Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Átlátszó fogszabályzó? Bemutatjuk az Invisalign-t!

Utolsó módosítás: 2019. Október 22.

Miért kellene félni egy merész mosolytól, amikor az erőt ad és másokat is bátorít? Miért hagynánk, hogy egy esztétikai hiba egész életünkben végigkísérjen minket, miközben ma már olyan megoldások is elérhetők, amikkel láthatatlanul szabályozhatjuk a megdőlt vagy torlódott fogainkat?


Egyre több helyen olvashatjuk azt, hogy a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges és megszépít, sőt, boldoggá is tesz minket.

Ha viszont valaki nem tud felhőtlenül mosolyogni, akkor visszahúzódó és önbizalomhiányos lesz; olyasvalaki, akit nem lendít át a stresszes napokon egy-egy felszabadult somolygás. A probléma hátterében pedig szinte mindig ugyanaz a kellemetlenség áll:

A szabálytalan, „hibás” fogazat.

Amit sokan nem is akarnak „kijavítani”, mondván kinek hiányzik a másfél-két évig tartó fogszabályzó-viselés; amikor az ember úgy érzi, hogy a napjait a fémkészülék rejtegetése határozza meg. Enni, beszélni, mosolyogni sem mer a kezelés végéig.

Van megoldás erre a problémára, és létezik a láthatatlan fogszabályozás! De mielőtt bemutatnánk ezt a „titkos fegyvert”, érdemes válaszolni a két legfontosabb kérdésre a fogszabályozással kapcsolatban!

GYÖNYÖRŰ, MAGABIZTOS MOSOLY FOGSZABÁLYOZÁSSAL FELNŐTTKORBAN IS!

Hiába egészségesek és ragyogóan fehérek a fogaink, ha az első mosolyunknál látszik mennyire szabálytalanul állnak.

Az üzleti életben magabiztosnak kell lennünk, hogy elérjük céljainkat.

Sokan nem mernek belevágni felnőttkorban a fogszabályozásba, pedig már létezik egy valóban 100%-ban hatékony megoldás a kesze-kusza fogak megregulázására.




Milyen fogászati problémák zavarnak a legjobban?



A válasz egyszerű: a mosolyt befolyásoló hibák, de leginkább a csúnyán torlódott, egymást fedő vagy épp megdőlt fogak. Amelyek miatt úgy érezzük, hogy a mosolyunk nem lehet hibátlan. A fogak ilyenkor nem férnek el egymás mellett, vagy épp ellenkezőleg, túl sok hely áll azok rendelkezésükre, ezáltal pedig széles rések keletkeznek egy-egy rakoncátlan rágószerv között.

Gyakran találkozunk azzal a problémával is, amikor az állkapocs vagy a felső állcsont nincs megfelelő pozícióban, és ezáltal keresztharapás alakul ki, ami egyenetlen terhelést ró az érintett fogakra. Egyik sem szerencsés és kényelmes állapot.

De szerencsére itt van nekünk a fogszabályozás, ami mára általános és rutinszerű kezelés lett. Többfajta problémára ad megoldást, de az alapja minden esetben ugyanaz: segít elérni a rendezett fogazatot, ami a szép mosoly egyik alapja, és amire – talán kis túlzással – mindannyian vágyunk.

Hiszen szeretnénk végre úgy belenézni a tükörbe, hogy nem csüggedünk el a kiálló fogak vagy a ferde fogazat láttán. Miközben tudjuk, hogy az életnek nincs olyan területe, ahol az ápolt, szabályos és igényes fogazat ne lenne létfontosságú, beszéljünk bár munkáról vagy magánéletről.

A jó hír az, hogy még felnőttkorban sem késtünk le semmiről, hiszen a fogszabályozás ma már nem csak a gyermekek kiváltsága. A korszerű technológiáknak köszönhetően az egyre szebb és kényelmesebb megoldások idősebb korban is elérhetők, így rendezetlen mosolyunkat foganyagveszteség nélkül újíthatjuk meg.

Ha pedig te mégis úgy gondolod, hogy öreg vagy már ehhez, akkor gondolj arra, hogy a Gelencsér Dentalnak volt már olyan ötvenes éveiben járó páciense, aki egyik nap úgy határozott, márpedig ő helyrehozza a szabálytalan mosolyát, és belevág a fogszabályozásba.

Akkor miért te lennél, aki továbbra is hezitál?



Miért van szükség fogszabályozásra?



Azért, mert az esztétikai zavar csupán a kezdet. Nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy fogaink egészsége a tét, hiszen a szabálytalanságnak egészségügyi szövődményei is lehetnek. A rosszul álló fogakat ugyanis nehezebb tisztán tartani, ezért azok felszínén a lepedék is könnyebben megtelepszik.


A helytelen állás harapási rendelleneséghez, a nehézkes rágás pedig emésztési következményekhez vezethet.

Fogaink sokkal fontosabb szerepet játszanak az előemésztésben, mint azt a páciensek többsége gondolja, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a zárt mosolygás miatt folyamatosan csökken az önbizalmunk.

Ki érzi magát jól akkor, ha egész nap a szájába kell harapnia, nehogy mások meglássák a fogait?

Számolni kell továbbá azzal is, hogy a rágószervek éle lekopik, a lerakódott lepedék miatt pedig több helyen szuvasodás és ínygyulladás alakul ki, sőt, az állkapocs-ízület problémái akár az érintett fog(ak) elvesztését eredményezhetik.

Több ez, mint esztétikai probléma. Ugye, hogy megéri foglalkozni a problémával?

A türelem szép mosolyt teremt



A fogszabályozás célja, hogy helyreállítsuk a kialakult harapási rendellenességeket, valamint restauráljuk a fogak funkcióját és esztétikáját. A kezelés megtörténhet gyermekkorban és felnőttkorban is, és szerencsére ma már ritkábban van szükség foghúzásra a korszerű technológiáknak köszönhetően.

Az újabb és újabb trendek ráadásul egyre több felnőttet csábítanak be a fogászatokra, így ma már kevesen lepődnek meg egy fogszabályzót viselő idősebb páciens láttán.

Persze sokan még élénken emlékeznek arra az időszakra, amikor a fémkészülékek uralták a szabálytalan mosolyokat, és a legtöbben közülük cikinek élik meg a folyamatot, pedig abban semmi kínos nincs.

A fogszabályozási technológiák rengeteget fejlődtek az elmúlt két évtizedben, és amíg régen nagyrészt csak kivehető vagy esztétikailag kifogásolható rögzített készülékekkel dolgozhattunk, addig az elmúlt években már a gyártók is rájöttek arra, hogy a hatékonyság mellett a diszkréció is növelhető.

Így születtek meg a régi, robosztusabb eszközök után az elegáns, simulékony megoldások, amelyek szinte láthatatlan megjelenést tesznek lehetővé. A páciensek legnagyobb örömére.

Nem kell látnia másoknak, hogy a fogainkat szabályozzuk



... de jó, ha mindenki tudja, hogy törődünk velük.

Ettől függetlenül szinte mindegyik páciensnek fontos az, hogy a fogszabályozás időszakában ne a készülék rejtegetéséről szóljanak a mindennapok.

Szerencsére újabb, a korábbiaknál esztétikusabb megoldások már jó ideje elérhetők: ott van például a belső (lingual) készülék vagy a külső, de kerámiából készült megoldás, ami a fogak eredeti színéhez jobban igazodik.


Igazán tökéletes választ azonban eddig egyetlen eszköz és rendszer sem nyújthatott, hiszen a hagyományos, felragasztott bracketek csak korlátozott diszkréciót kínálnak.

Közel sem olyan korszerűek és esztétikusak – mondhatni rejtettek –, mint az úgynevezett Invisalign, amely szinte teljes mértékig láthatatlan. Olyan, mintha viselője nem is hordana fogszabályozót, és amit külső szem csak nagyon koncentrálva vehet észre.

... ami nem tűnik fel egy beszélgetés vagy mosoly első pillanatában, hanem rejtve marad a másik fürkésző tekintete elől.

De hogy lehet egy készülék láthatatlan?

Bemutatjuk a forradalmi Invisalign-t, az átlátszó fogszabályzót



Az Invisalign a prémium megoldások egyike, és azt a bizonyos láthatatlanságot egy egyszerű tulajdonság biztosítja: a készülék a hagyományos (felragasztható) bracketek helyett valójában egy átlátszó sín, amely csak a fogazatot fedi.


Az átlátszó fogszabályzó kivehető, viszont egész nap hordani kell, hogy kifejthesse és elérje hatását. Ez persze problémát nem jelent, hiszen a készülék viselése kényelmes, amit azzal érünk el, hogy az személyre szabottan készül, így tökéletesen illeszkedik a páciensek fogazatára. Valóban rásimul azokra, szinte résmentesen, így belesimul a folyamatosan változó, szépülő-épülő mosolyba.

Az Invisalign annyiban persze hasonlít a hagyományos készülékekhez, hogy ez a rendszer is a fogak mozgatásával állítja helyre a szabálytalanságokat, de van egy jelentős különbség is. Az Invisalign ugyanis optimálisan rögzíti a korrekciót, és csak bizonyos fogak számára engedélyez mozgásokat egy-egy szakaszban.

Hogy mi ennek az előnye? Az, hogy hatékonyabb erőkifejtés lét életbe, viszont sokkal "gyengédebb" maga a fogszabályozás. A páciensek nem érzik olyan kellemetlennek a fogmozgatás folyamatát: sokkal kevesebb a kényelmetlenség és a lemondás, és nem kell számolni azzal a nyűgös hangulattal sem, amibe a hagyományos eszközök aktiválása (finomhangolása) után kerülünk.

A tökéletes végeredményről persze nem csak egyetlen készülék gondoskodik, hiszen az Invisalign valójában egy összetett megoldás...

Több, mint csupán egy készülék. A fogazat folyamatos kiegyenesítése miatt ugyanis kéthetente kell cserélni a készülékek verzióit, de az újaknak köszönhetően a fogak lépésről-lépére, fokozatosan mozdulnak el a kívánt pozícióba.

A változás hétről-hétre szebb és látványosabb, de csak az eredmény... a fogszabályozót ugyanis nem kell látnia illetéktelen szemeknek.

Miért szeretik a páciensek az Invisalignt?



Világszerte több millió páciens használja az Invisalignt, mert
  • az diszkréten és komfortosan képes helyreállítani a szabálytalan fogazatot,
  • a láthatatlan készülékeket könnyű tisztítani (ehhez csupán fogkefére és fogkrémre van szükség, nem kell spéci megoldásokat vásárolni), ráadásul azok egyetlen egyszerű mozdulattal eltávolíthatók a szájból,
  • az sem zavarja a pácienseket, hogy a siker érdekében egész nap hordaniuk kell a fogszabályozót, és az – a fogorvosi utasításnak megfelelően – csak az étkezések és a fogápolás során távolítható el
  • nem okoz problémát ivás, mosolygás, beszélgetés közben sem, és étkezés után könnyedén visszahelyezhető a fogakra, hiszen a személyre szabott megvalósítás miatt az pontosan illeszkedik a fogazathoz,
  • az Invisalign-t úgy tervezték, hogy az hibátlanul és hiánytalanul passzoljon a páciensek életstílusához: a mindennapok összes pillanatában esztétikus és diszkrét, amely képes tartósan stabil eredményre.


Hogyan készülnek az átlátszó fogszabályzó készülékek?



És ami legalább ennyire fontos: hogyan történik a fogszabályozás?

A számítógépes technológián alapuló Invisalign esetében is létfontosságú a precíz állapotfelmérés, így a kezelést minden esetben az alsó és felső fogazat vizsgálata előzi meg, hogy kiderüljön, használható-e a rendszer a páciens szabálytalan fogazatának kiegyenesítéséhez. Erre azért van szükség, mert az Invisalign sem alkalmazható minden esetben, hiszen bizonyos fogmozgatás nem végezhető el vele.

Általánosságban elmondható, hogy az Invisalign az egyszerűbb fogszabályozások esetében segít, komolyabb esetben más készülékrendszerre van szükség.


Fogszabályozó szakorvosunk, Dr. Kámán Attila és a páciens között ekkor még kötetlen beszélgetés zajlik, és szakorvos első körben tájékoztat a szóba jöhető kezelési típusokról és a várható kezelési időtartamról. Csak ezután jöhet a kezelési terv átbeszélése.

Amikor egy páciens végül az Invisalign-t választja és az meg is valósítható nála, akkor a konzultációt egy precíz, sokak szemében szinte futuristának tűnő tervezés követi. A virtuális kezelési terv elkészítéséhez optikai szkennert és/vagy hagyományos lenyomatvételt használunk, valamint fotókat és röntgenképeket is készítünk.

A háromdimenziós terv nemcsak látványos, de lépésről lépésre azt is bemutatja, hogyan fognak mozogni a fogak a kezelés során, és hogy miképp áll helyre a szabálytalan fogazat. Olyan ez, akár egy személyre szabott mosolytervezés, ahol már az első készülék legyártása előtt látható a végeredmény.

A készülékek (vagyis a sínek) ezután minden esetben személyre szabottan készülnek el, és ezeket a páciens rendszeresen megkapja, hogy azokat minden egyes nap hordhassa az egyedülállóan szép végeredmény érdekében.

A stabilizálásról többnyire az utolsó sín gondoskodik, amit tovább használunk, hogy az elérje a célját.

A leggyakoribb pácienskérdés: „Drágább az Invisalign, mint a hagyományos módszer?”



Dr. Kámán Attila szerint az Invisalign technológia a fogszabályozás Mercedese, ezért értelemszerűen valamelyest nagyobb is a költsége, mint a hagyományos megoldásoknak.

Ennek egyik oka, hogy a technológia új és drága, a készülékeket pedig az Egyesült Államokban gyártják; ennek köszönhető az a híres precizitás. Cserébe viszont nemcsak esztétikusabb megoldást, hanem 21. századi asszisztenciát is kapunk, hiszen sokkal egyszerűbb az Invisalign használatával maga a kezelési folyamat.

A páciensek SMS-ben vagy akár e-mailben is kapcsolatba léphetnek az őket kezelő fogszakorvossal, ha probléma vagy kérdés merül fel, ezért sokat utazóknál ideális megoldás lehet.

Fogszabályozás a Gelencsér Dental Fogászati Központban



A tapasztalat kiváló cégér, a hévízi Gelencsér Dental pedig négy évtizedet átölelő munkával és rutinnal büszkélkedhet a fogászat terén. A rendelő és a fogtechnikai laboratórium mindig is élen járt abban, hogy a legkorszerűbb fogászati eljárásokat alkalmazza, ezért az Invisalign bevezetése is természetesnek tűnt.

Dr. Kámán Attila fogszabályozó szakorvosunk több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik. Empatikusan áll a hozzá forduló páciensek problémáihoz, és mindig a leginkább testhez álló megoldást igyekszik kínálni nekik.

Nagy rutinnal rendelkezik a kivehető, a ragasztott, a belső és a láthatatlan készülékek terén, és modern, de biztonságos eljárásokkal segít megoldani a különböző problémákat.


Olvassa el pácienseink véleményét az Invisalign-ról:


Középiskolás koromban ragasztott fémkészülékem volt, de mivel fogat nem húztak a kezelés során, ezért a később kinőtt bölcsességfogak összenyomták a fogazatomat. Ha nem is látványosan, de a frontfogaim felül összetorlódtak, és ez huszonéves korom óta zavart. Az Invisalign-t azért próbáltam ki, mert semmi esetre sem akartam még egyszer fémkészüléket, viszont szerettem volna, ha eltűnik a torlódás. Örülök, hogy ez alig 1 év alatt sikerült, és most már nem zavar, ha mosolygás közben fotóznak.

Péter, 34 éves
Borzasztóan zavart, hogy volt egy kiálló fogam. Bármikor a tükörbe néztem vagy egy rólam készült fotóra, csak erre az egy fogra tudtam gondolni, de csak ezért nem szerettem volna két évig fix készülékkel szenvedni. Kicsit úgy éreztem, hogy túl idős vagyok ahhoz, hogy fémkészüléket rakjanak fel, ezért nagyon örültem, hogy rátaláltam az Invisalign-ra.

Zsuzsa, 39 éves
Nem tetszett, hogy a fogaim ferdén állnak, ezért szerettem volna rendbehozni a mosolyomat. Több módszert is végigvettünk a fogorvosommal, és végül az Invisalign-t választottam, mivel ez tűnt a legkényelmesebb és legszebb megoldásnak. Utólag elmondhatom, hogy nem csalódtam, nagyon jó döntés volt.

Anna, 28 éves


A szebb mosoly csupán egy időpontkérésre van Tőled is. Gondolj a felhőtlen mosolyra, és jelentkezz be hozzánk konzultációra!


Úgy érzed, hogy az Invisalign a Te választásod? Kérj időpontot!

Mit kapsz tőlünk a kezelés során?
  • Tapasztalt fogszabályozó szakorvos segít, akinek a mosolyod a legfontosabb
  • Egy pillanatra sem maradsz egyedül a problémáiddal és a kérdéseiddel
  • Teljes körű gondoskodásra számíthatsz, és nemcsak a fogszabályozásban, hanem fogaid épségének megőrzésében is számíthatsz ránk
  • Empatikus asszisztensek és megnyugtató környezet




Átlátszó fogszabályzó? Bemutatjuk az Invisalign-t!
átlátszó fogszabályzó Hogyan lehet fémkészülék nélkül helyrehozni a szabálytalan mosolyt? Egy átlátszó fogszabályozó, az Invisalign rendszerének segítségével, amely mostantól a Gelencsér Dental-nál is elérhető!
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Kámán Attila
Dr. Kámán Attila
Szerző: Dr. Kámán Attila, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ fogszabályozó szakorvosa. Szakterülete: gyermek- és felnőtt-fogszabályozás, csírahiányok kezelése, műtéti fogszabályzó kezelés, esztétikai fogszabályozás, Invisalign kezelések. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a kapcsolat@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2019. Október 22.