Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

10 dolog, amit Ön is biztosan rosszul csinál fogmosásnál

Utolsó módosítás: 2017. Október 3.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A megfelelő szájhigiéniáról rengeteg cikk készült már, és a helyes szájápolás mellett szerencsére egyre nagyobb szerepet kap a megelőzés is.

Vajon hányan tudják az olvasók közül, hogy
  • világszerte az iskoláskorú gyerekek több mint 60 százalékának, a felnőttek pedig közel 100 százalékának van legalább egy lyukas foga?
  • a felnőtt európai lakosság több mint fele szenved a fogágybetegség valamilyen formájától?
  • a szájüregi daganat a 8. leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés?



Többször és több helyen elmondják a szakértők, hogy egészséges fogakra nemcsak a szép és megnyerő mosoly, hanem szervezetünk jóléte miatt is szükség van.

Mégis, hiába élünk fejlett európai országokban, a fogágybetegségben szenvedők aránya rendkívül magas. Egy kutatás szerint a 60-65 évesnél idősebbek körében ez az arány már 70-85 százalék is lehet, és miközben sokan nem mosnak eleget és jól fogat, továbbra is jelentős a helytelenül étkezők, a rendszeres dohányzók és a túl sok alkoholt fogyasztók száma.

Az alapokat érdemes lefektetni:



1. A felnőttkori fogvesztést az esetek többségében két könnyedén megelőzhető betegség, a fogszuvasodás és a fogágybetegség okozza.

2. A fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló betegség a világon.

3. A megfelelő szájhigiéniába nemcsak fogaink épsége, hanem ínyünk, állcsontunk, nyelvünk, ajkaink és a lágyszövetünk egészsége is beletartozik.

4. A nem megfelelő szájhigiéniának komoly egészségi következményei lehetnek, és az akár szívinfarktushoz, szélütéshez, rákos megbetegedéshez vagy cukorbetegséghez is vezethet.

5. A szájüregi betegségek könnyedén megelőzhetők a szájápolási szokások betartásával.

A rossz szájhigiénia és szervezetünk védekezőképessége között kapcsolat van, az íny és a fogágy megbetegedése pedig az immunrendszert is gyengíti, így fogékonyabbá válhatunk a különböző fertőzések iránt.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy néhány tévhit leszámolásával együtt összeírjuk azt a 10 dolgot, amit a legtöbben rosszul csinálnak fogmosáskor.

1. A jó fogkefe fél siker



A páciensek többsége úgy gondolja, hogy elég csak vaktában és gyorsan lekapnia egy fogkefét a polcról, pedig a megfelelő típus kiválasztása fontos szerepet kap a szájápolás során.

Olyan fogkefét kell ugyanis választanunk, ami:
  • puha sörtéjű az íny védelme miatt,
  • megfelelő méretű (vagyis semmiképp sem nagy, inkább kisebb fejű)
  • és kényelmes fogású.

Ilyen szempontból másodlagos a szín, sőt, még az ár is, bár kétségtelen, hogy a jobb márkák (így például a Curaprox vagy a Sensodyne) nem olcsó mulatság.

Bár az egyéni igények fontos szerepet kapnak, nagy általánosságban elmondható, hogy minél több puha sörte van egy fogkefén, az annál hatékonyabban tud tisztítani. A nyelvtisztító rész a fej hátoldalán lényegtelen, ráadásul az ilyen fogkefék általában nagyobb méretűek, mint az ideális.

Ha tehetjük érdemes az elektromos fogkefe mellett döntenünk, hiszen az hatékonyabban képes tisztítani fogainkat. A szempontok hasonlók, mint a hagyományos típusnál, vagyis legyen kicsi az eszköz feje, és sörtéi puhák, sűrűk.

2. Az idő számít



A szájhigiénia nem sprint, hanem maraton, vagyis a szájápolás csak akkor lehet eredményes, ha azt nem kapkodjuk el.

A szakértők szerint minimum napi kétszer, reggel és este kell megmosni a fogainkat, és minden egyes alkalommal 3 percig kell tartania a szájápolásnak. Mosolyunk szépsége és fogaink egészsége miatt szánjuk rá a szükséges időt.

A 30 másodperces fogvakarás nem ér semmit, és nem szabad, hogy az egész folyamat rutinszerűvé váljon, mert akkor bizonyos részeket ki is hagyhatunk.

Mindig legyünk alaposak, és koncentráljunk arra, hogy fogazatunk összes pontját ugyanolyan körültekintően megmossuk. A rutinszerűség miatt kihagyhatunk részeket, és az unott mozdulatok miatt ezt észre sem vesszük egy idő után.

Fontos tanács, hogy adjuk meg a fogmosásnak az annak kijáró „tiszteletet”: ne tévézés vagy rádióhallgatás, esetleg fürdés közben ejtsük meg.

3. Ne legyünk a túlzások embere!



Ne dörzsöljük a fogaink felszínét, és ne vigyük túlzásba se a fogmosások számát.

A kelleténél erősebb és több fogmosás ugyanis ellentétes hatást válthat ki, és a zománc mellett a fognyak kopását, majd rágószerveink érzékenységét eredményezheti.

Tévhit, hogy csak dörzsöléssel lehet eltávolítani a lepedéket fogaink felszínéről, hiszen a tisztítás lágy mozdulatokkal tökéletesen eredményes.

A friss lepedék (tehát nem a csak speciális fogorvosi eszközzel eltávolítható, hosszú idő alatt kialakuló fogkő) lágy, masszírozó mozdulatokkal kiválóan eltávolítható.

A napi háromszori-négyszeri fogmosás pedig a felső határ, ennél többször nem érdemes kézbe venni a fogkefét.

4. A helyes technika az eredményes fogmosás alapja



Sok páciens meglepődik, amikor elmondjuk nekik, hogy létezik egy speciális technika, amit kifejezetten a fogmosásra találtak ki.

"Rosszul is lehet ezt csinálni?"

Bizony, és nem elég, ha csak ide-oda tologatjuk a fogkefét a szánkban, a megfelelő szájhigiéniához ugyanis többre van szükség.

A fogorvosok által ajánlott módszert Bass-technikának hívják, és az a következőt írja elő:
  • a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezzük (a sörték nézzenek az íny felé, a fogkefe pedig körülbelül 45 fokos szöget zárjon be a fogfelszínnel),
  • körkörös mozgást végezve, enyhe mozdulattal haladjunk egyik oldalról a másikra,
  • egy terület 2-3 fogat jelent, és ott 15-20 alkalommal ismételjük meg ezt a mozdulatot.

Érdemes fogazatunkat 4 negyedre osztani, és mindegyikre szűk egy percet szánni: egy negyed esetében szűk fél perc kívül, szűk fél perc belül. Ez a minimum.

A megfelelő fogkefe ennyi idő alatt és ilyen módszerrel megfelelően le tudja tisztítani a rágószervek felszínét és az ínyszélt, valamint be tud hatolni a fogközökbe is.

A körkörös mozdulat fontos, hiszen a vízszintes sikálás miatt lekoptathatjuk a fognyakat és az ínyszéleket.

5. Nemcsak kívül kell csillognia fogainknak!



Ne csak kívül, hanem fogaink belső részén is legyen alapos a fogmosás.

Sok páciens kifelejti a rágószervek belső felszínét, pedig az ottani barázdákban még nagyobb eséllyel alakulhat ki fogszuvasodás.

Sőt, a frontfogak és az őrlők belső része a fogkő-képződés szempontjából veszélyeztetett terület, ezért fogazatunk minden részére fordítsunk kellő figyelmet.

Bár a belső felszín nem látszódik a tükörben, az ugyanúgy része fogainknak.


6. Fogkrémből is rosszat veszünk?



Általában igen, hiszen sokan például az íz vagy épp a habzás mértéke alapján választanak, pedig a legfontosabb az, hogy milyen a fogkrém összetétele.

Fontos a megfelelő flouridtartalom, amely segít megelőzni a fogszuvasodást és épen tartani a fogzománcot.

Fogérzékenység esetében fontos, hogy a fogkrémben legyen kálium-klorid vagy kálium-nitrát. Az érzékeny fognyak ellen azok a termékek hatásosak, amelyek hidroxil-apatitot vagy stroncium-klorid-szemcséket tartalmaznak, hiszen ezek lezárják a nyitott dentincsatornákat, ezáltal megszüntetve az érzékenységet.

Gyulladás ellen az amin-flouridos fogkrémek segíthetnek, a káros baktériumoktól pedig a fertőtlenítőt (például klórhexidint) tartalmazó típusok segítenek megszabadulni.


Óvakodjunk a gyanúsan olcsó fogkrémektől, mert ezekben lehetnek olyan alkotóelemek, amelyek erősen irritálhatják - sok esetben ki is szárítják - a száj nyálkahártyáját. Ennek következtében pedig értelemszerűen megnő a folyadékbevitel és a gyomorba kerülve annak nyálkahártyája is érintett lesz, ez pedig emésztési zavarokhoz, rossz közérzethez vezethet.

7. A türelem gyakran indokolt



Gyakran halljuk, hogy étkezés után érdemes fogat mosni, de a türelem ilyenkor is erény lehet.

Savas ételek után ugyanis nem célszerű azonnal fogkeféhez nyúlni, hiszen azok felpuhítják a fogzománc felszínét, és fogmosáskor megsérthetjük ezt a réteget.

A szakértők 30-60 perces várakozást ajánlanak, ennyi idő alatt ugyanis a szervezet vissza tudja építeni az elveszített ásványi anyagokat a fogzománcba. Ellenkező esetben a fognyaki kopások kialakulását kockáztatjuk.

Hangsúlyozzuk ki ennél a résznél az egészséges táplálkozás fontosságát, hiszen az a megfelelő szájhigiénia fenntartásában is fontos szerepet kap.

Kerüljük a cukros ételeket és italok, valamint szorítsuk vissza a szénsavas üdítőitalok, savanyúcukrok és energiaitalok fogyasztását.

8. Fogmosás után fogselymezünk



Sajnos az a gyakoribb, hogy a páciensek nem is használnak fogselymet, pedig a fogközök tisztításának kihagyásával rágószerveink felszínének egyharmadát nem takarítjuk meg az ott megtelepedő lepedékektől.


A fogselymezést érdemes fogmosás előtt megejteni, mert a kitágított fogközökbe ezután könnyedén be tud hatolni a fogkrém, amelynek összetevői ki tudják fejteni jótékony hatásukat a rések között is.

9. A tárolás művészete



A páciensek többsége sajnos nemcsak a fogmosást végzi rosszul, de a fogkefét tárolását is. Nem gondolják, hogy ez is fontos lehet, pedig a helytelenül tartott fogkefén milliónyi baktériumok telepedhet meg.

Mire kell ügyelni?
  • Tisztítsuk meg alaposan fogkefénket! Nem kell fertőtleníteni, de mindig öblítsük le alaposan vízzel, hogy lemossuk róla a fogkrémet és a baktériumokat.
  • Ne rakjuk el nedvesen fogkefénket, hagyjuk megszáradni, mert nedves környezetben ideális körülményeket teremtünk a baktériumoknak a szaporodáshoz. Ha védőfejet használunk a fogkeféhez, akkor is várjunk egy kis ideig.
  • Állítva tároljuk a fogkefét, lehetőleg egy száraz pohárban. Nem árt, ha távol tartjuk a fogkefe fejét a pulttól, és az a legjobb, ha nem a fürdőszobában tároljuk az eszközt.
  • Amikor több fogkefét tartunk egy pohárban, akkor ügyeljünk rá, hogy ne érjen össze a fejük.

A megfelelően tisztán tartott fogkefe létfontosságú, máskülönben könnyedén elszaporodhatnak rajta a baktériumok, amiket a következő fogmosás alkalmával visszajuttatunk a szájüregünkbe.

Érdemes beszerezni egy miniatűr sterilizálót, amivel bizonyos időközönként fertőtleníthetjük a fogkefét.

10. Egy fogkefe nem örök életre szól



És még csak nem is fél vagy egy évig!

A fogkefét érdemes 3 havonta cserélni, mert a sörték szétállása és kopása miatt az eszköz már nem tud olyan hatékonyan tisztítani, mint új korában.

Emellett tartsuk észben azt is, hogy egy-egy betegség után is érdemes lecserélni a régi fogkefét vagy elektromos készülék esetén a fogkefe-fejet.


10 dolog, amit Ön is biztosan rosszul csinál fogmosásnál
Fogmosás A megfelelő szájhigiéniáról rengeteg cikk készült már, és a helyes szájápolás mellett szerencsére egyre nagyobb szerepet kap a megelőzés is.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Október 3.