Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Mit érdemes tudni a fogászati implantátumokról?

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Első hallásra a legtöbbek számára meglehetősen ijesztően hangzik a szó: implantátumbeültetés. Holott az átlagember nem sok információval rendelkezik a fogászati implantátumokról, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – határozottan negatív elképzelései vannak ezzel kapcsolatosan, s lelki szemei előtt a szó hallatán valamiféle keserves tortúra képsorai rajzolódnak ki. Az igazság azonban nagyon messze van ettől.


Fájdalommentes és esztétikus megoldás



Érdemes jobban tájékozódni az implantológia témakörében, s akkor megbizonyosodhatunk afelől, hogy korunk orvostudományának, s azon belül a fogászatnak egy olyan területéről van szó, amely sokak számára kínálhat korszerű és hatékony megoldást a különböző fogászati problémákra.

Az implantológiai műtétek a mai modern fogorvoslás legbiztonságosabb és legsikeresebb kezelései közé tartozó ambuláns beavatkozások, amelyek ráadásul – sokak számára meglepő módon – fájdalommentesek.

Elmondható, hogy a beültetések sikeressége eléri a 98%-ot, ami kimagaslóan jó arányt jelent. E korszerű módszer segítségével a hiányzó fogakat tiszta, titánalapú, allergiamentes műfoggyökerek beépítésével pótolják, mely erős, esztétikus és funkciójában tökéletes fogművet, ezáltal ragyogó mosolyt biztosít egy életen át.

Nem véletlen, hogy a Gelencsér Fogászati Klinikán is évente mintegy 1000 fogászati implantátum beültetését végzik, 5 különböző fogászati implantátumrendszerrel, a páciensek legnagyobb megelégedésére.

Ez a fajta kezelés számos előnnyel bír a fogpótlások egyéb lehetséges megoldásaihoz képest. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az implantátumra kerülő fogmű esetén a meglévő, egészséges fogakat nem kell lecsiszolni, ezáltal azok sértetlenek maradnak.

Az implantátumoknak köszönhetően a csontra ismét a természeteshez hasonló erők hatnak, megakadályozva ezzel a fogatlan állcsontrész sorvadását. Az implantátumos fogpótlás ezenfelül a természetes fogakhoz hasonló, optimális esztétikát, rágó- és beszédfunkciót biztosít.

A kezelés menete



Minden egyes implantáció előtt digitális röntgenfelvételt készítenek, amelyen jól látható a csont mennyisége, a számítógépes tervezéshez pedig CT-felvételt is használnak, amely alapján három dimenzióban rekonstruálják az állcsont állapotát, így tervezik meg ezután az implantátumok pontos számát, méretét, és megállapítják azt is, szükség van-e csontpótlásra.

Az implantáció ezután ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik, a legfélősebb betegek kívánságára azonban – a kezelőorvossal történő előzetes egyeztetés alapján – a feszültségoldó éber altatás lehetősége is adott.

A műtét befejezése után ellenőrző panorámaröntgent készítenek, a pácienst antibiotikummal, fájdalomcsillapítóval és jegelő párnával látják el. A varratokat általában egy hét elteltével távolítják el, az implantátumok pedig a nyálkahártya alatt védetten gyógyulhatnak tovább.

Egy kezelés alkalmával – ha szükséges – általában több implantátum beültetését is elvégezik. A műtét után hagyományos esetben 3–6 hónap gyógyulási idő következik, ezen periódus alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül beépülnek a csontsejtek, mely csontosodás biztosítja ezután a fog stabilitását.

A gyógyulási időre egy ideiglenes fogpótlással zárják le a sebet. Az implantátumos fogpótlás elkészítésére a gyógyulási idő leteltével kerülhet sor. A kezelés az íny védelme alatt álló implantátumok fájdalommentes felszabadításával kezdődik, majd az implantációs fejrészek beillesztésével folytatódik.

A fogorvosok ezt követően a Gelencsér Fogászati Klinika saját fogtechnikai laboratóriumának munkatársai segítségével készítik el minden beteg számára egyénre szabottan a tökéletes fogpótlást.


Mit érdemes tudni a fogászati implantátumokról?
Fogbeültetés Első hallásra a legtöbbek számára meglehetősen ijesztően hangzik a szó: implantátumbeültetés. Holott az átlagember nem sok információval rendelkezik a fogászati implantátumokról, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – határozottan negatív elképzelései vannak ezzel kapcsolatosan, s lelki szemei előtt a szó hallatán valamiféle keserves tortúra képsorai rajzolódnak ki. Az igazság azonban nagyon messze van ettől.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.