Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Mik az előnyei és a hátrányai a cirkonkoronáknak?

Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

A szépségre és tökéletességre való törekvés szerves része a mindennapoknak: elegáns ruhákkal, kifejező sminkkel, személyiségünket kifejező hajviselettel és igényes illatokkal próbálunk minél vonzóbb képet kialakítani magunkról.

Nincs ez másképp a fogaink esetében sem: a hófehér hollywoodi mosoly napjainkban már-már elvárás. A rendezett és szép fogazat ugyanis bizalmat ébreszt, ráadásul kiemelt szerepet kap a párválasztásban és a munkahelyi sikerekben is.


Egy ápolt, rendezett mosoly visszaadja az önbizalmat, javítja az életminőséget és képes arra is, hogy alapjaiban változtassa meg az életünket. Hirtelen elmúlik a késztetés, hogy elrejtsük fogainkat mások elől, és ezt a szégyenérzetet felváltja az önfeledt beszélgetés és az ízek élvezete.

A fogászat éppen ezért nemcsak a tartós és a rágófunkciót megfelelően visszaadó protetikai megoldásokat keresi, hanem azokat a lehetőségeket is, amelyek képesek megteremteni a tökéletes esztétikumot. Ezek a dolgok ma már elválaszthatatlanok egymástól.

A cirkónium-oxidból készült koronák és hidak feltalálását többek között emiatt is tartják legalább akkora szenzációnak, mint a fogászati implantátumok alkalmazását. Mind a kettő egy addig megoldhatatlannak tűnő problémára tudott hatékonyan válaszolni.

Egy tradicionális fogpótlás: a fogászati korona és híd



A fogászati korona és híd egyike a tradicionális fogpótlásoknak, amit már több mint száz éve használnak, igaz a korábbi kezdetleges megoldások jelentős változásokon estek át az elmúlt évtizedek során.

A korona egy fogmű, ami teljesen beborítja fogaink látható részét, ezáltal képes arra, hogy még a súlyosabb sérüléseket is tökéletesen rendbehozza. Az ínyszélig terjedő restaurációval helyreállítható a fog rágófelszíne és alakja; a módszer ráadásul sokkal tartósabb, mint a tömés, ráadásul ez utóbbival szemben a koronának a színét is megválaszthatjuk.

Hídnak ezzel szemben azt a megoldást nevezzük, amikor több koronát összeragasztanak a nagyobb stabilitás érdekében; emiatt a tulajdonsága miatt a fogászati híd foghiányok pótlására is kiválóan használható, hiszen ha a hiánnyal szomszédos fogakra pillérkoronát rakunk, akkor a közöttük lévő rést egy további elemmel áthidalhatunk.

A korona és a híd indirekt pótlás, vagyis nem a rendelőben, hanem egy fogtechnikai laboratóriumban készülnek el a rendkívül precíz lenyomatvételi eljárás után, és csak az alapos próbákat követően cementezik be a helyére.

Elkészítésük nagy tudást, tapasztalatot és odafigyelést igényel, hiszen a fogműveknek tökéletesen passzolniuk kell a helyükre, hogy ne okozzanak ízületi károsodást és másodlagos szuvasodást.

Sok klinika ezért is alkalmaz CAD/CAM-technológiát, vagyis számítógép által vezérelt tervezést és frézelést. A 3-5 mikronpontosságú zárást biztosító modern rendszerrel tökéletes eredmény érhető el, de magas költsége miatt igazán csak a cirkonkoronák esetében éri meg alkalmazása.

Az érzéstelenítésben készülő koronáknak és hidaknak erős alapokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy kibírják a mindennapi használattal járó terhelést.

A cirkonkorona megjelenése előtt épp ez jelentette a legnagyobb problémát, hiszen a pácienseknek sokszor nem volt választási lehetőségük: az esztétikus tiszta porcelán helyett kerámialeplezésű fémkoronát lehetett csak használni.

A kerámialeplezésű porcelánvázas korona ugyanis csak a frontfogak esetében használható, és nem építhető belőle híd sem, hiszen az alapok nem bírnák el a rágással járó extrém terhelést.

Márpedig a páciensek esztétikus megoldásokat szeretnének maguknak, és bár a fémkerámia-korona olcsó és tartós, az mégis hosszabb távon szürkés ínyszélet és kevésbé esztétikus fogszíneket kínál.

A legjobb fémmentes megoldás?



Jól látható, hogy ha nem fedezték volna fel a cirkónium-oxidból készült koronákat, akkor a páciensek kielégítő megoldások nélkül maradtak volna; esztétikus porcelánkorona nem minden esetben és nem mindenhova készíthető, a fémkerámia viszont távolról sem ideális, főleg ha a frontfogak helyén használjuk.

A cirkóniumról azt érdemes tudni, hogy egy kemény és szilárd anyag, amelynek oxidját a kilencvenes években kezdték el használni a fogászatban, hogy kiváltsák a különböző fémeket.

A prémium fogpótlásnak számító cirkonkorona egyaránt használható a frontfogak és az őrlőfogak helyreállítását; kimagasló eredménnyel építhető implantátumra; valamint alkalmas arra, hogy fogászati híd készüljön belőle.

A cirkónium-oxidból készült, teljesen fémmentes váz ugyanis elég erős ahhoz, hogy elviselje a rágás miatt ráható mindennapos terhelést, és ahogy olvashatjuk majd az előnyök kapcsán, egyedi esztétikai hatást biztosít.

Nem véletlen, hogy a fogorvosok többsége ezt a megoldást ajánlja pácienseinek, hiszen a cirkonkorona használatával minden szempontnak meg tudnak felelni: a rágófunkció tökéletes visszaállítása mellett nem kell lemondanunk az oly annyira vágyott fehér és természetes hollywoodi mosolyról sem.

A cirkonkorona előnyei



Ha rangsorolnunk kéne a cirkonkoronák előnyeit, akkor az első két helyre az esztétikumot és a tartósságot tennénk.

Az esztétikum annak köszönhető, hogy a cirkónium-oxidból készült fehér színű váz és a ráégetett, áttetsző kerámialeplezés természetes hatást kelt, és képes tökéletesen utánozni az eredeti fogakat.

A CAD/CAM-technológia alkalmazásával és egy megfelelően előkészített vállas preparálással hibátlanul illeszkedik a fogra, és mivel teljesen fémmentes megoldásról beszélünk, ezért nincs fémallergia, nincs kékes-lilára elszínezett íny, nincs szürkés árnyalat és nincs átmenet.

Egy ilyen megoldással elkerülhető a másodlagos szuvasodás veszélye is, így nemcsak egy eredeti fogakkal harmonizáló megoldást, hanem egy biztonságos és tartós fogművet kapunk. Merthogy a másik kiemelt előny egyértelműen a tartósság.

A cirkónium-oxid egy kémiailag ellenálló és nagy hajlítószilárdságú anyag, amely erősebb a kerámialeplezésű fémkorona vázánál is. A cirkonkorona ezért hosszabb élettartammal rendelkezik, hiszen nem törik és nem reped el.

Ezen tulajdonságának köszönhető, hogy szemben a tiszta porcelánkoronával, a cirkonkoronák bárhol alkalmazhatók; sőt, keménysége miatt hosszabb foghiányokat tudunk áthidalni vele, mint a hagyományos fémkerámia-koronával.

Mondjuk ki nyugodtan: a cirkonkorona és a cirkonhíd teljes értékű helyettese lehet az eredeti fogaknak, ezért nem is tudnánk jobb megoldást mondani nála, ha a páciens fogpótlást szeretne magának.

Az előnyök persze itt még nem érnek véget.

A cirkonkorona esetében kimagasló pozitívum, hogy arra, akárcsak az eredeti fogak esetében, az íny rá tud nőni, és hosszabb távon nem kell félni attól sem, hogy az íny visszahúzódik vagy begyullad.

A fémmentes pótlás ráadásul nem vezeti a hőt és az elektromosságot, ezért ezért nincs hőérzékenység és kellemetlen fémes íz a szájban.

A cirkonkorona hátrányai



Szerencsére az előnyök felsorolásával majdnem minden puskaporunkat ellőttük, így kevés lőszerünk maradt a hátrányokra. De félmunkát nem végzünk, és nem is hallgatjuk el a tényeket, ezért lássuk, mi az, amit a cirkonkorona ellen felhozhatunk.

Lényegében egyetlen dolgot: az árát.

A cirkonkorona és a cirkonhíd legnagyobb hátránya ugyanis az, hogy a kerámialeplezésű fémkoronához és a tiszta porcelánhoz képest is drágább.

Viszont ha hosszabb távon nézzük, akkor ez egy olyan befektetés, amely tartóssága és esztétikuma miatt megéri a rááldozott pénzt.

Tartsuk mindig szem előtt azt, hogy saját egészségünk, szépségünk és közérzetünk megérdemli a törődést és a lehető legjobb választást.


Mik az előnyei és a hátrányai a cirkonkoronáknak?
Cirkónium korona A cirkonkorona és a cirkonhíd teljes értékű helyettese lehet az eredeti fogaknak, ezért nem is tudnánk jobb megoldást mondani nála, ha a páciens fogpótlást szeretne magának.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2017. Szeptember 20.