Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Mitől fájhat a fog?

Utolsó módosítás: 2017. November 29.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A fogakból és környékükből sugárzó fájdalom gyakran elviselhetetlen és embert próbáló, az esetek többségében mégis elodázzuk a szakorvosok felkeresését, amivel általában csak súlyosbítjuk az amúgy sem rózsás helyzetet.


Ahogy az emberi szervezet, úgy a fogak is sokféleképpen jelezhetik azt, amikor kóros folyamatok játszódnak le a környezetükben, és bár létezik néhány alattomos esetben tünetmentesség, az általános tendencia szerint a fájdalmas figyelmeztetésnek oka van. Legyen szó fogfájásról vagy az állcsontokban tapasztalható kellemetlen érzésről, a fájdalom jellege és pontos helye általában megkönnyíti az okok megtalálását.

Fájdalomérzet a fogaknál leginkább akkor keletkezik, ha valami ingerli a fogbélben található fogideget, amely a külső hatásoktól védetten helyezkedik el, és amit körbeveszi a fogzománc és a dentinállomány. Az idegeket védő rétegek a nem megfelelő szájhigiénia és egyéb okok miatt idővel megsérülhetnek, és a fogszuvasodás, illetve a gyulladások miatt nyilalló, külső behatásokra reagáló kellemetlen fájdalom alakul ki.

Éles és hasító fájdalmat a hideg vagy túlságosan forró italok, valamint az édességek és sós ételek miatt érezhetünk, de a probléma legtöbbször fogszuvasodásra utal. Ez utóbbi esetén a fog kopogtatásra érzékenyen reagál, és a kellemetlen érzés nem múlik el idővel, hanem továbbra is lüktető marad.

Ez azt is jelentheti, hogy a fájdalom típusa alapján diagnosztizálható a baj? Sokszor igen, hiszen különböző típusú fájdalom különböző típusú problémára utalhat, ezért jól jegyezzük fel, mit is érzünk, és ne féljük közölni az illetékesekkel. A fogfájást ez alapján három csoportra oszthatjuk: tompa, lüktető vagy éles.

Ugyanakkor ne legyünk óvatlanok, ha az interneten járva megnyugtató választ kapunk egy-egy esetre, és bár a fájdalmat ideiglenesen enyhíthetjük gyógyszerrel, azonban ne felejtsük: erős és tartós problémák esetén mindenképp fel kell keresnünk a fogorvosunkat.

Az éles fogfájás okaiAz éles fájdalom egyik sajátossága, hogy ritkán húzódik el időben, és az esetek nagyobb részében rövid és viszonylag egyszerű módon kezelhető. Néha persze rendkívül kellemetlen pillanatokat tud okozni, azonban közel sem olyan veszélyes, mint a krónikus és tompa hasogatás.

Ezt a típus fájdalmat sok, viszonylag apró probléma válthatja ki: ilyen a letört fog mellett a fognyaknál kialakuló fogszuvasodás, a rosszul felhelyezett korona, a túl magas tömés vagy túl magas korona, az éjszakai fogcsikorgatás, valamint a hideg vagy meleg ital, étel.

Fogtömés után néhány napig tapasztalhatunk éles fájdalmat az adott területen, azonban ez az érzés idővel megszűnik.

Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy a fúrással és töméssel járó kezelés valójában traumát okoz a fognak, és minél nagyobb a szuvasodás, annál nagyobb foganyagot kell eltávolítani, vagyis annál közelebb kerül a fúró energiája a rágószerv belsejében található fogbélhez.

A zománc viszonylag jól bírja a beavatkozásokat, viszont a dentin és fogbél már érzékenyebb szövet, és kiváltképp az utóbbi gyulladása okozhat kellemetlen pillanatokat.

A tompa és a lüktető fogfájás okaiBár a tompa fogfájást néha egyszerűbb kibírni, mint az éles, hirtelen fellépő fájdalmat, mégis ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt fogainkra nézve. A tompa érzés komolyabb gondokra utalhat, és általában azt jelezheti, hogy a fogban található ideg károsodott.

Ilyenkor érdemes azonnal felkeresni a fogorvosunkat, aki a fizikális vizsgálat mellett panorámaröntgen-kép segítségével is felállíthatja a diagnózist.

Tompa fogfájást okozhatnak a forró ételek és italok is, azonban leggyakrabban a fogszuvasodás és a fog sérülése áll a háttérben, és az esetek többségében már csak a gyökérkezelés számít az egyetlen hatékony megoldásnak. Az érzetet kiválthatja még a helytelenül álló bölcsességfog, az éjszakai fogcsikorgatás, valamint az állkapocs-ízületi rendellenesség.

A tompa fogfájásra jellemző, hogy hosszabb ideig elhúzódik, emellett éjszaka is felriaszt minket álmunkból, a fog érintésére és kopogtatására jelentkezik, illetve közvetlen kiváltó ok nélkül is elkezdődhet a fájdalom.

A fogfájás harmadik fajtája, a lüktető és intenzív fájdalom még ennél is súlyosabb esetekre utalhat, és ilyenkor fel kell készülni arra, hogy a szájüregben gyulladás, fertőzés vagy tályog van. Lüktető fájdalom esetén az arc meg is duzzadhat, ezért azonnal szakorvos segítségét kell kérni a probléma megszüntetése érdekében.

A korona alatti fogfájásEgy fogászati korona elkészítése nemcsak időigényes folyamat, de anyagilag is megterhelő, ezért minden páciens vágya, hogy a procedúra végén minden hibátlan és problémamentes legyen.

Sajnos azonban még a legkörültekintőbb fogorvosoknál és a legjobban előkészített esetekben is előfordulhat, hogy már a korona felhelyezése utáni napokban, hetekben fájdalmat észlel néhány beteg. A kérdés persze az, hogy mi lehet ennek oka?

A korona vagy híd kialakítása mellett a természetes folyamatok is közbeszólhatnak, azonban a legtöbbször maga a páciens a felelős azért, hogy milyen életminőséget biztosít magának és koronáinak.

A nem megfelelő szájhigiénia az egyik leggyakoribb indok ilyenkor, hiszen még a legkorszerűbb anyagok sem tudnak tökéletes védelmet biztosítani az emberi szájüregben található baktériumok ellen.

A rossz szájápolási szokások miatt a korona széle és az íny között elszaporodhatnak a baktériumok, és amiknek többsége alapvető esetben nem okozna bajt, az most káros folyamatokat indít el.

A fogorvosok éppen ezért többször elmondják, hogy elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás, az interdentális fogkefe használata és a szájvizes öblögetés, amikkel megelőzhetjük a gyulladások kialakulását.

Amennyiben a fájdalmat nem fogszuvasodás vagy a fogbél gyulladása okozza, akkor ludas lehet a rosszul felhelyezett korona is. A túlságosan magas fogmű miatt ugyanis az alsó és a felső fogsor nem tud megfelelően záródni, ezáltal a harapás szabálytalan lesz.

Ebben az esetben is elszaporodhatnak a baktériumok az íny és a korona széle közötti réseken, és a fentebb már említett problémákat okozzák. A páciens ilyenkor rágás közben érez fájdalmat, és a problémát csak a korona újrapozícionálásával lehet megoldani.

Legyen szó azonban bármilyen fájdalomról, kiemelkedő szerepet kap az, hogy milyen gyorsan kérünk szakértő segítséget. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett a fájdalom megtapasztalásakor is fel kell keresnünk szakorvosunkat, hiszen az előbb felsoroltakon kívül más oka is lehet a kellemetlen érzésnek.

Az átsugárzó, kínzó pillanatokat okozó fogfájás ugyanis máshol jelentkező problémákra is felhívhatja a figyelmünket; baj lehet a füllel, a szemmel, az arcüreggel vagy akár másik foggal is. A fogászatok ezért ilyenkor alaposan megvizsgálják a páciens állapotát, és panorámaröntgen segítségével próbálják meg kideríteni a problémát okozó forrást.

A legfontosabb az, hogy semmiképp se vegyük félvállról a panaszokat, hiszen a nem kezelt, gyulladt fogbél elpusztulhat, és végeredményben okozhatja a fog elvesztését is.

A túlságosan későn észrevett gyulladás miatt előfordulhat, hogy már a gyökérkezelés sem segít a páciensen, és ilyenkor nem marad más választás, mint a fog eltávolítása.


Mitől fájhat a fog?
Fogfájás A fogakból és környékükből sugárzó fájdalom gyakran elviselhetetlen és embert próbáló, az esetek többségében mégis elodázzuk a szakorvosok felkeresését, amivel általában csak súlyosbítjuk az amúgy sem rózsás helyzetet.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. November 29.