Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Az implantátum beültetése előtti vizsgálatokról

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Minden egyes évben több millió fogbeültetést végeznek el a szájsebészek világszerte, és a sikerességi ráta 95 százalék körül mozog. 100-ból 95 embernél minden gond nélkül megtörténik a csontosodás, és az implantátum terhelhetővé válik.


100-ből 95 embernek ez a tökéletes megoldás. Hogy ez minek köszönhető?

Annak, hogy a nagy tisztaságú orvosi titánból készült implantátumok rendszere kiforrott és biztonságos fogpótlási módszernek számít. A gyártók rengeteg kutatást végeznek, és minden új termékükkel még jobb, még stabilabb és még gyorsabban bevethető implantátumokat készítenek.

Fontos azonban tudnunk, hogy miképp néznek ki a fogbeültetést megelőző vizsgálatok.

Hogy történik a diagnosztika a fogbeültetés előtt?



Nagy meglepetésre és titokzatos vizsgálatokra azért ne számítsunk, az implantálást megelőző diagnosztika ugyanis nem sokban tér el egy hagyományos fogorvosi állapotfelméréstől.

Tény ugyanakkor, hogy szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, mint egy sima korona vagy híd esetében. Fontos szempont például az egészségügyi kérdőív, amelynek segítségével a szakorvosok képet kaphatnak a páciens egészségügyi állapotáról, valamint megállapítható, hogy nincs-e olyan tényező, amely kizárná az implantálást.

A fogbeültetés előtt a fogorvos fizikai vizsgálattal méri fel a páciens szájüregét, majd ezt követi a 3D CT. Bár sok helyen még panorámaröntgent használnak, a komolyabb klinikák tisztában vannak vele, hogy a biztonságos és eredményes implantálásnak alapfeltétele a pontos és precíz képalkotás.

Miért fontos a 3D CT?



A 3D CT tizedmilliméteres pontossággal dolgozik, és képes három dimenzióban, tetszőlegesen forgatgató módon megjeleníteni a páciens szájüregét. Így az implantátumok méret és szög alapján is betervezhetőek, vagyis a műtét során senkit nem érhet meglepetés.

Ez leginkább a szájsebésznek és az orvosi asszisztenciának fontos: a 3D CT-vel hiba nélkül állapítható meg és mérhető le a csont vastagsága és magassága, valamint minden, a panorámaröntgen számára is rejtett probléma láthatóvá válik.

A 3D CT-s tervezés után a pácienst tájékoztatják az implantálás várható menetéről, valamint elkészítik a kezelési tervet, amelynek aláírása után elkezdődhet a beavatkozás. Steril környezetben, teljes érzéstelenítésben.

Szükséges-e az allergiateszt implantálás előtt?



Az implantáláshoz használt titán egyik legnagyobb előnye, hogy szervezetbarát és az esetek nagy többségében nem okoz allergiás reakciót. Előzetes allergiavizsgálatot nem szoktak javasolni előtte, kivéve akkor, ha ezt a páciens egészségügyi állapota megköveteli.

Vannak ugyanis olyan páciensek, akik titánallergiában szenvednek; ez a ritka probléma azonban gyakran olyan tüneteket okoz, amelyek gyanút ébresztenek a szakemberekben, sőt, magában a páciensben is.

A titánallergia krónikus fáradtságot, koncentrációzavart, álmatlanságot, torokfájást, fejfájást, valamint ízületi-, izom- és hasi fájdalmakat okozhat akkor, ha például titánból készült ékszert viselünk.

Amennyiben ezt tapasztaljuk magunkon, akkor az implantátum beültetése előtt mindenképp kérjünk vérvizsgálatot, a titánallergia ugyanis már így kimutatható.


Az implantátum beültetése előtti vizsgálatokról
Fogászati implantátum Minden egyes évben több millió fogbeültetést végeznek el a szájsebészek világszerte, és a sikerességi ráta 95 százalék körül mozog. 100-ból 95 embernél minden gond nélkül megtörténik a csontosodás, és az implantátum terhelhetővé válik.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.