Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

A porcelánleplezésű fémkorona előnyei és hátrányai

Utolsó módosítás: 2017. Október 24.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Az elveszített fogak pótlására a modern fogászati klinikák egyre hatékonyabb és egyre jobb megoldásokat kínálnak: a költségkímélő opciók mellett vannak esztétikus, de drága, vagy épp tartós, de kevésbé szép kialakítások.


Az alapos diagnosztika és a fogorvosok részletes tájékoztatása után mindenki kiválaszthatja a számára leginkább testhez álló pótlást, legyen szó kedvező árú vagy akár prémium kialakításokról.

Természetesen mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya: az egyik nem olyan szép, a másik jobban megterheli a pénztárcánkat.

Érdemes ezért jobban megismerni, miért éri meg bizonyos fogpótlásokat választani, és hogy mitől lehetnek azok jobbak, mint más kialakításúak.

Ismerjük meg a porcelánleplezésű fémkorona, vagy másik nevén a fémkerámia-korona előnyeit és hátrányait.

A nem pótolt foghiány következményei



Mielőtt arra gondolnánk, hogy egy vagy két fog hiánya (esetleg sérülése) nem jelent még nagy bajt, és az legfeljebb csak esztétikai szempontból hátrányos számunkra, jussanak eszünkbe az esetleges egészségügyi következmények is.

Még a kisebb hiányok is okozhatnak ugyanis funkcionális problémákat, és a káros hatásokat nemcsak hosszú, de rövid távon is érezhetjük már. Mindezt úgy, hogy az ilyen kellemetlenségeket könnyedén megelőzhettük volna.

A nem pótolt foghiányok egyik következménye, hogy az ép fogak bedőlnek és elmozdulnak a hiány felé (általában hátulról előre), a szemben lévők pedig meghosszabbodnak (kijjebb nőnek), ezáltal gyökerük elveszíti a stabilitást.

Zavar keletkezhet a hangképzésben is, és attól függően, hogy melyik rágószervünket veszítettük el, esztétikai hátrány is érhet minket. Megváltozik az arckifejezés is, valamint pszichés gátlások és az emésztőrendszer megbetegedései is kialakulhatnak.

Néhány fog elvesztése után is csökkenhet a fogazat rágóereje, illetve az érintett területen begyulladhat a fogíny és a különböző problémák következményeképp lecsökkenhet a munkaképesség.

Mivel az állkapcsot nem éri terhelés, ezért ott a csont elvékonyodik és sorvadni kezd, ami nehézkessé vagy lehetetlenné teszi az implantálást.

Súlyosabb esetben begyulladhat az állkapocs-ízület, deformálódhatnak az arc és a nyak izmai (ez a folyamat ráadásul a gerincre is kihathat), és a páciensnek nemcsak a tartása, de még a járása is megváltozhat.

A szakorvosok szerint a foghiányt a lehető leghamarabb pótolni kell annak érdekében, hogy a különböző káros következményeket elkerülhessük.

Mi az a fogászati korona és mi az a fogászati híd?



A sérült fogak helyreállítására vagy a hiányzók pótlására a fogászatok több mint száz éve használnak már koronákat, de az eltelt évtizedek alatt természetesen sokat fejlődött és javult a technológia.

Ma már olyan precíz, színében és formájában is személyre szabott kialakításokat kérhetünk, amelyek nemcsak a rágófunkciót állítják vissza hibátlanul, de a tökéletes esztétikum megteremtésében is segítenek.

Koronának nevezzük azt a fogművet, ami a fog látható részét teljes egészében beborítja, és amit cementezéssel ragasztanak a helyére. A páciens nem tudja eltávolítani a helyéről, ráadásul az implantátumok megjelenése óta nemcsak az eredeti fogakra készülhet ilyen pótlás, hanem a csontba beültetett műgyökerekre is.

Ez a fogászati koronák egyik legnagyobb előnye: az, hogy többféleképp is segíthetnek a sérült vagy hiányzó fogak helyettesítésében, ráadásul mindezt tartósan és megbízhatóan teszik.

A fogtechnikai laborban készülő korona átlagos élettartama 8-10 év, de ehhez szükség van a megfelelő szájhigiéniára és a rendszeres fogászati kontrollra, vagyis a páciens aktív közreműködésére.

Foghiány pótlását implantátum beültetése nélkül fogászati híddal oldhatjuk meg: a hiányt határoló szomszédos fogakra pillérkorona kerül, a hiány fölé pedig egy hídelem, és mivel ezeket a fogtechnikai labor egybeépíti, ezért a hiány fölött álló tag megfelelően tudja restaurálni a korábbi állapotokat.

A korona minden esetben egy erősebb vázból, valamint az arra ráégetett porcelánleplezésből áll. A tiszta porcelánkorona esetében a vázat is kerámiából készítik, emiatt ez a típus közel sem annyira erős, mint más típusok, és ezért csak a frontfogak esetében használható.

Tiszta porcelánból fogászati híd sem készíthető, mivel az nem lenne elég erős ahhoz, hogy elbírja a fogműre ható rágóerőket.

A hamarosan bemutatásra kerülő fémkerámia-korona alapját a fémváz adja (lehet arany is, ilyenkor aranykerámiáról beszélünk); a cirkonkorona esetében pedig a fehér cirkónium-oxidra égetik rá a porcelánleplezést. Ezek a cirkontípusok a legerősebbek.

A fémkerámia-koronák előnyei



A porcelánleplezésű fémkorona a páciensek részéről az egyik leggyakrabban választott típusnak számít, mivel kedvező az áruk, mégis tartósak és szebbek is, mint például a régen használt tiszta fémkoronák.

Persze utóbbival szemben nem nehéz esztétikusabbnak és természetesebbnek lenni, de ne feledjük, hogy voltak idők, amikor a fémre ráégetett porcelánleplezés is újszerűnek hatott. Ma már vannak a fémkerámiánál szebb és természetesebbnek ható típusok, de erről később fogunk szólni.

Az előnyök kapcsán ugyanis a kedvező árnál és a tartósságnál sem kell lelassítanunk, pláne nem megállnunk, hiszen a típusnak kiváló az ár-érték aránya, és ha vállas preparálással készítik el, akkor megfelelő esztétikumot tud kölcsönözni az érintett fognak.

A porcelánleplezésű fémkoronák esetében viszont a mai napig helytálló, hogy ez a legolcsóbban elérhető típus, amit ráadásul korlátok nélkül lehet használni: ellentétben a tiszta porcelánnal, ez a kialakítás az őrlőfogak esetében és fogászati hídként is kiemelkedő teljesítményre képes.

A tartós fémkerámia-koronák másik előnye még, hogy hibátlanul vissza tudja állítani a rágófunkciót és a hangképzést, ezáltal nyugodtan elmondhatjuk róla, hogy egyike a legjobb fogpótlásoknak.

Ha tehetjük, megéri a cirkonkoronákat választani vele szemben, de annak sincs oka aggodalomra, aki a hagyományos és megfizethető fémkerámia mellett teszi le inkább a voksát.

A fémkerámia-koronák hátrányai



A típus egyik legnagyobb hátránya az, hogy közel sem olyan esztétikus, mint amennyire a fogorvosok szeretnék. Sok páciens tökéletesen elégedett az eredménnyel, de a szakma igyekszik nemcsak a rágófunkciót igyekszik visszaállítani, hanem az eredeti fogakra jellemző természetességet.

A fémkerámia esetében hátulütőnek számít a fémváz színe, hiszen a porcelánleplezésen ez valamelyest áttetszik, ezáltal a pótlásnak halványan ugyan, de van egy szürkésebb tónusa. Ne úgy képzeljük el, hogy ez valami visszatetsző dolog, de az érzékenyebb szem észrevehet némi eltérést az eredeti fogakhoz képest.

Idővel az ínyszéleknél is történhet elszíneződés, de ez ellen hatékonyan védekezhetünk egy precíz vállas kialakítással, amit a tapasztaltabb fogorvosok már csukott szemmel is meg tudnak csinálni.

A fémkerámia-koronák másik nagy hátránya kétségkívül a fémallergia lehetősége, a típust éppen ezért nem ajánlatos azoknál alkalmazni, akiknél halvány gyanúja is felmerül a nikkel-, króm- vagy kobalallergiának. Szerencsére egy megbízható teszttel könnyedén kiszűrhető a probléma, és a későbbi bajok is megelőzhetők.

Ha egy fémallergiában szenvedő páciens mégis olyan koronát kap, aminek alapanyaga irritálóan hat szervezetére, akkor a fogművet haladéktalanul el kell távolítani a helyéről, hogy a panaszok megszűnjenek.

A leggyakoribb panasznak a szájégés, a nyelvbizsergés, a szájszárazság, a fekélyek keletkezése és az íny gyulladása számít.

A fogorvosok a tökéletes esztétikumra és a fémmentes megoldásokra vágyó pácienseknek a tiszta porcelánból vagy a cirkónium-oxidból készült koronákat ajánlják.

A porcelánleplezésű fémkoronához hasonló stabilitást viszont csak a cirkonkoronától várhatunk: a fehér cirkónium-oxidból készült váz elég erős ahhoz, hogy megtartson egy hídelemet, és elég esztétikus ahhoz, hogy az áttetsző porcelánleplezés miatt esztétikus és természetesnek ható végeredmény garantáljon.


A porcelánleplezésű fémkorona előnyei és hátrányai
Fémkerámia korona hátránya Érdemes jobban megismerni, miért éri meg bizonyos fogpótlásokat választani, és hogy mitől lehetnek azok jobbak, mint más kialakításúak.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Október 24.