Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Mit tegyek, ha foghiánnyal küzdök? - A leghatékonyabb fogpótlások

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A foghiánnyal küzdő pácienseket megviseli az, hogy mosolyuk nem tökéletes, és hogy a mindennapok során szégyenkezniük kell a fogazatukban lévő hibák és a kisebb-nagyobb esztétikai hiányosságok miatt.

Pedig a modern fogászatok ma már komplex, sokoldalú megoldásokkal rendelkeznek az ilyen problémákra, és nemcsak szép, de tartós pótlásokat is készítenek, így például az implantátumok megfelelő szájhigiénia mellett életre szóló alapot jelenthetnek.


Sok nyugat-európai páciens azonban nem engedheti meg magának a legjobb, legideálisabb fogpótlásokat, hiszen azok már-már luxusterméknek számítanak az adott országban.

A magyarországi klinikák éppen ezért kínálnak egyedülálló lehetőségeket az árakra érzékeny külföldi vendégeknek, így most már azoknak sem kell elodáznia a fogászati kezeléseket, akik a komolyabb összegű németországi, ausztriai vagy svájci munkák miatt eddig visszariadtak.

A modern kutatások ráadásul bebizonyították, hogy a fogak (és ezáltal a rágás) hiánya komoly egészségügyi kockázatokat jelent, ezért célszerű ezt a helyzetet minél hamarabb és minél hatékonyabb módon megszüntetni.

Az egyik legjobb megoldás: a fogászati implantátum



A fogászati implantátumok megfelelő alkalmazása a kisebb és a nagyobb foghiányok megszüntetésének egyik legjobb és legtartósabb módja.

Az elmúlt évtizedekben komoly fejlesztésen és kutatásokon átesett implantátum-rendszerek a 21. században már egész életre szóló megoldást jelentenek, ha a páciens nem felejti el a rendszeres fogászati kontroll és a megfelelő szájhigiénia fontosságát.

A csavarokhoz hasonlító implantátumok bioanyagból (legtöbbször ötvözetlen titánból) készülnek, és az elveszített fogak helyére ültetik be őket, ezért a későbbiekben műgyökérként funkcionálnak.

Hatékonyságát az adja, hogy az állkapocs-csontba kerülő eszköz mikropórusai összenőnek a csonttal, ezért még az eredeti fogaknál is stabilabban állnak, és mivel nagy tisztaságú anyagból készülnek, ezért semmilyen allergiás reakciót nem váltanak ki az emberi szervezetből.

Az implantátumot steril környezetben és helyi érzéstelenítéssel ültetik be, azonban a legtöbb fogászat ma már altatást és éber szedálást is biztosít a pácienseknek, akik így biztonságos, ugyanakkor testileg és lelkileg is kényelmes körülmények között eshetnek át a műtéten.

Kiknek ültethető be az implantátum?



Az implantátumok kiváló megoldást jelentenek azoknak, akik nem szeretnék lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép fogakat (márpedig a hídhoz erre van szükség), és akik nem szeretnének kivehető protézist viselni.

A beültetésnek három alapvető követelménye van: az érintett területen lévő megfelelő csontmennyiség, az általánosan jó egészségi állapot, valamint a kifogástalan szájhigiénia.

Bizonyos betegségek (például a súlyos vérképzőszervi betegségek, a súlyos véralvadási zavarok, a súlyos cukorbetegség vagy a rákos megbetegedés), a nagyfokú harapási rendellenesség, a rossz szájhigiénia, valamint az erős dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a drogfüggőség kizáró tényezőnek számít.

Mivel sokan tartanak attól, hogy a műtét elviselhetetlen kellemetlenségekkel jár, ezért le kell szögeznünk, hogy a teljes beavatkozás fájdalommentes, ráadásul az egész folyamatot egy átfogó állapotfelmérés és egy pontos diagnosztika előzi meg.

Az ezek segítségével felállított kezelési terv ennek megfelelően a legideálisabb megoldást biztosítja a páciensnek, akit a műtét után fájdalomcsillapítókkal és antibiotikumokkal is ellátnak.

Az implantátum beültetését tapasztalt szájsebész végzi, és a modern technológiai háttérnek köszönhetően a beavatkozást gyors és biztonságos, a sikerességi ráta pedig 96-97 százalékos.

Stabilitás, esztétikum: a fogászati korona és híd



A fogászati koronát meglévő gyökérrel rendelkező eredeti fogakra építik fel, ennek megfelelően a fogpótlás ilyenkor a látható részt pótolja.

A koronai ideális megoldásnak számít komolyabb sérülés (törés) után, gyökérkezelést követően, vagy ha a koronai rész súlyosan lepusztult (és új töméssel vagy betéttel már nem állítható helyre), valamint korrigálhatóak vele helytelen pozícióban álló és lekopott fogak.

A megfelelő vázzal rendelkező koronák megtarthatnak részleges fogsort és áthidalhatnak komolyabb foghiányokat is, utóbbi a sokszor hallott fogászati híd.

A kisebb foghiányokat megszüntető híd esetében azonban a hiányt határoló két szomszédos fogat is le kell csiszolni, hiszen az ezekre épített korona biztosítja majd a megfelelő pillért az üres rész fölé lengetett elemnek.

A korona szólómegoldás, míg a híd egy összefüggő választási lehetőség, ugyanakkor mind a kettőt alkalmazhatjuk fogászati implantátumok bevonásával.

Mivel az implantátum egy műgyökér, ezért az esetében a koronai rész pótlására mindenképp szükség van, és mivel az eredeti fog felépítését utánozza, két implantátum beültetésével akár három-öt fognyi hiányt is pótolhatunk. A teljes állkapocs fogatlanságát négy-nyolc implantátummal, valamint összefüggő (minimum tíz-tizenkét tagból álló) körhíddal lehet megszüntetni.

Miből készülhet a fogászati korona és híd?



A három leggyakoribbnak megoldásnak a fémkerámia, a préselt kerámia és a cirkónium-oxid számít, és bár mindegyiknél felsorolhatunk kisebb hátrányokat, a népszerűségüket éppen annak köszönhetik, hogy a hozzájuk kapcsolható előnyöknek nagyobb a súlya.

A fogtechnikai laboratóriumok mindegyik változat elkészítésére fel vannak készülve, és a hosszú évtizedes tapasztalatok miatt mindhármat gyorsan és kiváló minőségben állítják elő.

Nem a legszebb, mégis a fémkerámia a legtöbbször alkalmazott típus, hiszen költséghatékony és stabil. Hátrányát leginkább az adja, hogy az áttetsző porcelán miatt a fémváznál érződik némi szürkés árnyalat, ez azonban csak minimális problémát jelent, és az avatatlan szem még azt sem látja, hogy az egyedire készített fogazat valójában pótlás, és nem eredeti.

A préselt kerámia már fémmentes és esztétikus megoldás, azonban épp a fém hiánya miatt számít sérülékenynek. Kevésbé mondható tartósnak, mint a fémkerámia, ezért csak koronaként és csak az elülső fogakra lehet alkalmazni.

Persze ilyenkor adódik a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki esztétikus és tartós körhidat szeretne magának? Olyat, amely legalább annyira stabil és hosszan tartó, mint a fémkerámia, viszont olyan szép, akár a tiszta porcelánból készült változat.

Az ilyen igényekkel érkező pácienseknek a cirkónium-oxid teljesíti a kívánságokat, hiszen napjainkban ez a legszebb és legerősebb fogpótlási típus, ami nemcsak olyan, akár az eredeti fog, de még fémet sem tartalmaz.

Egy régi, de biztos megoldás: a kivehető fogpótlás



Teljes foghiány esetén korábban a kivehető fogsort használták a legtöbbször, és még ma is sok páciensnek jelenti ez az egyetlen megoldást az implantáláshoz szükséges csontmennyiség hiánya miatt.

A részleges kivehető fogsor kisebb foghiányokat, míg a teljes kivehető fogsor az egész állkapocs fogatlan állapotát pótolja, valamint állítja vissza a rágófunkciót és a megfelelő esztétikumot.

Kedvező áruk miatt még mostanában is sok páciens választja, ugyanakkor, ha nem támasztják alá implantátumokkal, akkor nehéz megszokni, és a kezdeti időszak után is bizonytalanságot ébreszt a páciensekben.

A fogászati műgyökerek beültetésével azonban ez az érzés és a folyamatos billegés végérvényesen megszüntethető, és még az idősebb generáció tagjainak is megfelelő megoldást kínál egy harmonikusabb, mosolyban bő életre.


Mit tegyek, ha foghiánnyal küzdök? - A leghatékonyabb fogpótlások
Fogpótlás A foghiánnyal küzdő pácienseket megviseli az, hogy mosolyuk nem tökéletes, és hogy a mindennapok során szégyenkezniük kell a fogazatukban lévő hibák és a kisebb-nagyobb esztétikai hiányosságok miatt. Pedig a modern fogászatok ma már komplex, sokoldalú megoldásokkal rendelkeznek az ilyen problémákra, és nemcsak szép, de tartós pótlásokat is készítenek, így például az implantátumok megfelelő szájhigiénia mellett életre szóló alapot jelenthetnek.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.