Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Mit tehetek az érzékeny fogak ellen?

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Rengeteg páciens szenved a fogérzékenységtől, ami bármelyik pillanatban ránk törhet, és ami még a legboldogabb pillanatunkat is képes tönkretenni.


Elég egy hideg limonádéba történő kortyolás, egy cukorka elszopogatása vagy a meleg levesbe kóstolás, és a következő, amit érzünk, az a kínzó nyilallás vagy az éles fájdalom, amitől görcsbe rándul az arcunk.

Kellemetlen dolog, amit nem szeretnék újra és újra átélni, mégis rendszeresen találkozunk vele.

Az érzékenység az egyik leggyakoribb fogfájástípus, ami egyes számítások szerint a felnőttek egyharmadát, más adatok szerint több, mint a felét érinti. Jó eséllyel Ön is szenved miatta, és úgy gondolja, hogy ez ellen semmit sem tehet már.

De vajon mi áll a háttérben, és mi okozza a kellemetlen tüneteket, amik sok páciens mindennapjait megkeserítik? És létezik ellene hatékony gyógymód?

Mitől lehet érzékeny a fogam?



Elsőként szögezzük le, hogy a fogérzékenység nem egy fogászati betegség, hanem egy tünet, amit viszont komolyan kell vennünk, és amilyen gyorsan csak lehet, gondoskodnunk kell a szóban forgó tünet megszüntetéséről.

Hogy miképp? Például úgy, hogy a lehető leghamarabb felkeresünk egy fogorvost, aki segíthet megállapítani, mi okozza az érzékenységet, és hogy milyen módszerekkel lehet azt tartósan és eredményesen megszüntetni.

Fogérzékenységről akkor beszélünk, amikor bizonyos külső ingerek hatására fogunkban (többnyire nyilalló) fájdalom alakul ki, ami rövid időn belül sem akar elmúlni.

Hogy pontosan megértsük, mi okozhatja, érdemes röviden bemutatni fogaink felépítését.

A fog szájüregbe nyúló részét koronának, a fogmederben rögzülő részt pedig gyökérnek nevezzük, és a határvonal az a fognyak, amit az egészséges ínyszövet véd. Fogaink három rétegből állnak, ezek kívülről befelé haladva: zománc vagy cementréteg, dentin és fogbél.

Az első réteg



neveinek láttán azonnal felmerülhet a kérdés: mi a fogzománc és mi a cementréteg? Két eltérő dologról beszélünk?

A válasz: igen. Fogaink koronai (íny feletti, látható) részén ugyanis az esztétikumért is felelős fogzománc fedi és óvja a dentinréteget, valamint a sejteket, ereket és idegeket tartalmazó fogbelet.

A fogzománc azonban a fognyaknál véget ér, és felváltja a cement, ami a gyökér legkülső rétege. Ez viszont – bár ugyancsak keményszövet, és ugyanúgy nem tartalmaz ereket vagy idegeket, de – közel sem olyan strapabíró, mint a zománc.

Ráadásul a fognyak közelében a legvékonyabb, így ezen a területen a legkisebb a dentinréteg védettsége.

Éppen ezért az íny visszahúzódásakor, amikor fognyakunk látható lesz, a terület fokozottan érzékennyé válik a külső behatásokra, így például:
  • a hideg vagy a meleg ételekre, italokra;
  • az édes, a sós vagy a savanyú ízekre;
  • a fogmosásra,
  • esetleg a hideg levegő beszippantására.

A zománc és a cement közötti különbség szabad szemmel is látható, hiszen utóbbi sárgás színű, és kevésbé esztétikus, ráadásul éles határ van a két réteg között.

Az íny visszahúzódása



Az ínyrecessziónak is nevezett probléma a fogérzékenység egyik leggyakoribb oka, és azt általában a helytelen szájápolási szokások okozzák. Sokszor nem is az a gond, hogy a páciens kevés alkalommal mossa meg a fogát, hanem az, hogy a tisztítást magát rossz technikával végzi.

A durva mozdulatokkal, (vízszintes) sikálással vagy dörzsöléssel végzett fogmosás ugyanis szó szerint lekoptatja a fogzománcot és az ínyszövetet a fognyaki területekről.

Amikor hosszú ideig alkalmazzuk ezt a rossz módszert, akkor az erőteljes mozdulatok miatt nemcsak az ínyszövetek, hanem a cementréteg is erodálódni kezd. Ilyenkor megnyílnak a fognyaknál kevésbé védett dentinállomány apró csatornái, és az érzékenységi tünetek egyre inkább fokozódnak.

A helyes technika éppen ezért lágy, körkörös mozdulatokat ír elő, amivel nem koptatjuk le az ínyt, a fogzománcot és a cementréteget, és amivel a felgyülemlett lepedék ugyanolyan hatékonysággal távolítható el.

Az íny visszahúzódását kiválthatja még:
  • a helytelen fogszabályozás (ha túl gyors vagy túl agresszív a folyamat);
  • a genetika (egyesek hajlamosabbak erre);
  • a parodontális betegségek;
  • a hormonális változások (leginkább a nők esetében, akik érintettek a terhesség vagy a menopauza miatt);
  • a rossz harapás (a kelleténél nagyobb erőhatás éri az ínyt és a csontállományt);
  • valamint a fogak nem helyes illeszkedése.

Az íny visszahúzódása egy alattomos probléma, hiszen az elején csak nagyon kevesen veszik észre, hogy elindult egy lassú, de annál veszélyesebb folyamat. Idővel viszont láthatóvá válnak a tünetek, és ilyenkor érdemes a lehető leghamarabb felkeresni fogorvosunkat.

A fogérzékenység mellett ugyanis számolni kell az íny gyulladásával és a fognyaki területen kialakuló fogszuvasodással. Az esetleges későbbi következményeket pedig csak gyors segítséggel előzhetjük meg.

A fogérzékenység egyéb okai



A fogérzékenységet ugyanakkor nemcsak a fognyaki kopás és a túlságosan erős fogmosás okozhatja, hiszen kiváltó ok lehet még:

1. A kelleténél gyakrabban használt szájvíz. Gyakori, hogy a páciensek rendszeresen, szünet nélkül használják a szájvizet, sőt, van olyan is, aki naponta többször öblöget vele. Hogy ez miért helytelen? Azért, mert a szájvíz csak még érzékenyebbé teheti az amúgy sem teljesen egészséges fogakat.

2. Bizonyos fogfehérítők és fogkrémek használata. Ezek ugyanis olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, ami fogérzékenységhez is vezethet.

3. A fog sérülése vagy repedése. Ilyenkor a fogideg érzékenyebben reagál bizonyos dolgokra, így például egy jégkocka szétharapására vagy egy cukorka elszopogatására.

4. Éjszakai fogcsikorgatás. A bruxizmusnak is nevezett probléma szintén gyakori a felnőttek körében, és a stressz mellett kiválthatja egy túlságosan magas tömés, korona vagy híd. Az éjszaka, álmunkban végzett önkéntelen szorítás és fogkocogtatás miatt a fogideg sebezhetőbbé válik.

5. Fogszuvasodás, ami ha a fog gyökeréig terjed, akkor ugyancsak kialakulhat érzékenység.

6. Savas ételek vagy italok fogyasztása. Ha túl sokat fogyasztunk ezekből, akkor a dentincsatornák megnyílhatnak, és ilyenkor érzékenységet tapasztalunk.

Bármi is álljon ugyanakkor a háttérben, a fogérzékenység olyan probléma, amihez mindenképp fogorvos segítségét kell kérnünk. A fogérzékenység mellett ugyanis számolni kell az íny gyulladásával és a fognyaki területen kialakuló fogszuvasodással. Az esetleges későbbi következményeket pedig csak gyors beavatkozással előzhetjük meg.

Mit tehetünk... fogorvosi segítség nélkül?



Fogorvosi segítség nélkül nem mindig tudjuk elejét venni a problémának, de vannak olyan kiváltó okok, amelyeknél a helytelen szokások elhagyása eredményre vezethet.

Talán a rendszeres szájvízhasználat esetén van a legkönnyebb dolgunk, hiszen ekkor viszonylag egyszerű a dolgunk. A szakemberek ilyen esetben azt tanácsolják, hogy semleges pH-értékű szájvizet használjunk, és azt is csak kúraszerűen, két-három hétig, azt követően pedig hagyjunk egy kis szünetet.

Ugyanez a helyzet a (fehérítő hatású) fogkrémeknél, hiszen ha érzékenységet tapasztalunk alkalmazásakor, akkor azonnal abba kell hagynunk a termék használatát.

Savas ételek vagy italok fogyasztásakor jelentkező érzékenység ellen egy darab sajt vagy egy pohár tej fogyasztásával védekezhetünk, lévén ezek semlegesíthetik szánk pH-értékét.

Fogkefe és fogkrém vásárlásakor pedig ügyeljünk ezekre a szempontokra:
  • A fogkefe puha sörtéjű legyen, hiszen ez nem károsítja a fogakat. A megfelelő tisztítást azzal segíthetjük, ha a sörték szűrű szövésűek.
  • A fogkrém esetében nem az íz számít, hanem az, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz. Fogérzékenység esetén olyan terméket kell választani, amiben van kálium-klorid és kálium-nitrát, mivel ezek segítenek védőréteget képezni a fog belsejében. A szenzitív jelzésű fogkrém tökéletes választás azoknak, akik fogérzékenységtől szenvednek, mivel ezek hatóanyagai lezárják a nyitott dentincsatornákat.


Mit tehetünk, ha a problémát éjszakai fogcsikorgatás okozza?



Általános szabály, hogy ha a fogérzékenység (tartósan) fennáll, akkor a lehető legrövidebb időn belül fel kell keresnünk egy fogorvost, aki az alapos vizsgálatok segítségével megállapíthatja, mi okozza a kellemetlen tünetet:
  • fogszuvasodás,
  • a fog sérülése,
  • éjszakai fogcsikorgatás,
  • fognyaki kopás,
  • esetleg egyéb (fogászati) probléma?

A Gelencsér Dental fogorvosai felkészültek a hasonló problémák megoldására, és nagy tapasztalattal rendelkeznek a fogérzékenység kezelésében. High-tech eszközparkunk és korszerű eljárásaink segítségével nincs olyan probléma, ami ellen ne vehetnénk fel hatékonyan a küzdelmet.

Fogszuvasodás esetén azonnal gondoskodunk a fertőzött terület eltávolításáról, majd a fúrás után keletkezett lyuk (a kavitás) szakszerű betöméséről. Korszerű tömőanyagokat és lézert használunk, és a bevált protokoll miatt minimális a másodlagos szuvasodás kialakulásának esélye.

Megvizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy nem áll-e fenn az éjszakai fogcsikorgatás, és ha úgy tapasztaljuk, hogy ez okozza a problémát, akkor fogvédőt (rugalmas, műanyag harapásemelő sínt) készítünk a pácienseknek.

Ez a kényelmesen viselhető, világszerte használt eszköz segít abban, hogy az ízület ellazult állapotba kerüljön, és hogy a fogakat ne tegye tönkre a csikorgatás során rájuk nehezedő nyomás.

A kezeléseket alapos szájhigiéniás tisztítással, például fogkő-eltávolítással kezdjük, és igény esetén fogmosásoktatást is tartunk, hogy a páciensek megtanulhassák a helyes technikát.

Egyszerre ügyelünk a fennálló problémák kezelésére és a későbbi kellemetlenségek megelőzésére.

Az érzékeny fogak professzionális kezelése



Az érzékenységgel kapcsolatos fogászati konzultáció során fogorvosaink hasznos tanácsokkal látják el a pácienseket, ezáltal a probléma ellen gyorsan és hatékonyan felvehetjük a versenyt.

Néha elég az, ha csak speciális fogkrémet vagy szájöblítőket ajánlunk a pácienseknek, erősebb fájdalom esetén pedig szóba jöhetnek a magas fluoridtartalmú lakkok is.

Amennyiben a probléma komolyabb, úgy fogorvosaink úgynevezett fluoridos iontoforézist is alkalmazhatnak. Ez a kezelés képes arra, hogy megszüntesse az íny sorvadása miatt szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységét.

A biztonságos és fájdalommentes beavatkozással az esetleges későbbi fogszuvasodások is megelőzhetők, hatására pedig a fog ellenállóbbá válik a savakkal szemben.

Nagy kiterjedésű kopás esetén az érintett területet tömőanyaggal fedjük be, hogy elszigetelhessük azt a külső, fájdalmat okozó ingerektől.

Egy kis összefoglaló
...hogy a fogérzékenység ne jelenthessen többé problémát:

1. Megfelelő fogkefét és fogkrémet vásároljon, és a helyes technikát alkalmazza szájápoláskor.

2. Gondoskodjon a napi minimum kétszeri fogmosásról, valamint legalább naponta egyszer használja a fogselymet is a fogközök tisztán tartása érdekében.

3. Ügyeljen a rendszeres fogászati kontrollra, és ha tartós érzékenységet tapasztal, azonnal keresse fel fogorvosát.

4. Kerülje a túlságosan savas ételeket.

5. Ne használjon a kelleténél többször szájvizet. Ha kérdése van ezzel kapcsolatban, kérdezze meg bátran fogorvosát.

6. Kerülje el azokat a dolgokat, amik érzékenységet váltanak ki a fogaiban. Érdemes ezzel kapcsolatban is egyeztetni fogorvosával, hiszen nem kell mindenről feltétlenül lemondani, legfeljebb be kell tartanunk néhány apró tanácsot.

7. Ezekre a tanácsokra viszont mindig figyeljünk oda, és ne hanyagoljuk el azokat.

Ne feledjük, a fogérzékenység kezelhető, és minél korábban keressük fel fogorvosunkat, annál nagyobb a sikerességi százalék.


Mit tehetek az érzékeny fogak ellen?
Érzékeny fogak Rengeteg páciens szenved a fogérzékenységtől, ami bármelyik pillanatban ránk törhet, és ami még a legboldogabb pillanatunkat is képes tönkretenni.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.