Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Honnan tudom, hogy egészséges a fogínyem, és mit kell tennem, hogy az is maradjon?

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Fogaink egészségének és szépségének megőrzésében fontos szerepet kap fogínyünk. A rágószervek védelméről gondoskodó, az állcsontok fogmedri nyúlványait fedő speciális nyálkahártya szorosan tapad a csonthoz, és különleges felépítésének köszönhetően rendkívül ellenálló. Az egészséges szájflórát éppen ezért nemcsak a fogak, hanem a fogíny állapota is meghatározza.


Legalább olyan fontos az ő épségére is odafigyelni, mint gondoskodni a rágószervek tisztaságáról.

A dolgos hétköznapokban ugyanis a fogínyre is számtalan veszély leselkedik, és csak rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk megvédeni azt a különböző kórokozóktól és betegségektől.

Honnan tudom, hogy egészséges a fogínyem?



Az egészséges fogíny egyik legfontosabb sajátossága, hogy az halvány rózsaszín; úgy is mondhatjuk, hogy a színezete lágy, és semmi esetre sem élénkpiros. Feszesen tapad a fogakra és helyes (lágy) fogmosási technika esetén nem vérzik, valamint megérintve a páciens nem tapasztal fájdalmat. Nem látszódik semmi jele a gyulladásnak.

A fogíny épségét befolyásolhatja a környező fogaknál kialakult fogkő, ezért hogy megőrizzük annak egészségét, gondoskodnunk kell a féléves éves időszakban esedékes professzionális szájápolásról.
A rendszeres kontroll ráadásul leveszi a páciens válláról a terhet, és ha az ellenőrzés megfelelő időközönként történik, akkor a fogorvos időben észreveheti az esetleges problémákat.

Honnan tudom, hogy beteg a fogínyem?



A fogínyre legnagyobb veszélyt jelentő problémát fogínygyulladásnak, vagyis gingivitis-nek nevezik. A visszafordítható, de kezeletlenül már fogágybetegséget okozó gyulladást általában az íny és a fogak között lerakódó bakteriális lepedékek okozzák, amelyek irritálják az érintett területet, és ott gyulladást váltanak ki.

A gingivitis sajnos alattomos probléma, hiszen általában nem okoz látványos tüneteket.

Hogy miért?
Mert fájdalmat ritkán okoz.

Beszédes lehetne az íny vérzése, de a legtöbben azt gondolják, hogy csak felsértették fogselymezés vagy épp fogmosás közben. Sokak figyelmét elkerüli a vöröses színű és duzzadt íny látványa; az íny ilyenkor puhább tapintású lesz.

A fogínygyulladás viszonylag könnyen diagnosztizálható a fogorvosok számára, és ha már kialakult a probléma, professzionális szájhigiéniás kezeléssel (fogkő-eltávolítással) és fogmosás-oktatással tenni is lehet ellene.

Amennyiben a páciens odafigyel a szájápolási szokások helyes betartása, a probléma idővel megszűnhet.

Mit tehetek azért, hogy egészséges legyen a fogínyem?



Az egészséges fogínyhez megfelelő szájhigiénia és odafigyelés szükséges.

A páciensek első legfontosabb feladata a fogorvosi utasítások betartása (élen a helyes fogmosással és fogselymezéssel); második teendő a rendszeres kontroll; a harmadik pedig a megfelelő életmód.
Utóbbihoz tartozik az egészséges étrend, valamint a káros szenvedélyek kerülése.

De nézzük bővebben, hogy mit is kell szem előtt tartanunk, ha fogínyünket sokáig épségben szeretnénk tudni:

Milyen fogkefét, fogkrémet és szájvizet használjunk?



Nemcsak a napi minimum kétszeri fogmosás és fogselymezés kap kiemelt szerepet a fogíny egészségének megőrzésében, hanem a megfelelő szájápolási eszközök használata is.

Fogínyünk akkor lesz erős és egészséges, ha olyan fogkrémet használunk, amely képes lelassítani a fogkőképződést, valamint megfelelő mértékben tartalmazza a szükséges egyéb hatóanyagokat.

Fogkefe puha sörtéi sűrű szövésűek legyenek; az eszköz nyaka egyenes, feje pedig elég kicsi ahhoz, hogy elérje a hátsó fogakat is. Fogmosáskor érdemes lágyan végigmasszírozni ínyünket, ami ezt a kedvességet hosszú távon meghálálja.

A szájvizet célszerű kúraszerűen használni (adott időszakonként, sosem rendszeresen), és ha tehetjük, mindig az alkoholmentes változat mellett döntsünk.

Vitaminokkal az egészséges fogínyért



Megfelelő vitaminok fogyasztásával nemcsak szervezetünk, hanem fogínyünk egészségéért is sokat tehetünk.

Jótékony hatása van ugyanis az A-vitaminnak, a B-vitaminnak, a C-vitaminnak, a D-vitaminnak és a K-vitaminnak.

Az A-vitamin fenntartja az ínyszövet és a fogzománc egészségét, a B6-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a kiegyensúlyozott anyagcserében és az egészséges sejtműködés során, a B12-vitamin megakadályozza a szájüreg szöveteinek gyulladását, a C-vitamin pedig megelőzi és enyhíti az ínygyulladást és annak tüneteit.

Fontos szerepe van még a D-vitaminnak, amely a kalcium felszívódását és beépülését segíti, valamint a K-vitaminnak, ami képes megelőzni és megszüntetni a fogínyvérzést véralvadás-szabályozó szerepe miatt.

Külön oda kell figyelni a vitaminpótlásra a téli időszakban, hiszen ilyenkor szervezetünk tartalékai kimerülnek, és immunrendszerünk nehezebben tudja felvenni a harcot a különböző kórokozókkal szemben.

Mi a helyzet a dohányzással és az alkoholfogyasztással?



A dohányzás és a súlyos alkoholfogyasztás sosem jelent jót fogászati szempontból sem, hiszen ezek alapvetően befolyásolhatják a szájhigiéniát.

A páciensek többsége ráadásul nincs is tisztában azzal, hogy például a dohányzás milyen következményekkel jár fogaink és fogínyünk egészségére nézve. A tudatlanság ugyanakkor nem ment meg az esetleges problémáktól.

Nemcsak az elszíneződésről beszélünk: a modern kutatások bebizonyították, hogy a dohányzás jelentősen hozzájárulhat a fogínnyel és a fogággyal kapcsolatos megbetegedések kialakulásához. A cukorbetegség és az immunhiányos állapotok mellett a dohányzást tartják az egyik legnagyobb rizikótényezőnek, a páciensek még sem akarnak leszokni erről a káros szenvedélyről.

Mondanunk sem kell, hogy ennek súlyos szövődményei szoktak lenni: mivel a dohányzás csökkenti az ínytapadást és károsítja az immunrendszert, ezért az érintett páciensek fogai sokkal nagyobb eséllyel kerülnek közvetlen veszélybe.

Az ínyben és a fogágyban gyulladás alakul ki, a fog kilazulhat és kihullhat, és súlyosabb esetben még az implantáció lehetősége is veszélybe kerül.

Nem véletlenül hangsúlyozzák ki a fogorvosok, hogy az ép és sokáig stabil mosoly titka nemcsak a megfelelő szájhigiénia, hanem a káros szenvedélyektől mentes, egészséges életmód.

Milyen ételeket célszerű fogyasztani, ha meg akarom védeni a fogínyemet?



Az egészséges életmód fenntartásában pedig fontos szerepet kap az étkezés, hiszen léteznek olyan élelmiszerek, amik kifejezetten elősegíti a fogkő kialakulását, ezzel pedig a fogínnyel kapcsolatos problémák megjelenését.

Érdemes tehát íny- és fogbarát ételeket fogyasztani. A fogzománcot építő kalciumot tejtermékek és halak bevitelével juttathatjuk be a szervezetünkbe, de jótékony hatása van a brokkolinak és kelkáposztának.

A C-vitaminban gazdag citrusfélék segítenek a baktériumok elleni védekezésben: javallott a narancs, a mandarin, a kivi, az eper, a káposzta, a kelbimbó és a paprika fogyasztása.

Egészséges az alma, a körte, a zeller és a sárgarépa, ráadásul ezek ízletes nassolni valók is egyúttal. Fontos továbbá a megfelelő folyadékfogyasztás: az ásványvíz mellett ajánlott a fekete tea, amely egyes tanulmányok szerint képes arra, hogy elpusztítsa a szuvasodást és ínybetegséget okozó baktériumokat.


Honnan tudom, hogy egészséges a fogínyem, és mit kell tennem, hogy az is maradjon?
Egészséges fogíny Fogaink egészségének és szépségének megőrzésében fontos szerepet kap fogínyünk. A rágószervek védelméről gondoskodó, az állcsontok fogmedri nyúlványait fedő speciális nyálkahártya szorosan tapad a csonthoz, és különleges felépítésének köszönhetően rendkívül ellenálló. Az egészséges szájflórát éppen ezért nemcsak a fogak, hanem a fogíny állapota is meghatározza.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.