretét, és a lenyomat segítségével készülő híd vázát a fogorvos be is próbálja a helyére. Előfordulhat, hogy ilyenkor még korrigálni kell, ezért a fogorvos alaposan leteszteli a készülő pótlást.

Amennyiben a páciens és a fogorvos mindent rendben talál, úgy jöhet a kerámialeplezés ráégetése a vázra. A színében, formájában és méretében megfelelő, jól illeszkedő hidat ezt követően ragasztják a helyére. Attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb hídról beszélünk, 4-5 munkanapra van szükség az elsőtől az utolsó lépésig.

Miért a Gelencsér Dental?



A Gelencsér Dental több mint negyvenéves tapasztalattal rendelkezik a fogászat és a fogtechnikai munkák terén. Rutinos és nagy tudású fogorvosaink munkáját házon belül található fogtechnikai laborunk lelkiismeretes munkája egészíti ki.

A klinika stábja ráadásul nemcsak a fogászati hidak elkészítésében, de az utána szükséges szájhigiéniás tanácsok terén is igyekszik aktívan segíteni a pácienseket, akik minden fontos információt megkapnak annak érdekében, hogy a beragasztott fogmű még sokáig jó szolgálatot tehessen tulajdonosának.

A fogászati híd ugyanis speciális szájápolási szokásokat kíván, valamint kiemelt szerepet kap esetében az évenkénti kontroll is, amelynek során a Gelencsér Dental fogorvosai ellenőrizhetik a páciens és a fogpótlás állapotát is.


Így készül a fogászati híd
Fogpótlás híd A fogászati koronák és a fogászati hidak a hagyományos fogpótlási megoldások közé tartoznak, és a szakorvosok már több száz éve készítik őket, hogy helyreállítsák a sérült, illetve pótolják a hiányzó fogakat.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.